11. září 2012

Rozhovor s kandidátem č. 15

Pracujete sice na trutnovské radnici krátký čas, ale přesto již můžete jistě uvést zajímavé počiny, které se zde podařily realizovat?
Trutnovská radnice pracuje dlouhodobě pod vedením starosty Ivana Adamce (ODS) a nejvýraznějším počinem uplynulého období je jistě vybudování Společenského centra UFFO, které se stalo nejen centrem kulturního a společenského dění celého regionu, ale získalo
i několik celostátních cen „Stavba roku" a „Investice roku". Tento multifunkční kulturní stánek měl širokou podporu napříč celým spektrem zastupitelů, neboť Trutnov již dlouhou dobu postrádal divadelní sál. Město se tedy pro tento krok rozhodlo a občané stavbu společenského centra uvítali.

V Trutnově došlo v minulých letech ke zrušení velkých podniků, zdejší lidé určitě pociťují potřebu nových pracovních příležitostí. Jde jim v tomto směru město na ruku?
Ano, jeden z významných kroků města je zahájená stavba obchodní a průmyslové zóny Krkonošská, která by měla přinést zkvalitnění nabídky služeb a nová pracovní místa ve službách i průmyslu. Průmyslová zóna je při výpadovce na Pec a měla by se v budoucnu napojit na dálnici D11. V první fázi zde budou komerční objekty a v návaznosti na ně i průmyslové objekty. Přibude zde tedy několik stovek pracovních příležitostí.

Co by ještě městu Trutnovu výrazně prospělo?
Především dopravní dostupnost, ta je pro naše město limitující. Srovnáme-li Trutnov například se zhruba polovičním Jičínem, zjistíme, že tam mají díky dopravní dostupnosti daleko větší potenciál pro průmyslový rozvoj, a tedy i pracovní místa. Doufáme, že se tento problém u nás vyřeší právě dálnicí D11. Neumím si vůbec představit, že by se v budoucnu tato trasa nerealizovala, vždyť je s tím počítáno i na polské straně jako s významným napojením regionu Dolního Slezska.

Proč jste se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva?
Domnívám se, že je potřeba aktivně ovlivňovat své okolí. Důvody jsou tedy podobné, jako když jsem se rozhodl pracovat v trutnovském zastupitelstvu a posléze i v radě města.

V jaké oblasti byste v případě úspěchu rád působil?
Určitě bych rád pracoval ve školském výboru, neboť učím na střední škole, což je záležitost kraje. Protože učím kromě matematiky také zeměpis, určitě bych se zaměřil i na regionální rozvoj kraje. Nebo lépe řečeno na jeho odpovědný, trvale udržitelný rozvoj. Zajímá mě také tvorba infrastruktury nejen Trutnovska, ale i celého regionu.

Jak vidíte jako středoškolský učitel problematiku optimalizace škol v kraji?
Slučování škol se našeho gymnázia na Jiráskově náměstí netýká, protože je jedno z největších v kraji. Netýká se ani dalších středních škol v Trutnově.
V zásadě nejsem proti slučování škol, tam kde k tomu jsou podmínky - například polohou budov či příbuzností oborů. Z kroků, které činí krajský úřad, je patrné, že je v Královéhradeckém kraji preferováno učňovské školství na úkor všeobecného středního vzdělání. Dnešní absolvent školy by však měl mít co nejširší záběr, aby mohl pružněji reagovat na nabídku trhu práce. Pokud bude úzce zaměřen, má menší šanci k získání vhodného zaměstnání a menší šanci na případnou adaptaci.

Co Vás v poslední době potěšilo?
Každý hezký den, který prožiji se svojí rodinou.
Také příjemné zjištění, že politika není až taková žumpa a hnůj, jak ji mnohá média prezentují. Vidím, že i v politice jsou poctiví a féroví lidé. Uvnitř strany lze aktivně pracovat, nejsou zde žádné neproniknutelné struktury. Naše strana je otevřená lidem nejen na Trutnovsku, ale i v rámci celého Královéhradeckého regionu.

Co Vás naopak mrzí?
Téměř každý den se najde v mé profesi něco, co mě rozzlobí. Například mnohdy úřednická práce učitele, která mě zdržuje od výuky a další smysluplnější činnosti. V politice - celostátní i lokální - pak různé uměle vytvářené kauzy, kterých se tradičně nejvíce vyrojí právě v předvolebním období.

Jaké máte koníčky či záliby?
Mým dlouhodobým koníčkem je sport, zejména pak triatlon. Moje (průměrná) závodnická kariéra už je minulostí, ale stále se snažím aktivně sportovat, vedu oddíl triatlonu a pořádám triatlonové závody. Tento náročný sport však v posledních letech sportovní veřejnost příliš netáhne, přednost mají např. atraktivnější horská kola. Přitom na londýnské olympiádě byl triatlon jedním z nejsledovanějších sportů.
Dalším koníčkem je například hudba, vždyť Trutnov je domovem dvou z nejprestižnějších českých festivalů (Open Air a Jazzinec). Doma nebo v autě si pustím spíše bigbít, jako návštěvník poslední dobou preferuji Jazzinec.

Mgr. Pavel Káňa

člen místní rady
zastupitel