18. září 2012

Malá lekce zeměpisu pro krajskou vládu

Jedním ze stěžejních témat předvolebních diskusí ve veřejnoprávních médiích byla v uplynulých dnech přestavba a dostavba náchodské nemocnice.

Megalomanský projekt (který aktuálně pozastavil ÚOHS) obhajoval stávající hejtman potřebou nemocnice pro region se 120 tisíci obyvatel. Jak k takovému číslu došel, je velkou záhadou.
Samotný Náchod má zhruba 20 tisíc obyvatel, bývalý náchodský okres pak má obyvatel 110 tisíc. Jeho druhé největší město Jaroměř s třinácti tisíci obyvatel by však k náchodskému regionu připočítal jen člověk absolutně neznalý místních poměrů. Mnohem více lidí dojíždí za prací a vzděláním do Hradce Králové. Právě dojíždění do škol a zaměstnání je klíčovým údajem při stanovování spádové oblasti regionálního centra. Nestačí pouze posčítat počet obyvatel ze statistik či udělat na mapě kružnici a nařídit lidem, kam budou dojíždět.
V přehledu měst by se dalo pokračovat dále, například z Červeného Kostelce velká část lidí míří spíše do Trutnova než do Náchoda. Snad jen hejtmanovo domovské Broumovsko je bez debat spádová oblast Náchoda. Jakoby se s tím však krajští radní nechtěli smířit, byla v končícím čtyřletém období zřejmá snaha "stáhnout" směrem k Náchodu část obyvatel Rychnovska například právě omezováním poskytované zdravotní péče.
Další věc, na kterou zapomínají, je fakt, že poslední slovo v kapacitách zdravotnických zařízení budou mít zdravotní pojišťovny, zejména VZP. Ta už v současnosti škrtá lůžka na jednotlivých odděleních a už dnes je jasné, že plánovaná náchodská „velkonemocnice" by nebyla efektivně využita.
Náchodská nemocnice je nejviditelnějším (nikoliv však jediným) příkladem toho, jak pomocí lokalizace krajských investic hejtman Lubomír Franc vede svoji krajskou a zejména senátní předvolební kampaň.

Mgr. Pavel Káňa

člen místní rady
zastupitel