16. února 2012

Další šéfové nic neřeší

Mnohdy chaotické kroky kraje, kterými se snaží řešit problematiku zadlužených nemocnic, připomínají cimrmanovské prošlapávání slepých uliček vedoucích ke zjištění, že tudy cesta opravdu nevede.

Po neúspěšném pokusu použít banky k financování zadlužených nemocnic, neboť žádná banka do tohoto riskantního podniku nešla, se objevil nový hit, tentokrát obměna členů představenstev a rozšíření počtu členů dozorčích rad. 
 
Do pěti představenstev akciových společností nemocnic budou dosazeni dva zástupci vybraní krajem. Vznikne tak nad jednotlivými akciovými společnostmi nové tříčlenné "superpředstavenstvo." Vedle dosavadních ředitelů, sedících v každé nemocnici a akciové společnosti, působí tito noví dva lidé jako druhý díl představenstva sedících na kraji. Obdobně dnešní šetičlenné dozorčí rady jednotlivých nemocnic získávají druhý krajský díl a tvoří tak novou devítičlennou "superdozorčí" radu. Jsem přesvědčen, že nové uspořádání odporuje zdravému rozumu, komplikuje řízení nemocnic, a zbytečně centralizuje moc do Pardubic. Vzniká jakýsi pseudoholding jinými prostředky. 
 
Ing. Josef Janeček

předseda místního sdružení
člen regionální kontrolní a revizní komise
neuvolněný radní
krajský zastupitel