24. února 2018

Blokáda Prahy se mi nelíbí, ale taxikáře chápu

(www.rozhlas.cz) Praha připraví legislativní návrh, který má pomoci řešit situaci v taxislužbě. Zároveň vyzve taxikáře, aby ustoupili od chystaného pondělního protestu. Taxikáři se v pondělí chystají na Strahově protestovat proti službám typu Uber a Taxify. Zda vyjedou na protestní jízdu do metropole jako v minulých týdnech, není jasné. S protestujícími taxikáři se již sešli premiér v demisi Andrej Babiš a ministr dopravy v demisi Dan Ťok, kteří jim slíbili situaci vyřešit.

Podle pražského zastupitele Filipa Humplíka z ODS mají platit stejná pravidla pro taxikáře a Uber. „Evropský soud uznal to, že Uber je taxi jako každé jiné, tam opravdu nejde o sdílenou ekonomiku. V tu chvíli já taxikáře trošičku chápu. Blokování Prahy je pochopitelně nejzazší možnost, ale rozumím tomu, že je k tomu vyprovokovala situace, ve které se s tím problémem vůbec nic neděje,” říká. 

„Paní primátorka Krnáčová, která slíbila vyřešení situace, s tím za dva roky nic neudělala. Minulý týden pan premiér v demisi slíbil, že to okamžitě vyřeší. Opět s tím nic neudělal. Včerejší zastupitelstvo proto vyzvalo jak pana premiéra, tak primárně ministra Ťoka, aby to začali řešit,” dodává.  

Opravdoví lumpové 

Ministr dopravy Dan Ťok původně plánoval rychle prosazení restriktivních opatření vůči alternativním taxislužbám. „Nevím, jestli by to byla lepší cesta, ale alespoň něco by se dělo. Vadí mi, že se s tím tři roky nic nedělá, jen se o tom povídá,” tvrdí Humplík. 

„Rozumím taxikářům, protože jsem přesvědčený, že 99 procent z nich jsou normální, poctiví živnostníci,” říká zastupitel.  

Podle Humplíka házíme taxikáře do jednoho pytle. „Taxikáře magistrát soudí podle těch pár zlodějů, kteří krouží kolem Staroměstského náměstí a okrádají tam turisty a Pražáky. To jsou opravdoví lumpové, ale nejsou to typičtí taxikáři,” myslí si. 

„Jezdí za nějakou maximální sazbu, která se 12 let nezvýšila. Podívejte se, o kolik za tu dobu narostla cena benzínu, pečiva, jídla. Mám pro ně pochopení, i když se mi nelíbí blokáda Prahy,” dodává politik. 

Zbytečné protesty 

Jak se mohou taxikáři bránit? „Mám pocit, že dneska už jejich problém všichni vnímají. Sešel se s nimi premiér v demisi, jedná o tom ministr dopravy, paní primátorka pro to včera sama zvedla ruku. Dneska je to o tom, abychom se bavili férově,” odpovídá Humplík. 

„Nezapomeňme na to, že i taxikáři mají mezi sebou skupiny, které mají rozdílný pohled na to, jestli jsou jediná cesta dispečinky, normální taxikáři, některé dispečinky spolu nekomunikují. Není to homogenní hmota,” říká.  

„Teď je jasně řečená věc, je tu jasně daný časový harmonogram. V tuto chvíli je zbytečné ty protesty dál dělat, protože tím trpí celá Praha a naštve to všechny. Je to nátlak, který je nefér vůči všem ostatním Pražanům,” myslí si Filip Humplík, zastupitel hlavního města Prahy za ODS. 

 

Celý rozhovor : http://www.rozhlas.cz/plus/dnesniplus/_zprava/1787956

Filip Humplík

zastupitel magistrátu hlavního města