6. září 2012

Obejmutí města

prvomájové průvody, podobnost čistě náhodná

Obejmutí města – prvomájové průvody podobnost čistě náhodná.

V samém závěru školního roku 2011-2012 přišlo vedení města s nápadem uspořádat tzv. „obejmutí“ města Moravská Třebová, ve kterém by občané vyjádřili svůj kladný vztah k městu, ve kterém bydlí, chodí do škol a pracují. Bohužel zvolený čas akce v dopoledních hodinách byl takový, že se jí mohli zúčastnit pouze žáci škol a školek.

 Je sice pěkné vidět na fotkách stovky žáků ve středu města držící se za ruce, ale co my ostatní? 

Z uvedeného počtu více než 1000 účastníků je více než patrné, že se zúčastnili v podstatě všichni žáci města navíc v době školního vyučování a zde již mám první pochybnosti. Byla tato akce opravdu spontánní a dobrovolná? 

A zde je již první srovnání s prvomájovými průvody. To si pamatujeme jen my, dříve narození. Také jsme se museli účastnit dobrovolně povinně s transparenty nad hlavami, abychom vyjádřili svůj kladný vztah k tehdejšímu režimu. Proč to tehdejší režim potřeboval? Aby ukazoval okolnímu světu, jak se u nás dobře žije a vše se daří.

 A nyní?  No, přece to samé, aby občané města oslavili s vedením města ruku v ruce to, jak si město vede ve všem dobře.  Bohužel já však vidím pravdu úplně jinou. Tehdy někteří spíše mladší po rychlém odchodu z průvodu se snažili co nejlépe využít volný prvomájový den a naši rodiče přemýšleli, kam si půjdou stoupnout zítra po práci do fronty před obchody, fronty téměř na cokoliv.

 A nyní, v případě účasti školní mládeže můj příměr trochu pokulhává, ale pokud se by se mohli zúčastnit i dospělí, tak po odchodu z „obejmutí“ by si v tom lepším případě  pouze postěžovali na svůj nižší výdělek ve srovnání s  jinými  městy a zanadávali v restauracích na poměry ,  v tom horším případě by se připravovali na další den práce jako nezaměstnaný ve veřejné službě  nebo se šli přímo hlásit na úřad práce.

A proč vlastně toto obejmutí  k vyjádření svého kladného vztahu k městu a jeho vedení nepotřebují a tedy neorganizují v jiných městech v okolí? No proč? Protože vedení těchto měst ve skutečnosti pro občany vše potřebné dělá, a nemá ani čas se ještě nějakým „obejmutím“ vůbec zabývat.

Na prázdninovém jednání zastupitelstva probíhala k tomuto „obejmutí“ diskuse, kde byla velká kritika naprosté neorganizovanosti této akce. Až tam jsem se dozvěděl, že probíhala za plného provozu v úmorném vedru a děti držící se za ruce čekaly hodinu na příjezd televizního štábu, jehož přítomnost byla tedy patrně ze všeho ta nejdůležitější. Bylo nám ale řečeno, že každá akce, která se koná poprvé, nebývá bez chyb a že se bude za rok opakovat.

Jsem pro, ať se opakuje. Ale ať je termín „obejmutí“ jiný. Den může být skoro stejný, tedy po konání klasifikačních konferencí na školách, kdy jsou známky již hotovy. Ideální podle mne je den uprostřed týdne v podvečer, kdy nebývá již takové vedro a zejména proto, aby se, pokud chtějí, zúčastnili všichni občané města. 

RNDr. Josef Ošťádal

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel