6. května 2013

Tisková konference OS ODS Pardubice

Setkání se zástupci médií před jednáním Zastupitelstva města Pardubice.

V pondělí 6. května se tradičně zástupci ODS setkali v sídle ODS v Modrém domě s novináři.

Předseda klubu zastupitelů Petr Klimpl, starosta MO Pardubice II Jiří Srbek a předseda OS ODS Pardubice Jiří Janků prezentovali názory k aktuálním tématům ve městě. 

Čerpání dotací

Prvním tématem tiskové konference bylo čerpání dotací městem ze státního rozpočtu, IPRM i švýcarských fondů, které je z pohledu ODS velmi časově napjaté. Například oprava Dukelského náměstí je velmi špatně připravena a projednána s občany, co se týče přednádraží a jeho projektu - na základě nových informací je projekt špatný a bude třeba jej přepracovat. "Město Pardubice úplně rezignovalo na rozvoj s využitím cizích prostředků, když vlastních prostředků na rozvoj města je velmi málo. Je nesmírná škoda, že nedokážeme čerpat peníze, které poskytuje stát, případně EU. V roce 2007 vyčerpalo město 53 miliónů korun, v roce 2008 57 miliónů korun, v roce 2009 96 miliónů, vrchol byl v roce 2010 – 163 miliónů korun, v roce 2011 ještě 77 miliónů korun z námi připravených projektů. Ale loni už to byla nula," řekl  Petr Klimpl.

Referendum

13.6. proběhne referendum týkající se městských obvodů. Starostové představí všechny projekty, které byly v jednotlivých obvodech zrealizovány. ODS má o veřejné správě jednoznačnou představu:

  • zachovat obvody
  • přenést na obvody všechny operativní věci na jejich území
  • zkvalitnit práci magistrátu města v oblasti koncepce, strategie, investic a čerpání dotací
  • na základě procesně personálního auditu zlevnit veřejnou správu v celém městě min.o 10

Občanům chybí informace, jaký bude postup na základě výsledků referenda v případě, že většinově odpoví ANO jsme pro stávající zachování obvodů, NE nejsme pro stávající zachování obvodů nebo bude-li účast nižší než 35% a tím neplatné celé referendum.

Rozvoj města

Z pohledu ODS město rezignovalo na nový strategický plán. Jsou předkládány pouze akční plány. Chybí provázanost strategického plánu s novým územním plánem, chybí vize rozvoje města.

Personální problematika v dozorčí radě DPMP

Již 6.3.2012 zastupitel ODS Alexandr Krejčíř na Zastupitelstvu města Pardubice informoval o osobě pana Chovance, člena dozorčí rady DPMP, na jehož aktivity upozorňovala televizní reportáž v pořadu Soukromá dramata. ODS na jednání zastupitelstva podpoří návrh na jeho odvolání z dozorčí rady.

Ing. Kateřina Hašková

asistentka regionálního manažera