7. prosince 2023

Letopiseckých komisí ubývá

(Radotínské noviny) Letopiseckých komisí, které se věnují historii své obce, funguje v Česku jen malé množství. V roce 2022 jich bylo evidováno 42, což je při celkovém počtu obcí v České republice (6225) méně než jedno promile.

Některé letopisecké komise se však zaměřují především na podklady pro kronikáře. Ty si v Radotíně kronikář sbírá sám, zároveň je ale vždy členem letopisecké komise a ostatní letopisci mu pomáhají s konečnou redakcí kroniky.

První zmínka o radotínské letopisecké komisi pochází z roku 1921, kdy bylo jejím úkolem vést pamětní knihu – kroniku obce. Z té doby existují o letopiscích jen sporadické zmínky, poslední je z roku 1936.

Ke znovuvzkříšení letopisecké komise, tehdy pod názvem Letopisecký aktiv, došlo v roce 1970. To už nebylo jedinou funkcí komise sbírat data a kontrolovat zápisy do kroniky. Členové komise bádali v archivech a starých záznamech a zveřejňovali bohatou historii obce pomocí přednášek, besed, výstav a vycházek.

Z té doby také pocházejí práce Jaroslava Sojky a Josefa Růžičky. První přednáška se konala 16. listopadu 1971 a pod názvem „Z historie Radotína“ ji připravili Josef Ježek, Bohumil Männchen a Jaroslav Sojka starší.

Za posledních 53 let prošla komisí celá řada členů, kteří se výrazně podíleli na veřejném životě v Radotíně a přispěli k objasňování historie dnešní pražské městské části i jejího nejbližšího okolí.

V současnosti tvoří letopiseckou komisi skupina nadšenců, které spojuje zájem o dávnou i novodobou historii Radotína, paměť místa i jeho obyvatel. Jednotliví letopisci jsou lidé rozličných zájmů i věkových kategorií, kteří mají společné, že jim není lhostejné místo, kde bydlí. Členem komise je kronikář i archivář, který spravuje rozsáhlý archiv Radotína.

Irena Farníková

členka ZMČ Praha 16

Štítky:
komentář