12. ledna 2017

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci letecké záchranné služby - bilance tendru

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Martina Novotného na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka ve věci letecké záchranné služby - bilance tendru.

 
Martin Novotný:
Vážený pane ministře, v minulých měsících proběhla celá řada paralelně probíhajících výběrových řízení na nové provozovatele letecké záchranné služby v řadě krajů České republiky. Ten proces byl hojně sledován veřejností i médii a dnes, v tyto dny a týdny, jsou přetřásány některé právní a jiné problémy tohoto procesu.
 
Já tady dneska nechci interpelovat nijak expresivně, jak naznačuje název té následující interpelace. Ten celý proces byl odstartován tím, že z řady stran byl minulý stav kritizován zejména s ohledem na prý přílišnou finanční náročnost provozování letecké záchranné služby, ani ne tak z hlediska kvality jako té finanční náročnosti.
 
Já bych se vás chtěl zeptat na jednoduchou otázku, zda už v tuto chvíli jste schopen celý ten proces, jeho výsledky vyhodnotit právě z hlediska srovnání nově dosažené kvality a finanční náročnosti, či zda Ministerstvo zdravotnictví připravuje nějaký dokument, který by nám případně mohl být poskytnutý k dispozici, ze kterého bychom si mohli udělat obrázek, zda celý proces stál za to a zda bylo skutečně srovnatelné kvality s výraznou úsporou finančních prostředků v celé té síti těch tendrů dosaženo. Kladu tu otázku také proto, že se na mě opakovaně obracejí občané z mého Olomouckého kraje s jistými pochybnostmi, zda jsme schopni v tuto chvíli garantovat stejnou úroveň technickou, kvalitativní této služby jak v tomto kraji, tak i v různých jiných částech republiky. Děkuji.
 
Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík:
Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se musím na začátku omluvit. Já jsem byl včera odpoledne hospitalizován, odoperován a dnes ráno jsem se nechal uschopnit z nemocnice, abych tady mohl být, tak se omlouvám, pokud nebudu tak úplně dokonalý.
 
Já tady mám, pane poslanče, před sebou nějakou odpověď, která mi přijde - já ji mohu přečíst, ale mně by to nepřišlo fér. Já celkem rozumím vaší otázce. Mám trošku problém v tom, že jsem už přišel k hotovému, takže v tuhle chvíli už jenom musím dokončit tendr, který je v Ústí nad Labem, který je pořád ještě otevřený. Pak si samozřejmě myslím, že musí nastat vyhodnocení, protože jeden z materiálů, který musí být předložen do vlády, je materiál o budoucnosti letecké záchranné služby po roce 2020. Podle mého názoru nemůže tento materiál vzniknout bez toho, aby se vyhodnotil dosavadní průběh. To znamená jak ta první perioda, která byla někdy do loňského roku, tak ta následující, která je do nějakého roku. Určitě tam proběhne vyhodnocení, určitě je třeba se k tomu postavit i z toho pohledu zajištění státu, protože podle mého názoru je důležité, že leteckou záchrannou službu vykonávají piloti, kteří vykonáním této služby získávají vysokou kvalifikaci, která je důležitá pro stát v oblasti branné pohotovosti, pro přírodní katastrofy atd. Pokud rozumím správně gros té otázky, my opravdu vyhodnocení provedeme, zjistíme, nakolik finanční náročnost byla, nebo nebyla.
 
Já celkem rozumím, na co narážíte v Olomouci. To je ten slovenský provozovatel a vrtulníky, jaké se používají. Znovu musím říci za sebe, já jsem ten tendr nenastavoval. Rozumím tomu, kde je asi pes zakopaný, ale nicméně v této chvíli v Olomouci smlouva uzavřená je, provozovatel tam má svou odpovědnost a musí ji plnit. Pokud ji nebude plnit, samozřejmě zasáhneme. Jestli vás to takto uspokojí?
 
 
Martin Novotný:
Já jsem i ve své první otázce zdůrazňoval, že to dnes nechci nějak expresivně, i při vědomí toho, že to není vaše záležitost a že jste nastoupil do funkce v podstatě až na konci toho procesu. Jenom jsem se chtěl zeptat, jestli máte nějakou představu, kdy by to vyhodnocení mohlo být k dispozici, v jakém časovém horizontu.
 
 
Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík:
Do vlády to určitě půjde ještě v tomto funkčním období, takže předpokládám, že ty tendry jsou uzavřeny vlastně k 1. 1., myslím, že tak ideální by byl aspoň kvartál, abychom viděli aspoň nějaké výsledky. Takže budeme porovnávat počty hodin, budeme porovnávat kvalitu zásahů. Z mého pohledu by byl ideální rok, ale protože to opravdu chceme ještě do vlády předložit a chceme vycházet z nějakých podkladů, tak si myslím, že minimálně kvartál až půl roku. Myslím, že někdy kolem června bych to chtěl dávat do vlády.
Martin Novotný

poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení