19. října 2012

Náš výsledek je drtivou porážkou

"Ještě před sečtením volebních výsledků jsem řekl, že je třeba se připravit na případný odchod do opozice. A na něj jsme připraveni."

Je pro vás až čtvrté místo ve volbách do zastupitelstva Ústeckého kraje velkým zklamáním? 

Ano je. Na základě předvolebních průzkumů jsme očekávali náš volební výsledek, který se k nim bude blížit, to znamená někde mezi 13 až 17 procenty. Tento výsledek je, řečeno sportovní terminologií, drtivou porážkou. 

V čem vidíte příčiny porážky pravice? 

Příčin je řada, je to především ztráta důvěry v politiku a politiky v rámci regionu, na straně druhé je to medializace kauz spojených s transparentností při zadávání veřejných zakázek a problémů spojených s čerpáním peněz z Evropské unie. Z pohledu ODS je to také zcela určitě vládní angažmá spojené s prosazováním vládních reforem. 

Už jste si vyhodnotili příčiny neúspěchu? 

Pracujeme na tom a bude to předmětem jednání oblastních sněmů a jednání regionálního sněmu, který je svoláván na 1. listopadu. 

Ve vedení kraje ODS pravděpodobně nezasedne, jste smířeni s opoziční rolí? 

Ještě před sečtením volebních výsledků jsem řekl, že je třeba se připravit na případný odchod do opozice. A na něj jsme připraveni. 

Jakou byste chtěli být opozicí? 

Chtěli bychom být především konstruktivní opozicí s podílem na práci výborů, a to především v oblasti kontrolních a dozorujících mechanismů v rámci kraje. 

Ing. Vladislav Raška

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města