27. září 2012

Otázky Václava Moravce Speciál z Ústeckého kraje

(Ústecký kraj) Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce z Ústeckého kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Vladislav Raška.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nespokojenost, protesty, nezaměstnanost, ghetta, dluhy, exekuce. Rozhodnutí se blíží i v Ústeckém kraji. Znamená tady velká koalice velký problém? Bude pokračovat? A co stavba dálnice D8 a čerpání evropských peněz z Regionálního operačního programu Severozápad? I váš hlas rozhodne. Do voleb zbývá 15 dní. Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské čtyřiadvacítky. Ústecký kraj je co do počtu obyvatel desátý největší v České republice. Za pár okamžiků přivítáme šestici lídrů, kteří chtějí být hejtmankou či hejtmanem Ústeckého kraje. Za pár okamžiků se dozvíte, kteří lídři nebo lídryně to jsou. Podívejme se ale na momentální náladu voličů tady v Ústeckém kraji. Jaká je momentální nálada voličů? Nabízíme volební model dvou na sobě nezávislých agentur, SC&C a STEM/MARK, pro Českou televizi. Největší podíl voličské přízně si v Ústeckém kraji připisují komunisté. Jde o 22 procent dotázaných, kteří zvažují volbu KSČM. Druzí jsou sociální demokraté, kteří si připisují 20,5 procenta voličské přízně. Třetí se umístili občanští demokraté s více než 14 procenty a za ní Severočeši.cz. Ti mají aktuálně 11,5 procenta voličské přízně. Do první šestice stran a hnutí se ještě vešli TOP 09 a Starostové s 5,5 procenty a Dělnická strana sociální spravedlnosti se 4 procenty. Připomínám, že volební model je matematickým konstruktem, který by měl věrněji než samotné volební preference odrážet aktuální rozložení sil jednotlivých politických uskupení. Do volebního modelu jsou totiž zahrnuti ti respondenti, kteří jsou připraveni jít k volbám. Sociologické šetření agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi se uskutečnilo ve druhé polovině minulého týdne na reprezentativním vzorku víc než tisícovky respondentů a průměrná statistická odchylka se pohybuje kolem plus mínus 2 procentních bodů. A dovolte, abych také přivítal vás tady, milé publikum, ve Sportcentru v Ústí nad Labem. Přeji hezký dobrý večer. Vítejte. Jak bylo řečeno, za pár okamžiků vám představíme šestici kandidátů, kteří chtějí být hejtmankou či hejtmanem Ústeckého kraje, ale dodejme, že volební model a celou sociologickou zprávu těch jednotlivých sociologických dat, která vám budeme prezentovat, uvidíte po skončení této předvolební debaty na internetových stránkách České televize na adrese www.ct24.cz/volby. Šestici stran znáte, šestici jejich lídrů teď představí osoby jim blízké. Podle abecedy začněme Oldřichem Bubeníčkem. Ten vede kandidátku komunistů. Zpravodaj Haló novin, zároveň 8 let zasedá v krajském zastupitelstvu a také v samosprávě města Bílina. Oldřicha Bubeníčka představí spolustraník a rovněž krajský zastupitel Josef Nétek, bývalý starosta a teď zastupitel města Lom. 

Josef NÉTEK, starosta města Lom: 

Pana Oldřicha Bubeníčka znám řadu let ze soukromého i politického života. Má jednoznačně vysoký morální kredit, je nesmírně pracovitým a houževnatým člověkem a jsem přesvědčen o tom, pokud by se povedlo vyjednat ty podmínky, že by klidně i hejtmanem mohl skutečně být a těchto jeho vlastností by využil ku prospěchu kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lékařka Karola Haasová stojí v čele kandidátky TOP 09 a Starostů. Pracuje na vedoucí pozici v Centru imunologie a mikrobiologie ústeckého zdravotního ústavu a v politice se věnuje sociální oblasti. Proč by byla Karola Haasová dobrou hejtmankou Ústeckého kraje? Tady jsou slova Lubomíra Krbce, předsedy správní rady Nadace Martina Tubera. 

Lubomír KRBEC, předseda správní rady Nadace Martina Tubera: 

Karola Haasová je vzdělaná kultivovaná žena a to je to, co naší politice chybí. Myslím si, že je i zároveň ekonomicky nezávislá, takže by nemusela podlehnout nešvarům, které v naší politice panují. A má zkušenosti z minulosti a dokázala by mužům nastavit možná jiný směr než tak, jak to v současné době funguje. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Petra Kotába si vybrala do vedení v Ústeckém kraji Dělnická strana sociální spravedlnosti. Pracuje jako operátor výroby u nadnárodní firmy. Dřív byl členem Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa a také členem zastupitelstva města Kadaně, kde působil v bytové a stavební komisi. Hovoří spolustraník Petra Kotába Jiří Petřivalský. 

Jiří PETŘIVALSKÝ: 

Lídra Dělnické strany sociální spravedlnosti Petra Kotába znám již řadu let a je právě jeho zásluhou, že máme tak dobré volební preference v Ústeckém kraji. Připomeňme si například nedávno proběhlé studentské volby, ve kterých jsme získali 18 procent hlasů a umístili jsme se na prvním místě. Jsem si jistý, že poté, co pan Kotáb bude zvolen do kraje, tak bude představovat dobrou alternativu vůči zkorumpovaným politikům parlamentních stran, a že zároveň s jeho příchodem do kraje zavane vítr změn, který s sebou přinese pořádek a bezpečí do ulic severočeských měst. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vystudovaný ekonom a bývalý vrcholový basketbalista Vladislav Raška je jedničkou kandidátky občanských demokratů. Byl mimo jiné šéfem severočeského pracoviště Fondu národního majetku a 8 let starostoval a posléze primátoroval v Děčíně. O Vladislavu Raškovi promluví jeho tehdejší náměstek, dlouholetý pedagog a ředitel základní školy Miroslav Samler. 

Miroslav SAMLER, bývalý náměstek primátora: 

Vláďu Rašku znám dlouhá léta jako sportovce, jako politika i jako člověka. Velice si jej vážím. Býval výborným basketbalistou, má stále sportovního ducha a smysl pro fair play. 8 let stál v čele děčínské radnice. Za ta léta dokázal, že i politika se dá dělat čestně, slušně a s pokorou, že i politika může být tím, čím by býti měla - službou, službou občanům. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Současná hejtmanka kraje, sociální demokratka Jana Vaňhová by ráda křeslo uhájila. Je znovu v čele uchazečů z ČSSD o vstup do krajského zastupitelstva. Dřív pracovala například jako vychovatelka a učila na základní škole. 2 roky působila i jako náměstkyně chomutovské primátorky. Janu Vaňhovou představí stranický kolega, poslanec Jaroslav Krákora. 

Jaroslav KRÁKORA, bývalý spolupracovník: 

Paní Janu Vaňhovou znám celou řadu let. Je to jedna z mála žen ve vrcholné politice, politice regionální, kterou si myslím, že dělá velice dobře, dělá ji svědomitě a je pracovitá. Zvláště oceňuji její snahu řešit regionální problémy, jako je nezaměstnanost, bezpečnost, v Ústeckém kraji i problematiku vyloučených lokalit, například na Šluknovsku. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Zakladatel hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka po minulých krajských volbách politiku opustil. Teď se vrací a vede znovu Severočechy do boje. Jiří Zelenka bezmála 20 let provozoval úspěšnou firmu s asi 1300 zaměstnanci. V roce 2008 ji prodal. Teď žije částečně v zahraničí. O Jiřím Zelenkovi hovoří manažerka prevence kriminality Ilona Kozlová z Mostu. 

Ilona KOZLOVÁ, obyvatelka Mostu:
 

Pana Zelenku znají Mostečané a litvínovští občané jako známého podnikatele. Rozjížděl firmu se 4 zaměstnanci, postupně zaměstnával přes 1000 lidí, tudíž zná problematiku detailně obyčejných lidí, dokáže se o ně postarat a myslím si, kdyby byl na postu hejtmana, určitě by udělal něco s nezaměstnaností, která tady mostecký region velice sužuje, a bývalí zaměstnanci na něj vzpomínají jako na člověka poctivého, slušného, svědomitého, který vždycky když něco udělal nebo začal, tak to vždycky dokončil. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Před vámi už sedí šestice, která má ambice obsadit post hejtmanky či hejtmana Ústeckého kraje. Dámy a pánové, přeji vám hezký dobrý večer. Vítejte v předvolební diskusi. Dobrý večer. Bude na vás, na divácích, abyste si udělali názor, kdo z lídryň či lídrů kandidátek nabídne jasné, stručné a výstižné odpovědi na otázky publika či moderátora. Můžeme začít. Ústecký kraj se dostal do povědomí celostátní veřejnosti v souvislosti s machinacemi v evropských fondech a to je první téma, o něž jste si psali vy, televizní diváci, prostřednictvím internetových stránek i sociálních sítí. A je to také téma, které zajímá lidi v publiku. Jako první se ptá student Ladislav Faltý. Přeji hezký dobrý večer. 

Ladislav FALTÝ, student: 

Dobrý večer. Děkuji za slovo. Moje otázka bude mít 2 část. První se týká celé šestice kandidátů. Jaké mechanismy či opatření by nastavili po svém zvolení v Regionálním operačním programu Severozápad, aby Česká republika nepřišla o nerozdělené zhruba 3 miliardy korun? A druhá část mé otázky míří přímo na paní hejtmanku Vaňhovou. Paní hejtmanko, je stále reálné, že by zmíněné zhruba 3 miliardy korun byly převedeny do jiného operačního programu? Děkuju za odpověď. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak začněme odpovídat, Karola Haasová z TOP 09, tu první otázku na všechny lídry. 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Já musím říct, že opravdu ty mechanismy musí být jednoznačně transparentnější. Je pravdou, že poslední akce, která teďka byla, co se týče ROP, udělána, bylo, že se odstranil třetí systém toho, jakým způsobem se vlastně o tom rozhodovalo. To znamená, že o tom rozhodovali politici. Pro nás je důležitý, aby o ROP, to znamená nebo o těch projektech rozhodovali hlavně odborníci, první a druhý systém, který je teďka nastaven, ne ten třetí, protože ten třetí byl rozhodující, aby získali teda dejme tomu... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete tedy říct, jak konkrétně byste ten systém ještě upravila po volbách, pokud byste byla hejtmankou? 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já si myslím, že zatím to je dobře nastaveno. Teďka, že se... 

Václav MORAVEC, moderátor:

A nemůže se stát, že zase do Úřadu regionální rady Severozápad zase přijde policie a odvede dalšího ředitele či ředitelku, který bude vybrán po krajských volbách? 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:
 

Bohužel stát se může úplně všechno, ale ten systém je nastaven momentálně správně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Současný systém byste neměnila. 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď Oldřicha Bubeníčka, lídra KSČM? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak já si myslím, že ty pravidla, která byla nastavena, také musel někdo schvalovat, a pokud mám informace, tak to bylo ministerstvo financí. Takže si myslím, že je třeba, aby ty pravidla a to, co se tam dělá, se důsledně kontrolovalo. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To je hlavní odpovědnost, v těch krajských debatách zatím vyplývá, že to, co se krajským lídrům nehodí, tak dají na centrální úroveň. Hlavní odpovědnost za to, co se děje v ROP Severozápad, který spravuje evropské peníze pro Ústecký a Karlovarský kraj, tak za to může ministerstvo financí, chápu správně vaši odpověď? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

To neříkám, ale pravidla... 

Václav MORAVEC, moderátor:

To jste řekl. 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

... pravidla, která tam jsou, tak musely být taky někým schválena. A v současné době je asi to nejdůležitější, aby pokračovala ta jednání s ministerstvem financí a ministerstvem místního rozvoje, aby se podařilo, když to řeknu, maximum těch peněz pro Ústecký kraj zachránit, a aby se podařilo obnovit ty projekty znova, protože samozřejmě čím menší obec, tím víc čeká na peníze. Takže aby se podařilo i s Evropskou komisí znova jednat a aby ten tok peněz se do Ústeckého kraje vrátil. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To jednání má přijít v říjnu, tedy s největší pravděpodobností asi po krajských volbách. Máte jako lídr kandidátky KSČM připravený možný krizový scénář pro případ, kdy žadatelé přijdou o desetinu nákladů na všechny schválené projekty a dalších 12,5 procenta na projekty, které už byly regionálním operačním programem Severozápad proplaceny? Máte takový krizový scénář? Jasná odpověď ano nebo ne? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tam jsou 2 možnosti, buďto to zaplatí kraj, nebo se na tom větším podílem budou podílet ti, kteří tu dotaci dostali. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jaký je váš krizový scénář z těch 2, které jste popsal? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Pokud nebude na to kraj mít peníze, musí se na tom zvýšenou měrou podílet ti, kteří dotaci dostali. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Měl by, na základě toho, co víte o rozpočtu Ústeckého kraje, ten kraj peníze na tuto variantu? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Pokud by to byla maximální varianta, tak by na to asi ty peníze neměl. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kolik by na to měl? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

To neumím říct teďka tu částku. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To neumíte říci. Odpověď lídra ODS Vladislava Rašky? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

K dotazu, který zde zazněl, musím konstatovat, že není na co čekat. Také se nečeká a podle informací, které jsou k dispozici, ten termín je 2. října, dokdy musí Česká republika, mimo jiné o vazbě na operační program Severozápad, odpovědět Evropské komisi. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to rozhodnutí přijde po volbách s největší pravděpodobností. 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

To rozhodnutí přijde po volbách. To, co je v tuto chvíli diskutováno, ať už z pohledu národních orgánů, finančního, platebního nebo certifikačního, to znamená 2 ministerstva, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí, ve vztahu k Úřadu regionální rady a k jejímu řídícímu orgánu, tedy výboru regionální rady, je problematika tzv. plošné korekce. My tady hovoříme o částce minimálně 2,5 miliardy. Ona může být samozřejmě vyšší, ale to se bavíme... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Maximálně se mluví o 3,5 miliardách. 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Bavíme se o korunách a bavíme se o jednom regionálním operačním programu, ale víme, že ta korekce vůči celé České republice, a tam se hovoří o 25 miliardách, tedy o zhruba jedné miliardě eur. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale kdybyste mi vy odpověděl na tu otázku, kterou jsem kladl i Oldřichu Bubeníčkovi, máte vy připravený možný krizový scénář, co po volbách, pokud by se potvrdily výtky Evropské komise, respektive jejich řešení odnímáním části těch peněz, až 3,5 miliardy korun? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Na vaši otázku odpovídám ano, ten scénář mám připravený a musí jednoznačně... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jaký? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

...směřovat k obnovení proplácení projektů a naplnění očekávání příjemců dotací. Ten scénář samozřejmě... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale tady já se bavím o vracení těch peněz, to, co jsem zmiňoval. Na to máte připravený scénář? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ten musí být připravený, poněvadž jinak samozřejmě hrozí to, co v současné době je. Ta situace... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak tedy vypadá váš scénář? Měl by na to kraj prostředky nebo by to měli zpětně pak platit ti, kteří buď mají projekty schválené, nebo už i proplacené? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Scénář je jednoduchý. Komunikace s ministerstvem financí, s ministerstvem pro místní rozvoj, v tom nejhorším případě nalezení finančních prostředků, které Česká republika bude muset plošnou korekcí, když to řeknu, krátit z hlediska objemu financí, který jsou vyčleněny, pro ROP Severozápad je to 2,5 miliardy korun. A samozřejmě v tom nejhorším případě je to především věcí samosprávného orgánu, tedy zastupitelstva, aby případně oba dva kraje rozhodly, jakou částkou se na případné této plošné korekci budou podílet. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Podíváte-li se na rozpočet Ústeckého kraje, jaká částka by byla možná, aby se Ústecký kraj na tom podílel, pokud se ty problémy ukáží jako reálné a Evropská komise bude chtít část peněz vrátit? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Nechci předjímat, ale ta částka by se mohla pohybovat kolem minimálně částky 1,6, 1,7 miliardy korun. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže kraj by mohl mít 1,6 miliardy korun. My se můžeme podívat na výsledky sociologického šetření, protože v rámci exkluzivního průzkumu České televize se sociologické firmy SC&C a STEM/MARK ptaly obyvatel Ústeckého kraje právě kdo by měl nést odpovědnost v případě Regionálního operačního programu Severozápad. Výše finančních sankcí není jistá, jak jste slyšeli. Odhady hovoří o řádech miliard, pohybují se mezi 2 až 3,5 miliardami korun. Víc než polovina obyvatel kraje si myslí, že pokutu Evropské unii by měl zaplatit stát ze svého rozpočtu. 39 procent se domnívá, že by se k věci měly postavit čelem samotné kraje, tedy Karlovarský a Ústecký. K tomuto názoru se častěji přiklánějí obyvatelé chomutovského a litoměřického okresu a také lidé s vyšším vzděláním. Dvěma procentům je tento problém lhostejný a 8 procent jej nedokázalo posoudit. Odpověď Jiřího Zelenky, lídra Severočechů.cz? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

My jsme se touhle otázkou zabývali velice pečlivě a zvažovali jsme, jestli podáme trestní oznámení, nebo ne. Když nepodáme trestní oznámení na tady to rozkrádání, tak ty miliardy tady zůstanou, když podáme, tak bude problém, kdo to zaplatí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč byste podávali trestní oznámení, když policie v tom koná, koná poměrně systematicky při pohledu na uplynulý rok a půl a několikeré zatýkání? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

My jsme se na to podívali tak detailně, že jsme zpracovali všechny předpisy, podle kterých se rozdělují peníze. Došli jsme k závěru, že v podstatě ti politici za to nemohou, že ten předpis je zlodějskej. Takže je to první trestní oznámení na firmu. Není to na politiky, je to na firmu, protože ta firma umožňuje, která rozděluje ty ROPy, ta umožňuje krást. Takže je s podivem, že sice se ptáte... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já jsem myslel, že to rozděluje hlavně úřad... 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

A ten má zlodějský předpisy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A ten má zlodějský předpisy. 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

A ty jsme detailně zpracovali. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A víte, kdo ty předpisy, jak vy je označujete, zlodějské, kdo je schvaloval? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Ti politici si je schválili. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak teď nechápu, proč říkáte, že politici nenesou odpovědnost. 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Říkám, ve chvíli, kdy ta firma za to zodpovídá a podle našich zákonů myslím, že od února už může zodpovídat firma, tak ano, ta firma za to zodpovídá. Pak teprve následně musí někdo prozkoumat, kdo to zavinil, následně jsou to ti politici. Ale v první chvíli... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ty předpisy ale schvalovali politici. Není toto ukázka čirého alibismu, že se to hodí na úředníky, nikoliv na politiky, kteří to schvalovali? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Dnešní stav je takovejhle. Příklad. Chci si postavit hotel 99 támhle v Chomutově, budu chtít nějaký desetimilionový dotace. Takže všechno splním a dostanu je na tohleto. Já si myslím, že to není správný, když se to rozděluje tímhle způsobem a právě proto jsme na to poukázali, že si politici můžou rozdělovat tyto peníze, jak chtějí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, ale tak vy si protiřečíte, protože říkáte, že politici za to nemůžou a teď jste říkal, že si politici rozdělují peníze, jak chtějí. Odpověď hejtmanky Jany Vaňhové na otázku publika. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Systém hodnocení projektů, to by bylo asi potřeba říct, byl nastavován v letech 2005, 2006. Byl schválen v roce 2006. Měl 600 připomínek, které vypořádala, vypořádávalo ministerstvo místního rozvoje, ministerstvo financí a Evropská komise. Podle tohoto systému se celkem vlastně schválilo 300 projektů. To, co teď Evropská komise kontrolovala, bylo 35 projektů a ty projekty jsou napříč, to znamená Karlovarský, Ústecký kraj. Jsou tam podnikatelé, jsou tam města, obce, neziskové organizace a čerpaly kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Měl by kraj v těch příštích letech nějaké peníze, tady jste slyšela konkrétní částku, kterou zmínil Vladislav Raška jako lídr ODS, 1,6 miliardy. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Tak my na výboru Severozápadu jsme byli nuceni přizpůsobit nový systém, který si vyžadovalo ministerstvo financí a ministerstvo místního rozvoje, a dále to ještě prochází, jsem zapomněla, monitorovacím výborem a ten systém vám někdo musí schválit, takže jsme ustoupili od té třetí části systému, tedy jenom dvoukolový systém a my říkáme, že vlastně korekce, která je, tak je na celý Severozápad, to znamená na projekty tam, kde lidé udělali chyby, nebo města udělaly chyby. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdo by to měl zaplatit, když zestručníte svoji odpověď? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Já tvrdím, že ten, kdo udělal chybu. Jestliže někdo chyboval ve výběrovém řízení nebo při stavbě, nedodržel nějaké lhůty nebo něco zanedbal, tak mu také náleží korekce. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže příjemci dotací by je měli. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Příjemci dotací. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kraj by se měl na tom finančně podílet? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Pokud kraj má pochybení v některých projektech, tak ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte si z toho, co o tom víte v současnosti, že tam je i pochybení kraje, aby se na tom finančně podílel? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Kraj měl 7 projektů, 4 byly bez chyby, 3 měly korekce nebo mají korekce administrativního pochybení a samozřejmě, pokud bude vypočítána korekce kraji z těch chybujících projektů, tak předstoupíme před zastupitelstvo a je potřeba schválit korekci a samozřejmě kraj by se podílel. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jakou částkou? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Takovou, jakou mu určí ministerstvo financí, protože tady tu korekci někdo určuje. Ta korekce se v současné... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jaké politické poučení byste si, paní hejtmanko, vzala z toho příběhu, že už 3 ředitelé Úřadu regionální rady Regionálního operačního programu Severozápad jsou ve vazbě či jeden z nich byl nepravomocně, byť nepravomocně, odsouzen, Petr Kušnierz? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Tak já jsem hlavně spoléhala na systém, který je kontrolován. Je kontrolován auditními orgány nejenom řídícího výboru, ale auditními orgány ministerstva financí a také je samozřejmě certifikován. Vy dnes nedostanete proplacený projekt, když nemáte certifikaci. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, otázka zněla, jaké poučení, konkrétní poučení byste si jako politik vzala z příběhu machinací s evropskými penězi v ROP Severozápad. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:
 

Tak z každé strany 8 politiků z Ústeckého, 8 politiků z Karlovarského, my jsme se velmi dlouho dohadovali, jaký systém bude ten systém, který se nedá nějak obejít, který bude ten správný a vždycky je to pochybení jednotlivce nebo pochybení někoho z úředníků ale dnes. Já nemohu říct, pokud není došetření Severozápad, kdo pochybil, jak pochybil. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže nejste schopna si vzít z toho politické poučení pro tuto chvíli? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Tak v tuhle chvíli já neumím říct, jestli ti lidé jsou vinni, to bych jim zbytečně křivdila, tady bude nezávislý soud a ten zcela určitě rozhodne, kdo a jak pochybil. A samozřejmě při jednání současného výboru dbáme na nastavený systém, ale ani to asi nebude stačit, protože vy nevíte, jak funguje uvnitř úřad. Ten má svého ředitele. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže politické poučení zatím si vy z toho příběhu nevyvozujete, protože čekáte na soud. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ano, přesně, čekáme na pochybení, v čem nastaly. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže mi to řeknete zhruba za 4 roky, protože když se podíváme, jak... 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ne, neřeknu. Já si myslím, že to bude ve velmi krátké době. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No ne, už máte, jeden nepravomocný rozsudek už máte nad Petrem Kušnierzem. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ten je nepravomocně odsouzený. Samozřejmě máme, ale tam přece nebylo o systému. Tam to bylo o úplatcích z projektu. 

Václav MORAVEC, moderátor:
No to jsme slyšeli i při třetí i čtvrté policejní akci v ROP Severozápad, že to stále není o systému a o jednotlivcích a přitom další a další policejní vyšetřování ukazuje, že to může být o systému. Odpověď Petra Kotába? 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Tak především je nutné si uvědomit, co to regionální operační programy jsou. V současné době totiž fungují jako pračky špinavých peněz pro různé mafiánské skupiny napojené na vládní politické strany, konkrétně zde v kraji ČSSD a ODS. Proto si myslíme, že je nutné tyto peníze, které jsou vlastně z evropských fondů vkládány do těchto programů, přerozdělovat přímo. To znamená nedávat, neposílat příspěvky do Evropské unie, odkud jsou vlastně přerozdělovány zpět k nám, ale rozdělovat je přímo. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To byste musel vystoupit z Evropské unie. Myslíte, že... 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Ano, my razíme cestu vystoupení z Evropské unie. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale toto asi nesplníte v krajských volbách. Takže myslel jsem, že dáte realističtější slib. Á propos, když jste... 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Pane moderátore, parlamentní volby nás čekají zanedlouho a my očekáváme, že poté by samozřejmě mohlo k tomuto dojít. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy nás čekají parlamentní volby? 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Tak určitě, já vám teďko nepovím přesně termín, ale... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Mně stačí, to vás nechci dusit, mně stačí rok, který byste nám mohl říci, kdy čekáte parlamentní volby. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Teď jste mě zaskočil. Za 2 roky prostě. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, v roce 2014. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Ano, 2014. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale kdy jste naposledy četl jednací řád Výboru regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad? Četl jste ho? 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Já se přiznám, že jsem ho nečetl. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To je škoda, protože tam byste mohl odhalit, v čem je ten systém, v čem je ten systém pochybný a proč. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Já vím, v čem ten systém pochybný je. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když jste nečetl jednací řád? 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Ten systém je prostě pochybný v tom, že ty peníze jdou někam mimo naši zemi, odtud jsou záhadným způsobem přerozdělovány a znovu přerozdělovány. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tomu rozumím, ale teď se bavíme o krajských volbách. Je hezké, že jste kupředu, v roce 2014 a máte ambice vystupovat z Evropské unie, ale ptám se vás teď na to aktuální řešení problému. Jsme v krajských volbách, které se uskuteční 12. a 13. října. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Samozřejmě. Tak v tomto případě... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže jak byste ten systém měnil? 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

V tomto případě samozřejmě musí být nastaveny jasné kontrolní mechanismy, aby docházelo k odhalení těch nejrůznějších pochybení samozřejmě dříve, než zaklepe na dveře úřadu policie a odvede jeho úředníky do vězeňské cely. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jaké to ty kontrolní mechanismy jsou? 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Jaké ty kontrolní mechanismy jsou? Tak to budou zřejmě interní mechanismy. Musí existovat zdvojená kontrola, ne aby si tam nějaký úřad dělal, co chtěl a nikdo ho nekontroloval. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No tady právě, kdybyste četl ten jednací řád Výboru regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad, tak tam právě zdvojená kontrola asi bohužel je, protože... 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Já jsem přesvědčen, že tato zdvojená kontrola jim nefunguje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, protože o tom rozhodují politici, kteří mají šanci o personálních otázkách, což je jeden ze článků, personálních změnách zaměstnanců regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad, a to do úrovně vedoucích odborů na základě požadavku ředitele Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad rozhodují právě politici, kteří jsou v tom řídícím výboru. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Ano a proto by tuto kontrolu měla provádět opozice. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Karola Haasová. 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:
 

Já jsem chtěla jenom dovysvětlit tu moji odpověď na tu vaši první otázku. Dle mého názoru první systém nebo první článek toho systému je zařazen správně. Nejdříve všechny projekty zkontrolují pracovníci ROP, nicméně potom další je druhý článek, kdy je zkontrolují nezávislí odborníci. Nezávislé odborníky jaksi někdo musí vybírat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy jste vy naposledy četla ten jednací řád? Vám přijde... 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

A třetí systém byl zrušen, což je dobře, protože ten třetí systém, proto jsem to říkala, třetí systém právě byl v tom, že 30 procent z toho všeho měli nebo prostě určitý body k těm programům dávali politici. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale ti politici stále sedí ve výboru a ten statut, proto jsem se na to ptal, nebyl změněn. 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Bohužel, bohužel. Ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, paní hejtmanko, vy kroutíte... 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ve třetím, systém v žádném případě nebyli politici, co sedí ve výboru. Zastupitelé za oba kraje sedí ve výboru, ale třetí systém měli experti, kteří dávali expertní posouzení, a to nebyli jedni a ti samí, takže tady se to plete. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale když se podíváte na ten jednací řád výboru a silné pravomoci těch politiků, á propos vy kroutíte stále hlavou. Vám nepřijdou ty pravomoci silné na to, že politici mohou opravdu jít až do nejnižšího stupně řízení toho odboru, to znamená, že tady prolézá politická odpovědnost, možná i nezodpovědnost s tou administrativní? Navíc když uděláte šéfy úřady politiky z Občanské demokratické strany? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ředitele úřadu vybírala výběrová komise, která předkládá hodnocení z vybraných účastníků tomu výboru ke schválení. To je první část. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Četla jste ten nepravomocný rozsudek nad Petrem Kušnierzem? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Jako nezlobte se na mě, do lidí nevidíte a nemůžete v tu chvíli někomu říkat, že je vinen, když nastupuje do funkce. Vedoucí odboru... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No ne, vy máte nastavit asi, promiňte, máte asi nastavit ten systém tak, aby nebyl zneužitelný. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ale my jsme si systém nenastavovali, my jsme ho převzali. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, ale pokud by se vám ten systém nelíbil, tak jste ho mohli změnit. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

To nejde tak jednoduše. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď Vladislava Rašky, protože za to, podívám-li se na úředníky a na ředitele, tak za to nesete politickou odpovědnost vy jako občanští demokraté. 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Samozřejmě nese za to především zodpovědnost řídící orgán, což je již tady několikrát zmiňovaný výbor regionální rady. Padlo tady, že ředitelé... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ve které byl i zástupce a je zástupce ODS. 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ano, jeden ze šestnácti. Jedenáct jsou členové ČSSD a zbývající jsou nestraníci nebo členové jiných politických stran, ale... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste měli předsedu a zároveň jste měli... Není to politický kartel? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já se vrátím k tomu... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, nefungoval tady politický kartel, když se podíváte na ředitele, což byl nominant ODS, a teď zároveň říkáte, že sociální demokraté, ti ovládali řídící výbor? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Pojďme se vrátit k věcné diskusi, pane Moravče. Věcná diskuse je v tom, že ředitelé... 

Václav MORAVEC, moderátor:

V čem je nevěcná diskuse o fungování toho... 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ředitel je jmenovaný na základě výběrových řízení. Všichni 3. Ano, ten poslední Karel Pavel Markvart byl a je pořád ještě členem Občanské demokratické strany. Na začátku padl dotaz, jestli je tady nějaká politická zodpovědnost. Já říkám ano, je tady politická zodpovědnost těch, kteří jmenovali a nominovali zástupce do jednání řídícího orgánu. To je naprosto jednoznačné. Bavili jsme se tady o systému hodnocení fungování. Ten systém, který je teď měněn, byl auditován všemi, včetně Evropskou komisí. Ten stávající, který je opět předkládán Evropské komisi v zájmu obnovení důvěry pro čerpání evropských peněz, je opět připomínkován. A pokud já mám informace, všechny připomínky národních orgánů, všechny připomínky Evropské komise byly do tohoto systému zapracovány. Já opravdu jsem přesvědčen, že ten systém, který odejde nejpozději 2. října do orgánů Evropské komise, by měl nastavit jednoznačně obnovení důvěry. Vy jste se ptal na politickou odpovědnost a co z toho vyvozuji já. Já z toho jednoznačně vyvozuji to, že je tady nezpochybnitelně nabouraná důvěra v čerpání peněz prostřednictvím regionálních operačních programů a jako budoucí hejtman, pokud se jím stanu, nemám vůbec žádný problém s řešením, který již projednala vláda České republiky, stávající vláda na základě návrhu ministerstva pro místní rozvoj, aby pro budoucí plánovací období 2014-2020 byl jenom jeden regionální operační program České republiky, který zcela určitě bude řízen, když to řeknu, ústředním orgánem státní správy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jsme v Ústeckém kraji, velká koalice, to je současné vládnutí v kraji Ústeckém. V minulých volbách tady získali sociální demokraté skoro 30 procent hlasů, ODS necelých 21 procent. Dohromady to stačilo na 35 křesel, tedy na pohodlnou oranžovo-modrou většinu v zastupitelstvu, které má 55 členů. V opozici dosud byli komunisté. V roce 2008 je volilo 18 procent lidí, což vyneslo 12 zastupitelských postů. Na hnutí Severočeši.cz v jejich tehdejší krajské volební premiéře zbylo 8 míst. Volební zisk činil 13 procent. Odpověď pro vás, respektive otázka pro vás pro všechny, prosím o stručnou odpověď. S kým byste rozhodně nesestavovali po volbách 12. a 13. října případnou koalici tady v Ústeckém kraji? Odpověď lídra KSČM Oldřicha Bubeníčka? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak já řeknu, s kým bychom ji sestavovali a sestavovali se stranami, které jsou ochotny respektovat náš volební program, diskutovat o něm a to znamená, že by to měly být od středu doleva. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy se sociálními demokraty. Severočeši.cz, ti jsou kde? 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já předpokládám, že to je středová strana. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A nejsou od středu doleva, takže tam nepatří. 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ne, myslím od středu, střed až nalevo. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Od středu až doleva... 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

... by KSČM sestavovala. To znamená, že by neuzavírala třeba vládu s ODS, chápu to správně? TOP 09. 

Oldřich BUBENÍČEK, lídr krajské kandidátky KSČM:

ODS i tady TOP 09, tak již se vyjádřily jasně, že v žádném případě s KSČM by nespolupracovali v krajském zastupitelstvu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Karola Haasová z TOP 09 a Starostů. Jasná odpověď. 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Tak pan Bubeníček to řekl teďka. Opravdu s KSČM my do voleb nebo do koalice nepůjdeme v žádném případě a nejradši bychom šli do koalice se stranami, které nebyly zatím jaksi účastny na devastaci tohoto kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Máte tedy problém s občanskými demokraty jako koaličním partnerem? 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Dá se říci, že hlavně máme problém s velkou koalicí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy s občanskými demokraty. 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ne, ne, ne. S velkou koalicí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdo tvoří tady velkou koalici? 

Karola HAASOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Velkou koalici - ODS, ČSSD a bohužel i KSČM, protože třeba na ROP KSČM taky spolupracovala. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Petr Kotáb. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Tak já si myslím, že jde o poněkud předčasnou otázku, s kým sestavit či nesestavit koalici. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Hezky jste se to naučil. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Já jsem se to neučil. Ale pokud... 

Václav MORAVEC, moderátor:

To politici říkají právě, že se medvěd dělí po volbách a takové floskule. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Samozřejmě došlo k takovému jednání, tak musím v první řadě říci, že my jsme ochotni podporovat každý rozumný návrh, ať vyjde z kterékoliv strany a nemusíme k tomu sestavovat nějaké účelové koalice. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, ptal jsem se, kdo je ideologicky blízký vám a s kým byste se na případném vládnutí... 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Já nemůžu hovořit o tom, kdo je nám ideologicky blízký. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy nečtete programy svých politických konkurentů, abyste mi byl schopen jaksi odpovědět. 

Petr KOTÁB, lídr krajské kandidátky DSSS:

Ale víte sám, pane moderátore, velmi dobře, že politické strany před volbami často slibují, ale své sliby také často neplní. My chceme ukázat jednu věc, že my jsme tou stranou, která své sliby plní. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, to také strany říkají, že ti ostatní to neplní a oni, až budou mít politickou moc, že budou plnit. Vladislave Raško, vaše odpověď? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Stručně. Ne s komunisty a s dělníky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A proč ne s ČSSD, když vás bezesporu, soudě z těch dosavadních sociologických šetření, že vás tady velká koalice jako občanské demokraty poškozuje. 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já jsem odpověděl na to, s kým ne, tedy s komunisty a s dělníky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já se vás ptám, proč tam v tom ne nejsou sociální demokraté, když vás zjevně velká koalice poškozuje. 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Odpověď je jednoduchá. Já jsem to říkal i několikrát a zopakuju to tady. Česká strana sociálně demokratická je demokratickou stranou, postavená na demokratických principech. Nevidím sebemenší důvod, pokud bychom s ní po nastávajících volbách jednali o možné spolupráci. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když to ODS poškozuje, podíváte-li se na volební preference v krajích, kde byly uzavřeny velké koalice a kde fungují 4 roky? 

Vladislav RAŠKA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já se především musím podívat na výsledek například posledních krajských voleb v roce 2008. A pokud jsme se bavili o vládní většině na úrovni kraje, tak v podstatě jiná varianta v případě zvolení 4 politických subjektů, v případě ne ze strany Občanské demokratické strany vůči komunistům, tak v podstatě jediným logickým vyústěním bylo uzavření spolupráce s Českou stranou sociálně demokratickou. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Šla byste, paní hejtmanko, do toho znovu s ODS? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Tak voliči rozdají karty a samozřejmě ani jeden z nás, kdo tu sedíme, nevíme, kolik mandátů nám voliči rozdají. My půjdeme s každou demokratickou stranou, která nám pomůže naplnit volební sliby, které dáváme občanům. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když vás to může poškodit, podíváte-li se... 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:
 

A samozřejmě budeme velmi vážit, s kým koalici otevřeme. Já jenom chci upřesnit, že jsme měli problémy s regulačními poplatky, když jsme uzavírali povolební dohodu s ODS, protože ti ve volebním programu neměli regulační poplatky a musím říct, že vstřícní byli zástupci KSČM, kteří s námi uzavřeli povolební dohodu na 4 roky a své sliby po celou tu dobu plnili. Takže my se nezříkáme nikoho, kdo nám pomůže naplnit volební sliby občanům. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Je vám tedy bližší to spojenectví KSČM po té zkušenosti s občanskými demokraty a velkou koalicí v posledních 4 letech? Jasná odpověď. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Tak v tuhle chvíli vám nemohu odpovědět, protože opravdu to povolební vyjednávání... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No počkejte, to znamená, že se vám ty 4 roky líbily i s těmi náklady, které nesete. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Já jsem nic takového neřekla. Já samozřejmě, a to pan Raška asi taky přiznává, že ta velká koalice modrá - oranžová je dnes hodnocena s odstupem, že poškodila, jak říká ODS, že je poškodila, tak to samé říká Česká strana sociálně demokratická, že nám... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vedení to říkalo i před tím, než se ta koalice sestavovala, že by bylo lepší a vzpomeňte si na rok 2008. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

My máme za povinnost také to, co slíbíme občanovi, splnit, ale musíme najít někoho, kdo nám sliby splní. My máme poměrně dost náročný program v náročném kraji, který trpí vysokou nezaměstnaností, sociálně vyloučenými lokalitami a vysokou nebezpečností nebo špatně vedenou bezpečností v jednotlivých městech a to nebude jednoduchý úkol, abychom našli spojence pro to, abychom tyto úkoly splnili. 

Václav MORAVEC, moderátor:

S kým ne? Jiří Zelenko. 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Já rozhodně s každým, kdo bude chtít bojovat proti korupci a hlavně kdo bude chtít opravdu odstranit hlavní problémy tohoto kraje. Ale v žádném případě ne s tím, kdo by chtěl, aby ty 3 miliardy, co jste se ptal, aby je zaplatili občané tohoto kraje, tak to v žádném případě. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nemůžete být také konkrétnější, takže mi neřeknete žádnou politickou stranu, protože si necháváte otevřená vrátka? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Ono to tak úplně nejde, protože kdyby tam všude u těch politických stran byli staří politici jenom, tak bych vám řekl, že bych s tím měl problémy, ale oni tam jsou v mnoha případech noví politici, to znamená třeba je možný se s nima domlouvat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když přebírají pak zpravidla chování těch starých matadorů? Protože slovy bojuje proti korupci tady v této zemi každý a podívejte se, jak na tom jsme. Čím víc se bojuje slovy proti korupci, tím bývají výsledky horší a horší. 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Ale taky jste si všiml, že naše senátorka Dernerová první ukázala na zlodějiny, který se tady dějou, a v podstatě jediný, kdo na to jsme poukazovali, my Severočeši. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdo je nejpřirozenějším tedy politickým partnerem? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Slušnej člověk. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Slušnej člověk. Takže klidně i slušnej člověk z řad KSČM? 

Jiří ZELENKA, lídr krajské kandidátky Severočeši.cz:

Klidně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Dokončení dálnice D8 je stále v nedohlednu. Stavba českého úseku silnice z Prahy do Drážďan přitom začala už před 21 lety. Chybí všeho všudy 13 kilometrů, mezi Řehlovicemi a Lovosicemi. Původní termín dostavby rok 2010 je už dávno zapomenut a nemluví se už ani o konci roku 2014. Stavbu zbrzdily desítky žalob ekologických aktivistů. Naposledy v červenci dal ekologům soud znovu zapravdu a věc vrátil na krajský úřad. Ten vzápětí námitky opět zamítl. Ekologové reagovali začátkem tohoto měsíce další žalobou. Od počátku projektu totiž prosazovali variantu tunelu pod Českým středohořím. 

Jan STUCHLÍK, redaktor:

Bude to symfonie, slibovali muži v kravatách při zahájení prací na posledním úseku D8. Stavitelé dálnice ale zapomněli říct, že půjde o nedokončenou. 

Jan KROUPA, vedoucí úseku dostavby dálnic, ŘSD: 

Určitě do roku 2015 nebo během roku 2015 tu stavbu dokončíme. 

Aleš NAVARA, starosta obce Bořislav /nez./: 

Zase se začne stavět, zase se bude konzervovat. Ta písnička je pořád stejná a pro nás je to tady čím dál tím horší a horší. 

Jan STUCHLÍK, redaktor:

Obyvatelům obcí, které dusí kamiony, vadí, že stavba dálnice už byla mnohokrát zastavena kvůli ochraně živočichů nebo rostlin. To, že trpí lidé, podle nich ekologické aktivisty nezajímá. 

Oldřich BUBENÍČEK, zastupitel Ústeckého kraje /KSČM/: 

Tam už nejde o ekologii. Jejich cíl je to brzdit, brzdit, brzdit. 

Hana JENÍČKOVÁ, zastupitelka Ústeckého kraje /Severočeši.cz/: 

Buď je to sport, záliba, pomstychtivost nebo jiné důvody, já nevím. 

Miroslav PATRIK, Děti Země: 

Pokud by to byl opravdu spor, tak by, ten spor by musel mít nějakého vítěze a nějaké poražené. Já se obávám, že prohrávají všichni. 

Jan STUCHLÍK, redaktor:

Odpůrci dálnice tvrdí, že jim jde jen o dodržování zákonů. Kdyby je stavitelé dálnice nepocházeli, nemohla by D8 vést přes chráněné území, nebo by alespoň byla schovaná pod zemí. 

Miroslav PATRIK, Děti Země: 

Ta dálnice s dlouhým tunelem by už dnes mohla být hotová a možná levněji. 

Jan KROUPA, vedoucí úseku dostavby dálnic, ŘSD: 

Já si myslím, že se vybrala optimální trasa. 

Jan STUCHLÍK, redaktor:
Podle lidí z postižených obcí ale selhali i regionální politici. 

Vladimír BRCHEL, občanské sdružení Nové Klapy, Lovosice: 

Já si myslím, že nesplnil ani jeden politik to, co slíbil. 

Jan STUCHLÍK, redaktor:

Nespokojenci uznávají, že krajští zastupitelé se nemohou plést do práce státním úředníkům a soudcům. Pro dálnici ale podle nich udělali málo. Jan Stuchlík, Česká televize, severní Čechy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A to je další téma pro šestici lídrů tady v Ústeckém kraji. Nekonečně se vlekoucí stavba dálnice D8 přes České středohoří, která komplikuje život nejen obyvatelům Ústeckého kraje. Opět se ptají diváci v publiku a tady je další otázka, tentokrát Adama Breta, který pracuje v pojišťovnictví. Přeji vám hezký dobrý večer. 

Adam BRET: 

Přeju dobrý večer. Svůj dotaz bych chtěl směřovat přímo na paní Vaňhovou. Chtěl bych se jí zeptat, jak by se postavila proti ekoteroristům, kteří omezují rozvoj Ústeckého kraje? A dále bych se chtěl zeptat, pokud byste zvítězila a zůstala stále hejtmankou, dotáhla byste do konce ukončení dálnice D8? Děkuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak odpověď Jany Vaňhové. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Prvně odpovím, že kdyby Ústecký kraj stavěl dálnici, tak už je postavena. Ale dálnici staví ministerstvo dopravy. Když jsem nastoupila do funkce, tak 26 ekologických sdružení mělo žádost o zastavení dálnice v Bruselu a v tu dobu nám nic jiného nezbývalo, než požádat všechny zastupitelstva okolních obcí, měst a požádat je, aby usnesením přebily těch 26 negativních stanovisek v Bruselu. To se nám podařilo. Do funkce nastoupil pan ministr Bárta, který přijel na dálnici D8 a slíbil lidem na objízdných trasách i Ústeckému kraji, že se zasadí, aby co nejrychleji byla dálnice dokončena. První termín byl rok 2004 až začátek roku 2015. Ústecký kraj kromě peticí, stížností, jednání v Bruselu, jednání na ministerstvu dopravy, kulatých stolů se starosty objízdných tras obcí, které jsou nejvíc zatíženy kamionovou dopravou, je mi těch lidí strašně moc líto... 

Václav MORAVEC, moderátor:

To se omlouvám, kdybyste se měla dostat k jádru té otázky. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ano. Já jenom chci říct, jak náročná cesta je k dostavbě D8. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale ta cesta náročná stále tu dálnici nepostaví. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Ano, máte pravdu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tudíž vás poprosím o jasnou... 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Pokud by ekologové přestali s tím, co teď dělají lidem kolem objízdných tras, kdy blokují dostavbu, kdy oni trpí, kdyby nedávali žaloby, protože dálnice již je takřka dostavěna a teď spíš trpí životní prostředí a ztráta peněz na dálnici je 700 milionů, tak já se ptám, proč to dělají? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale vy jste jim psala dopis, takže se tady neptejte fiktivních ekologů a začněte... 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Samozřejmě úředníci si v létě nevzali ani dovolenou, aby včas rozjeli opět stavbu, aby odpověděli soudu... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže neodpovíte mi, co v těch dalších 4 letech... 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Dál bych bojovala za dálnici, i kdyby to měly být blokády, i kdybychom znovu se měli vypravit na ministerstvo dopravy a kdybychom měli vyzývat ekology, ať už toho nechají. Ale jestliže napadají 17 let starou EIA a volí nové řešení, když už je dálnice dostavěna takřka, tak se mi to zdá být nesmyslné a nedivím se lidem, že nadávají. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nebyla by na místě nová EIA, která by mohla? 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

17 let starou EIA někdo schválil. Z pěti variant někdo vybral tuto variantu, já to nebyla. A ministerstvo životního prostředí, které v té době jednalo nejen s ekology, ale i se všemi zúčastněnými, vybralo tuto variantu a teď chcete říct, že stavbu zastavíme, půjdou ztráty na životech lidí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, já se vás jenom ptám, jak byste to řešila. Vy jste tedy jasné slovo řekla. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Budu bojovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy byste dál blokovala, ale tím byste tu dálnici také nepostavila. Odpověď Oldřicha Bubeníčka. 

Jana VAŇHOVÁ, lídryně krajské kandidátky ČSSD:

Já bych ji stavěla ve veřejném zájmu, požádala bych vládu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Požádala byste vládu. Ve vládě ještě, než dám slovo Oldřichu Bubeníčkovi, je Občanská demokratická strana, Vladislave Raško, dostavbu D 8 výslovně uvádíte v programu. Vy jste dnes součástí vlády, tudíž to můžete na centrální úrovni prosadit a nemusíte si to dávat do svého programu tady krajského? 

Vladislav RAŠKA,

Ing. Vladislav Raška

kandidát na hejtmana Ústeckého kraje
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel statutárního města