23. února 2015

"Budeme zveřejňovat výzvy," uvedla starostka Přelouče

Otevření nové budovy městského úřadu v roce 2012 nám mimo jiné umožnilo navázat na dřívější zavedenou zvyklost – vítání nových občánků do života, což si mnozí z rodičů přáli.

Měli jsme radost, když rodiče (i prarodiče) přijali naše pozvání a se svým potomkem se dostavili na malou a první společenskou událost v životě malého občánka. Mluvím o těchto příjemných setkáních v minulém čase, protože opět zařádil úřednický šiml a to, co jsme doposud mohli, už od nového roku nemůžeme.

Nesmí využívat údaje z evidence

Tedy konkrétně samospráva (starosta, místostarosta, zastupitelé) nesmí využívat pro potřeby vítání občánků údaje z evidence obyvatel, tedy jména, příjmení a adresu trvalého pobytu dítěte a jeho rodičů. Oficiální zdůvodnění této změny zní: vzhledem k platnosti zákona o ochraně osobních údajů a zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech není možné využívat údaje z evidence obyvatel pro jiné účely, než stanoví zákon…

Přeloženo do srozumitelného jazyka – protože příslušný zákon nestanoví konkrétní účel vítání občánků jako oprávnění k využití údajů z evidence obyvatel, potřebné údaje již nezískáme. Zjišťovala jsem možnosti a konzultovala s kolegy starosty další postup, pakliže chceme tradici vítání občánků zachovat i nadále.

Legální možnost je pouze jediná. Budeme pravidelně zveřejňovat výzvy (v Roštu a na internetových stránkách města) rodičům nově narozených dětí, aby se nám přihlásili v případě, že budou mít zájem zúčastnit se akce vítání nových občánků do života.

Na matrice musí vyplnit formulář

Budou se pak muset dostavit na městský úřad – matriku, kde obdrží formulář k vyplnění a na základě údajů doplněných do formuláře (jména, příjmení, adresa trvalého pobytu), potom obdrží oficiální pozvánku na vítání občánků.
Celý postup odporuje zdravému selskému rozumu a je z mého pohledu neadekvátní a nedůstojný. Je to názorný příklad deklarovaného snižování administrativní zátěže a úbytku byrokracie.

Bc. Irena Burešová

starostka města Přelouč

Štítky:
Přelouč