10. září 2014

Pelhřimov je město bez městské policie - nikomu nechybí

Přestože ve městě není městská policie již osmnáct let, Pelhřimov patří k nejklidnějším a nejpořádnějším městům na Vysočině. Pelhřimáci zkrátka ví jak na to. Méně šikanování občanů a výrazná úleva městskému rozpočtu, to jsou hlavní důsledky zrušení městské policie.

Když ke 30. 6. 1996 byla usnesením zastupitelstva města Pelhřimova zrušena Městská policie Pelhřimov, zdálo se, že půjde o problematické rozhodnutí.  Městská policie, která vznikla v roce 1992 jako módní hit a jako důsledek velkých očekávání ovšem ani po téměř dvaceti letech nikomu nechybí.

Není bez zajímavosti, že podle podkladů pro zastupitelstvo města náklady na provoz již „zajeté“ městské policie za rok 1995 (tehdy čítala 15 zaměstnanců) činily téměř tři miliony korun. Při analýze možného znovuvytvoření městské policie na začátku milénia byly náklady spočítány dokonce na šest milionů korun. V současné době by roční náklady jistě nečinily méně deset milionů.

Jak je zajištěna ochrana veřejného pořádku v Pelhřimově?

  • V rámci standardního pracovního týdne a pracovní doby úřadu úseku veřejného pořádku při odboru vnitřních věcí o jednom zaměstnanci města, který plní i další úkoly.
  • 12 kamerovými body Městského kamerového dohlížecího systému, provozovaného ve spolupráci s Policií ČR, plus jeden kamerový bod mobilní, jejichž pořízení a provoz od roku 2005 znamenaly pro město náklady cca 5 mil. Kč Kamerové body jsou navíc využívány také Policií ČR při plnění jejich zákonných povinností v rámci ochrany života, zdraví a majetku osob, či dopravy
  • Úzkou a bezproblémovou spoluprací s Policií ČR na základě smlouvy uzavřené s městem. Přitom spolupráce s Policií ČR spočívá  kromě běžné pochůzkové práce také v pomoci při organizaci akcí města (Evropský týden mobility, Pelhřimovské dožínky) a akcí jiných subjektů ve městě (Festival rekordů, Festival hasičských hudeb)

Policejní statistiky, stejně jako zkušenosti nás Pelhřimáků potvrzují, že  od zrušení městské policie v Pelhřimově  nedošlo k nárůstu ani trestné  ani přestupkové činnosti. Patří za to poděkování jednak policistům z pelhřimovského oddělení státní policie, ale také lidem, kteří v Pelhřimově žijí. 

K jistě příjemným důsledkům zrušení městské policie navíc patří také nemalé uspořené prostředky za provoz. Lze odhadnout, že se může jednat od 50 do 100 milionů korun a rozhodně se nikam neztratily. Byly využity zejména pro podporu pelhřimovského sportu či kultury, ale také byly součástí prostředků vložených městem do výstavby Domova pro seniory.

Leopold Bambula

starosta Pelhřimova