3. září 2014

Rozhovor s lídrem kandidátky ODS

Na prvním místě kandidátky ODS je uveden dosavadní místostarosta Zdeněk Babka. Zeptali jsme se ho, jaké má plány pro nadcházející volební období.

Jste uveden na prvním místě kandidátky ODS. Znamená to, že v případě volebního úspěchu se budete ucházet o křeslo starosty?

Dosavadní starosta Václav Kášek z důvodu svého věku již nechce kandidovat na funkci starosty. Jsem tedy připraven převzít povinnosti starosty a stát v čele obce.

 

Jste připraven na tak zodpovědnou funkci?

V končícím volebním období jsme se starostou spolupracovali a já jsem se seznamoval s jeho úkoly. Myslím, že na rozdíl od lídrů z jiných kandidátek mám velmi dobrý přehled o tom, co funkce starosty obnáší. Uvědomuji si, že jde o náročnou a zodpovědnou funkci s velmi širokým spektrem povinností. Pokud budu zvolen, jsem připraven funkci starosty přijmout a vykonávat s největší zodpovědností, ve prospěch obce a jejích občanů.

 

Jaké jsou Vaše záměry a plány?

Z hlediska strategických plánů obec nyní musí připravit nový územní plán. Tato povinnost vyplývá z novely stavebního zákona. Dále samozřejmě musíme spolupracovat se státem, Středočeským krajem a letištěm na důležitých dopravních stavbách, jako je vybudování Pražského okruhu, výstavba paralelní přistávací dráhy a přeložka komunikace II/240, která by z naší obce odvedla tranzitní dopravu. Všechny tyto akce se postupně připravují, úkolem obce je spolupráce a podpora těchto projektů.

Co se týká obecních investic, připravujeme se na realizaci projektů, na které obec již získala dotace. Jde o zateplení budovy školy, stavbu kuchyňského pavilonu v mateřské škole. Bude třeba vyřešit dofinancování těchto staveb, protože dotace pokryjí vždy jen část nákladů.

Dále se chceme pokusit získat další dotační prostředky na dokončení celého areálu mateřské školy (pavilon A) a nejdůležitějším úkolem bude získat peníze na rekonstrukci a rozšíření čistírny odpadních vod. Projekty jsou již připraveny. Rádi bychom realizovali přístavbu základní školy, aby v Horoměřicích mohla vzniknout plnohodnotná devítiletka.

Hodně sil chceme věnovat i areálu bývalého JZD, zde situaci komplikují církevní restituce. Pokud by se obci podařilo tyto objekty získat, mohla by zde obec v budoucnu vybudovat řadu velmi potřebných zařízení. Podrobněji se o tom zmiňujeme v našem volebním programu. Samozřejmě rekonstrukce celého areálu není záležitost jen na jedno volební období, je to projekt dlouhodobý, ale z hlediska přínosů pro obec velmi významný.

 

To jsou investiční plány. Co plánujete přímo pro občany?

Samozřejmě všechny obecní investice budou sloužit občanům. Ať už jsou to nové školní kapacity, kdy budeme moci nabídnout dostatek míst v základní i mateřské škole všem zájemcům. S tím souvisí kapacita školní jídelny, kterou vyřeší nový kuchyňský pavilon. Volnou kapacitu nové kuchyně potom nabídneme seniorům, rádi bychom zavedli i dovážku obědů.

Chystáme se dláždit další dosud prašné ulice. Plánujeme pravidelnou údržbu všech komunikací, máme teď k tomu účelu nový zametací stroj. Udržujeme zelené plochy v obci, chystáme se k další výsadbě zeleně.

Ještě v letošním roce zprovozníme novou autobusovou zastávku v Revoluční ulici, která bude sloužit zejména obyvatelům jihovýchodní části obce, ale také maminkám a dětem mířícím do mateřské školy.

Chceme nadále zlepšovat služby úřadu, již nyní se naše úřednice jsou schopny navzájem zastoupit, pokud některá čerpá dovolenou nebo onemocní. V tomto systému budeme samozřejmě pokračovat. Zavedli jsme i možnost placení poplatků prostřednictvím platební karty.

 

Zdeněk Babka

místopředseda místního sdružení
uvolněný místostarosta obce