9. listopadu 2012

Lázně Bohdaneč uprostřed funkčního období

Dne 15. 11. 2010 byla zvolena nová rada města Lázně Bohdaneč. Její vláda je tedy zhruba uprostřed funkčního období a je na místě bilancovat.

          O tom, co se povedlo, jistě netřeba psát, protože oficiální chvály je v místním Bohdanečském zpravodaji spousta. Aby také ne, když v jeho redakční radě sedí dcera paní starostky. Je však potřeba podívat se i na věci, které se nepovedly.

          První přehmat předvedla vládnoucí klika hned na druhém zastupitelstvu, když do finančního výboru byli nominováni pouze zástupci koalice a opozice nemá ve finančním výboru byť jen jednoho člena. Domníval jsem se, že v demokratickém světě je slušné alespoň jedno místo (když už ne přímo předsedu) opozičnímu zastupiteli přenechat. Občan se poté nutně musí ptát, zda-li nevpuštění opozice do tohoto orgánu není účelové, aby nebylo vládnoucí koalici vidět pod prsty. A zdá se, že tato strategie zatím vychází.

         Stačí se podívat na tvorbu strategického plánu města. Odhlédněme od toho, zda město tuto strategii potřebovalo, či nikoliv, a zaměřme se na samotnou realizaci. Tvorbu strategického plánu nechalo město pořídit u externí firmy. Na tom by pochopitelně nebylo nic divného, pokud by na výběr firmy proběhlo transparentní výběrové řízení. To bychom ale asi nebyli v Bohdanči, kde si o transparentním výběrovém řízení můžeme nechat leda zdát. Firma byla tedy vybrána přímo a asi nás ani nepřekvapí informace, že externím spolupracovníkem vybrané firmy je syn paní starostky.

          Dalším krásným příkladem je zprostředkování činnosti související s prodejem bytů. Tuto veřejnou zakázku dostala firma, ve které paní starostka pracovala před nástupem na starostenskou sesli a jejímž majitelem je její kamarád. Pochopitelně opět bez transparentního výběrového řízení.

          Aby bylo možné různé "kamarádské výpomoci" a "malé domů" zaplatit, tak snad ani nepřekvapí informace, že se současné vedení radnice pokusilo zvýšit daně z nemovitosti na dvojnásobek, a vytáhnout tak další peníze z kapes daňových poplatníků. To už však bylo moc i na některé koaliční zastupitele, a tak spolu s opozičními zastupiteli tento návrh naštěstí smetli ze stolu.

         Jako výsměch všem voličům pak musí znít slib paní starostky o zastavení fluktuace na radnici. Za dva roky jejího panování nezůstal kámen na kameni. Z vedoucích odborů zůstal pouze jeden. Naproti tomu se uskutečnilo sedm nových nástupů na vedoucí pozice. Konkrétně se jednalo o tajemníka, vedoucího odboru rozvoje města, ředitele městského informačního centra, vedoucího stavebního odboru, vedoucího odboru správy majetku, vedoucího odboru školství a sociálních věcí, ředitele základní a mateřské školy a znovu vedoucího odboru rozvoje města, jelikož ten předtím vybraný raději odešel.

          Závěrem mi dovolte sdělit informaci, že všechny uvedené údaje jsou stoprocentně ověřitelné, jelikož vychází z oficiálních zápisů ze zasedání rady a zastupitelstva. Jako občan Bohdanče doufám, že voliči tuto situaci vnímají a za další dva roky vystaví tomuto stylu vládnutí stopku.

Ing. Miroslav Antal

MS Lázně Bohdaneč