30. dubna 2022

Spalovna nebezpečného odpadu v Rybitví

Na přelomu roku 2021/2022 firma AVE CZ předložila přepracovanou dokumentaci EIA na spalovnu nebezpečného odpadu v Rybitví. V lednu město Lázně Bohdaneč podalo k této dokumentaci svoje připomínky a v březnu byla dokumentace vrácena firmě AVE CZ k dalšímu přepracování. Dovolím si uvést několik odborných argumentů, proč spalovnu nebezpečného odpadu v blízkosti města nechceme.

V první řadě je nutné připomenout, že se jedná o spalovnu nebezpečného, a nikoliv komunálního odpadu. Nebezpečného odpadu se v okolí spalovny vyprodukuje naprosté minimum, přesto je spalovna projektována až na 20 tisíc tun ročně. Je tedy zřejmé, že většina odpadu by se dovážela z celé České republiky, případně i ze zahraničí. Zařízení tohoto typu tedy není ve stávajícím umístění potřebné a ani strategické.

S prvním bodem souvisí také nárůst dopravy. Sice jsme již prosadili zákaz nákladní kamionové dopravy směrem od Prahy, ale dokud zákaz nebude posunut až do Rybitví, zvýšila by se doprava ze směrů od Přelouče a Hradce Králové. Navíc kamion naplněný nebezpečným odpadem je rizikem pro životní prostředí již sám o sobě, nemluvě o případu havárie.

Třetí bod se týká samotné spalovny. Pokud by firma AVE CZ skutečně chtěla spalovnu pouze rekonstruovat, pak je to možné pouze s využitím stávajících technologií, které jsou však v současné době již překonané. Kvalita ovzduší při použití takových technologií by se jednoznačně zhoršila. Pokud by naopak firma AVE CZ chtěla použít technologie nejnovější (BAT), znamenalo by to prakticky zbourání stávající spalovny a postavení spalovny zcela nové, což je v nesouladu s tím, jak firma AVE CZ svůj záměr prezentuje. Tím se tak vracíme k bodu prvnímu, kdy postavení nové spalovny v místě té stávající není ani strategické, ani potřebné

Ing. Miroslav Antal

MS Lázně Bohdaneč