13. června 2012

Rožnovské hodiny

  Rožnov... Pro kolik Valachů to není jenom rodiště, bydliště, místo, kam jezdí do zaměstnání, ale přímo srdeční záležitost, celoživotní láska! Městečko pod valašským Olympem – Radhoštěm, ze kterého dodnes dýchá kouzlo starých časů a sepětí s přírodou, i když jeho příslovečné rožnovské hodiny bijí stále současněji.

I já se s hrdostí počítám mezi patrioty a ke svému městu se nejen hlásím, ale chci pro ně a jeho obyvatele udělat co nejvíce. Mnoho se již pro spokojený život Rožnovanů podařilo udělat, mnoho toho na nás ještě čeká a stále je co zlepšovat.

   V současné době vidím velké příležitosti pro své město zejména v turistickém ruchu, ovšem spravovaném tak, aby přinášel prospěch především jeho obyvatelům. Peníze, přinášené do města návštěvníky z naší republiky i ze zahraničí, poslouží opět a zejména k rozvoji služeb, kterých mohou využít všichni bez rozdílu, které však zpříjemní život Rožnovanům i mimo hlavní turistickou sezónu. Jednou z těchto věcí je například nově vybudovaná cyklostezka, hojně využívaná nejen cyklisty, ale i bruslaři a pěšími. Podařilo se nám rovněž získat dotaci na rozšíření a rekonstrukci venkovního koupaliště. Budováním těchto míst k aktivnímu využívání volného času se snažíme především o podporu rekreačního sportování dětí a mládeže – všichni totiž známe neduhy dnešní doby: nudu, konzum, televizi a počítače.     Nejen prací a sportem však živ je člověk, proto si velmi vážím také folklórních aktivit, které v Rožnově vznikají a fungují. Mnoho je jich spjato s Valašským muzeem v přírodě. Naše radnice je si významu skanzenu a jeho společenské práce velmi dobře vědoma a ví také, že bez podpory se kultura neobejde, bez kultury pak by byl život velmi pustý a smutný. Proto se podílíme v poslední době zejména vydávání tzv. Malých tisků – knížeček, které mohou zájemce seznámit s množstvím tradičních valašských řemesel, ale i s valašskou kuchyní, tradičním slavením svátků v Rožnově a s kapitolami z minulosti našeho města. Souvisí s tím také podpora umělců, kteří se v Rožnově usadili, tvoří a vystavují.

   Kdo navštívil náš rožnovský skanzen, možná s překvapením zjistil, že Rožnov pod Radhoštěm býval v minulosti vyhlášeným lázeňským městečkem. Už tenkrát místní obyvatelé dobře pochopili, jaké výhody jim mohou kynout z ubytovávání lázeňských hostů a péče o ně.  Dokázali jim poskytnout, co jinde neměli. Rožnov byl a je znám svou krásnou přírodou, čistým horským vzduchem, místními produkty. My jsme se úspěšně pokusili na tuto lázeňskou tradici města navázat vybudováním vyhledávaných Pivních lázní.

  Se vztahem ke kultuře do jisté míry souvisí také naše snaha o obnovování významných staveb, které dříve Rožnov zdobily a které byly cílem nedělních vycházek Rožnovanů. Máme štěstí, že v našem městě se významně angažoval architekt Dušan Jurkovič. Nám se v posledních letech podařilo na základě dochované dokumentace obnovit dvě z jím projektovaných staveb, a sice hudební altán a Jurkovičovu rozhlednu. Těší mě, že i tím se mé (a naše) město stalo opět o něco krásnějším.

   Mým krédem je klidný, spokojený a aktivně naplněný život obyvatel Rožnova. Rožnov pod Radhoštěm má co nabídnout, žije se tady hezky a přeji si, aby tomu tak bylo i nadále. Udělám pro to vše, co je v mých silách – a udělám to s radostí. Přijďte se k nám podívat, uvítáme Vás s tradiční pohostinností a mě osobně bude těšit, když Vám ty Vaše rožnovské hodiny uběhnou jako sen.

Bc. Markéta Blinková

místopředsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
starostka
krajská zastupitelka