5. září 2012

Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo 1 byl poslanec a místopředseda ODS Pavel Drobil.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Poslanci až dnes zřejmě rozhodnou o tom, co vlastně projednají na své první zářijové schůzi, znovu mají hlasovat hlavně o vládních návrzích zákonů vetovaných a vrácených Senátem nebo prezidentem republiky. Především pro daňové změny ale neměl premiér a předseda ODS Petr Nečas ani večer po čtyřhodinovém jednání dostatečnou podporu poslanců své strany. Co bude dál a jaká je situace, na to se teď živě ptáme do parlamentního studia Radiožurnálu místopředsedy ODS Pavla Drobila. Dobrý den, pane místopředsedo. V novinách se hodně píše o rebelujících poslancích. Jak jim říkáte vy? 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

Bezpochyby to nejsou žádní rebelující poslanci. To jsou poslanci, kteří nějakým způsobem teď modifikují svůj názor. Já musím říct, že si to musíme vyjasnit, ta diskuse včera v klubu neskončila. Pokračujeme dnes. 

Jan POKORNÝ, moderátor:

Vy jste řekl, že teď modifikují svůj názor. Zkuste mi to přeložit? 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já si to neumím jinak vysvětlit, protože my o tomto balíčku od dubna máme za sebou několik diskusí, máme diskusi na výkonné radě, kde ten balíček byl schválen. Máme diskusi dvakrát na poslaneckém klubu včetně toho, že jsme si k tomuto bodu dali závazné hlasování. Máme za sebou tři čtení v Poslanecké sněmovně. To není teď, že ten zákon se projednává ve sněmovně. On sněmovnou prošel, byl třikrát schválen. Teď byl schválen, pardon, teď byl vrácen do sněmovny sociálnědemokratickým Senátem a pro mě je trošku obtížné uchopit to, jak mohu pětkrát se k tomu zákonu se nějak postavit a poté co jej vrátí sněmovně Senát, tak začít modifikovat svůj názor jinak. 

Jan POKORNÝ, moderátor:

Zkuste mi říct úplně normálně, co si o tom myslíte, je to politická msta, třeba za to, že Petr Tluchoř přišel svého času o funkci šéfa poslaneckého klubu. Je to nějaký jiný motiv, je to protože, se blíží další volební Kongres ODS. Jak může poslanec po tolika hlasováních a po tolika debatách náhle modifikovat svůj názor? 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

To se musíte zeptat těch poslanců. 

Jan POKORNÝ, moderátor:

A já se ptám vás. Něco si o tom myslíte. 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já nechci teď žádným způsobem tu debatu nějak rozjitřovat. Já jsem říkal, my pokračujeme v jednání poslaneckého klubu. Budeme tuto věc s kolegy, kteří řekněme, mění svůj názor, budeme ji diskutovat a já věřím tomu, že najdeme řešení, které bude prospěšné, v prvé řadě pro tuto zemi, ale i pro vládu a ODS. 

Jan POKORNÝ, moderátor:

Tak se zeptám záměrně úplně možná brutálně: Máte jim co slíbit? 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

Tohle není o žádném politickém handlu, tady v podstatě ani není co slibovat. Ten zákon. To je, proč modifikují svůj názor, ale že tomu příliš nerozumím z hlediska té procedury. Naposledy, kdy se s tím dalo něco dělat, je řekněme, druhé čtení. Ve třetím čtení to všichni schválili. Samozřejmě Petr Tluchoř vstoupil tak jak vystoupil. Řekl, že s tím má problém, ale přesto hlasuje. Po vrácení ze Senátu máte pouze jedinou možnost, buď hlasujete pro a podpoříte svůj postoj v Poslanecké sněmovně před několika týdny, anebo hlasujete proti a potom je to modifikace toho názoru. 

Jan POKORNÝ, moderátor:

Jak chápete třeba podmínku Borise Šťastného, abychom vám to ještě nezjednodušovali. On říká, že ten daňový balíček v aktuálním hlasování nepodpoří, ovšem pokud se bude hlasování opakovat, jak o tom mluvil premiér a premiér tedy předloží stejný návrh, spojí ho s hlasováním o důvěře vládě, tak tento Boris Štastný bude proti? 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

Vy jste to trošku zkomplikoval. On říká, že ho v tom teď, co budeme hlasovat, že ho podpoří a poté... 

Jan POKORNÝ, moderátor:

Podpoří, pardon. 

Pavel DROBIL, poslanec a místopředseda ODS:

No, to je to, čemu já moc nerozumím. Boris Šťastný včera z mého pohledu ve vztahu k poslaneckému klubu, straně, jejím vrcholným orgánům vystoupil podle mého názoru velmi konstruktivně. Řekl: Já s tím mám velké problémy. Nicméně ctím, že tady proběhl většinový názor schválený vrcholnými orgány strany, poslaneckého klubu a já budu loajální k tomuto názoru, jakkoliv s ním mám velké problémy. Já nevím, jak umíme rozdělit loajalitu mezi hlasováním teď a hlasováním o témže v nezměněné podobě, řekněme za tři měsíce. Pokud tedy nastane ta situace, že by ten zákon se vracel v nezměněné podobě do Poslanecké sněmovny spojený s důvěrou. To už je trošku i jiný příběh, protože to už nehlasujeme jen o tom samotném zákonu, ale pokud vláda spojí s tímto zákonem důvěru, tak už hlasujeme o samotné existenci této vlády, jejímž je ODS lídrem. 

Jan POKORNÝ, moderátor:

To je pravda. Tolik tedy názory místopředsedy ODS Pavla Drobila, který byl hostem v Ranním interview. Děkuji, na slyšenou, hezký den. 

Mgr. Pavel Drobil

místopředseda strany
poslanec PČR