30. září 2012

Lepší život na Kladensku a Slánsku

Mezi obcemi ve středních Čechách, a to zejména na Kladensku a Slánsku, jsou vidět značné rozdíly. Mnohde mateřské školy praskají ve švech a rodiče marně usilují o navýšení kapacity. Ale paradoxně jsou i obce, kde dětí stále ubývá a je problém udržet při životě školu, aby zdejší děti nemusely nikam dojíždět. Dále zde máme oblasti, kde téměř neexistuje nezaměstnanost, ale přitom jinde přesahuje 20 % (!). Musí být právě úlohou kraje pomoci tyto propastné rozdíly překonat a tam, kde je třeba, výrazně pomoci. Nelze totiž zajišťovat čerpání dotací pouze podle toho, odkud ten který politik pochází či kde si koupil jednu vilu, ale tam, kde je to skutečně potřeba. Na Kladensku a Slánsku potřebujeme nové mateřské školy. Dále také zvýšit dostupnost a kapacitu základních škol a zvýšit kvalitu škol středních. Zvláště v obcích, jako je Buštěhrad, Doksy, Velká Dobrá či Žilina, prudce roste počet obyvatel. Stěhují se sem mladé rodiny a lépe zvolenou strategií podpory mateřského školství by se také mohla zvýšit zaměstnanost žen – matek malých dětí. Na Slánsku je pak velkým problémem hrozba rušení menších základních škol a s tím spojené vylidňování obcí. Namísto zbytečné jídelny umělecké školy v Hostivici by se daly opravit základní školy ve Zlonicích, Zákolanech a dalších obcích. Krajský úřad by neměl bezhlavě podporovat vznik nových ubytoven, naopak ve spolupráci s obcemi musí zajistit řádnou školní docházku nejen do základních škol, ale i do učilišť. Situace v dopravě je tristní, chybí řada obchvatů (Slaný, Buštěhrad, Velké a Malé Přítočno), stav krajských komunikací připomíná často stav spíše po nějaké válce či přírodní katastrofě než pokojný stav. Nutné je také podpořit vznik nových pracovních míst (nový sjezd z R6 v Tuchlovicích), navýšením kapacity silnice v bývalém závodě POLDI Dříň a lepší organizací dopravy zajistit lidem možnost sehnat si práci v blízkém a dostupném okolí. Kladensko a Slánsko nesmí být jen noclehárnou zaměstnanců pražských firem. Příklady měst Slaného či Kladna ukazují úspěšnost jejich průmyslových zón. Nové projekty kraje by mohly v Tuchlovicích, Buštěhradu, Velvarech či Zlonicích pomoci vytvořit další stovky pracovních míst nejen pro obyvatele dotčených měst a obcí, ale i z okolí. Kraj by také neměl přehlížet menší zdravotní či sociální zařízení (např. Nemocnice Slaný), ale naopak podpořit jejich rozvoj. Tato zařízení umístěná často v menších městech či obcích (Horní Bezděkov, Smečno, Unhošť, Stochov) znamenají nejen zajištění dostupné péče, ale i zaměstnanost.

Je samozřejmě řada dalších problémů – otázky bezpečnosti, kraj musí omezit počet sběren kovů, které se neštítí vykupovat zařízení domácností, obcí i hřbitovů. Kraj musí pomoci obcím a městům, kde se tyto problémy eskalují (Zlonice, Kladno-Dubí apod.). Problémy mají např. i ovocnáři na Slánsku – musíme společně umožnit menším zemědělským podnikům, řezníkům či pekařům přístup na trh tak, aby si občané mohli nakupovat dobré místní výpěstky či výrobky z Tuchlovic, Kačice, Kolče, Blahotic, Slaného, Řisut a dalších.

Mnoho věcí nepotřebuje jen velké finanční dotace, ale stačí jen neklást zbytečné překážky. Věřím, že se nám tak na Kladensku a Slánsku může dařit lépe.

Ing. Dan Jiránek

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor
krajský zastupitel