13. ledna 2020

Nový cyklistický koordinátor města Jan Vácha chce bojovat ...

(Ústecký deník) Zuzana Rusínová rozběhala Ústí, Jan Vácha chce stejným dílem přispět k oživení cyklistiky v přírodě, na vybudovaných cyklostezkách, v okolí jezera Milada, podporovat půjčovnu elektrokol a výstavbu lávky pro cyklisty přes řeku Labe. Jeho tvrzení musíte brát vážně, je totiž od 1.září 2019 novým cyklistickým koordinátorem pro město Ústí nad Labem. Na schůzku sice nepřijel na kole, ale zkušeností z oblasti cyklistiky má opravdu dost.

Předpokládám, že sport máte pod kůží, když vybízíte ostatní k pohybovým aktivitám. Bylo to jenom kolo?

To v žádném případě, jako kluk jsem vyzkoušel všechno, pro svou výšku jsem dlouho koketoval s volejbalem. Jako junior jsem hrál za Chemičku Ústí, jednu ze sezón jsem strávil v Dukle Liberec. Rozhodování, co bude dál, nebylo jednoduché. Škola, nebo sport. Já zvolil studia na Vysoké škole a k cyklistice jsem se vrátil až ve třiceti letech. Pár závodů Českého poháru na horských kolech jsem zajel, dokonce jsem byl 4. na Mistrovství republiky ve sprintu. Jsem učitel, k dětem mám blízko, proto jsem vyšplhal na Střížák, kde dodnes trénuji s několika kamarády odvážnou mládež na horských kolech.

Co podle Vás představuje funkce městského cyklistického koordinátora?

Na úvod musím konstatovat, že bych rád navázal na práci mého předchůdce Jaromíra Veselého. Kdybychom se však měli srovnávat se sousedními městy, tak stále máme značné rezervy. Hlavní náplní koordinátora je předkládat městu nové koncepce infrastruktury pro cyklisty, vyhledávat nové lokality pro cyklistické vyžití v terénu, spolupracovat s odborníky v oblasti bezpečnosti a přepravy cykloturistů veřejnými dopravními prostředky. Koordinátor by měl najít čas a prostor na komunikaci s veřejností, se zástupci sportovních oddílů a klubů. Představa je jedna věc, realita je mnohdy trochu jiná. Uvidíme.

Zmínil jste se okrajově, že by město potřebovalo cyklolávku přes Labe. To jste myslel vážně?

Samozřejmě. Na jedné straně chceme, aby lidé vyjížděli na cyklostezky, ale dostat se tam po vlastní ose je téměř nemožné. Zkuste si to sám a uvidíte. Skrz centrum na kole neprojedete z důvodu zákazu vjezdu. Přes Benešův most je to na kole o život. Za nádražím je už čtyři roky cyklocentrum, kde vám půjčí kolo, opraví závadu, dokonce se tam můžete vysprchovat. Příští rok budou půjčovat i elektrokola, ale na cyklostezku musíte přes most, a to je někdy problém. Všechno něco stojí, pokud chceme, aby mladí lidé neseděli u počítačů, musíte jim nabídnout bezpečnou a jednoduchou cestu do přírody. V dohledné době na Střížovickém vrchu bude vybudován pumptrack pro širokou veřejnost a první dva kilometry singltreku. V současnosti je zde už tréninková základna pro mládež z Bicykl týmu Ústí nad Labem a závodní trať pro horská kola, kde s kolegy pořádáme Ústecký pohár horských kol pro děti i dospělé. Dále doufám, že se nám podaří s městem a Ústeckým krajem zlegalizovat a zpřístupnit Telnické stezky pro horská kola.

Zvýšený zájem především mezi seniory je o elektrokola. Jak to vidíte Vy?

Prozatím jsou stále dost drahá, ale je to cesta budoucnosti. V Německu za loňský rok bylo prodáno milion elektrokol, to o něčem vypovídá. I u nás ve větších horských střediscích si můžete půjčit kolo, koloběžku, elektrokolo. Hodně lidí si bere s sebou elektrokolo i na dovolenou. V Litoměřicích mají dobrou zkušenost s úschovnou kol ve speciální věži, my budeme skromnější, ale také to řešíme. Další mojí prioritou je, aby MHD Ústí nad Labem standartně vozila cyklisty po celém městě, ale zatím je to pouze na dobré vůli řidičů. Už jsem o tom jednal s ředitelem DP Liborem Turkem.

Vím, že se angažujete v závodě horských kol na Miladě. Chystáte tam něco nového?

Už jsem řekl, Milada je budoucnost Ústí, budu rád, když se mi podaří prosadit bezpečnou cestu z centra až k jezeru. Závod je součástí Miladatour, je to vždycky fajn, ale já bych chtěl, aby cestu k jezeru našli cyklisté během celého roku. I to je práce cyklokoordinátora. Návrhů mám plnou hlavu, ale nejsem sám, kdo bude za rok bilancovat. Držte mi palce!

Jan Vácha, 81

radní městské části Ústí nad Labem - město

Štítky:
PS-rozhovor sport