30. května 2018

Touha po moci

Moc je droga. Jednou ji okusíš, a už nikdy se jí nezbavíš. A člověk, který toto nutkání má, jde přes mrtvoly, aby ji uchopil do svých pracek.

Dějiny to potvrzují. I v dnešní době takoví lidé v naší vlasti žijí. Nechci omílat dokola stále stejná tvrzení, už by to kdekoho unavovalo. Ale nemohu se nezmínit o šéfovi hnutí ANO estébákovi Burešovi, jenž v honbě za ní je připraven udělat takřka cokoliv. Opojen touto drogou se neštítil ani toho, spojit se s komunisty, jichž jsme se tak těžko zbavovali. Neměli ani tu slušnost se přejmenovat. Sice nejsou v jeho vládě se socialisty, ale za různé ústupky ji podporují. Ti mu dělají poskoka a myslí si, že si s tím zvýší volební preference. Ale od něj dál, už o něm nechci mluvit. Zmiňuji se o tom jen proto, že z jeho praktik se poučují i někteří regionální politici. Jedním z nich je i starosta Městské části Praha 7 Čižinský.

Už ve svém bývalém zaměstnání organizoval různé spolky, které měly podkopat autoritu jeho tehdejšího představeného, aby se posléze pokusil dostat na jeho místo. Když se mu to nepodařilo, dal se na politiku. Tam uspěl. Dnes všichni víme, jaká to byla pro naši Sedmičku katastrofa.

Před několika dny se mi opět dostal do ruky záchodový radniční plátek Hobulet. Nic se na něm nezměnilo. Svým vzezřením je stále stejně odpudivý. Ještě nechutnější je však to, co jsem se v něm dočetl. Ve svém pravidelném článku se starosta zmiňuje o předvolebním boji. Mimo jiné v něm píše o tom, že politické strany ucházející se o radnici v nadcházejících komunálních volbách, zveřejňují ve svých propagačních letácích polopravdy a lži, aby se prý dostaly k veřejným penězům. Od něj to sedí. Že nedochází k plýtvání s veřejnými financemi v případě nové radnice? Že nedošlo k čachrům s nimi v době, kdy ji radnice kupovala od firmy, která je kapitálově neprůhledná? A že se do její budovy nevejde celá radniční agenda, a proto se projekt výrazně prodraží? Takže bude občan běhat od čerta k ďáblu, aby si vyřídil svoje záležitosti? V jeho případě lze mluvit o evidentních lžích vycházejících mu z úst, když se chlubí radnice o několik stránek dál, co pod jeho vedením všechno dokázala. Měl by se nad svými výroky občas zamyslet.

Moc je pro něj droga. Určitě v noci ani nespí a přemýšlí o tom, jak by ji uchopil co nejvíc. Nemůže dospat rána, aby ji mohl uplatňovat na svých podřízených, ale i na občanech naší Sedmičky.