28. června 2018

Starosto, naostro!

Když se zamyslíme nad tím, co se změnilo na radnicích Prahy 7 a Prahy 8 za poslední volební období, musíme s politováním konstatovat, že nic.

Sedmička je stejně nudná a ponurá, jako při nástupu radničního vedení k moci, a Osmička je něco podobného. Nad jejími okrajovými sídlišti se vznáší zvláštní atmosféra, působí až zlověstně, jakoby monitorovala situaci na radnici, jakoby varovala před tím povedeným bandem, který na ní vládne. A zase to ANO, jež má zde rozhodující slovo. Kéž by se těch babišovců náš národ už konečně zbavil. Rozsévají jenom zlo a likvidují poctivé lidi. To bylo na obou radnicích velkohubých slibů, jak zde půjde všechno jinak, potom co prý minulá vedení všechno zpackala, a že oni jsou ti spasitelé. Alespoň nikdy nezapomněli tuto frázi podotknout v propagačních plátcích, které vycházejí jak na Sedmičce, tak i na Osmičce, a kde tamní mocipáni neradi připouštějí názory, které se vymykají jejich představám. Notně to připomíná praktiky, které razí předseda vlády v demisi Andrej Babiš. Také ve své touze po moci v podstatě blokuje vznik vlády, místo aby kvůli svému trestnímu stíhání vyklidil pole. A vláda se socialisty stejně nic nevyřeší. Ty potřebuje jen proto, aby získal důvěru ve Sněmovně. Stejně se na ně vykašle, a pokud mu nepůjdou na ruku, domluví se s Okamurou a bolševiky. Pak prosadí stejně, co bude chtít. To máme poměry v té naší republice. Na hradě sedí člověk, senilní penzista, který disponuje všemi nectnostmi povahy, které jen člověk může mít. Předseda současné vlády v demisi je vychcánek, který kope jen za vlastní obří firmu, a šel do politiky jen proto, aby její zájmy kryl. Ach to je bída, to je bída. Tyto praktiky nemají daleko k regionům. Současné radniční nomenklatury na Praze 7 a Praze 8 jsou toho zářným příkladem. Pod zástěrkou občanského hnutí nazvaného Letenská parta se schovává bývalý středoškolský pedagog a současný starosta Prahy 7 Čižinský. A proč? Asi proto, že se zřejmě domnívá, že by ho v barvách zavedené politické strany lidé asi nevolili. To na Praze 8 vládne hnutí ANO se socialisty a komunisty, a čert ví ještě s kým. Tamní starosta Petrus je v tísnivé situaci. Musí být poslušný, protože je tam jeho strana v menšině, a skutečnými vládci jsou babišovci. Ach, to je bída, to je bída.

A nyní k tomu, co reprezentace na obou radnicích za poslední volební období dokázaly. Jestlipak dostály svým slibům, které svým voličům daly? Nic tak závratného ani na jedné z nich se nedělo. Tedy nic, z čeho by mohli mít občané zvláštní prospěch. Lidé chodili mlčky po tamních ulicích a rozhlíželi se kolem sebe. Rozhlíželi se, a nevěřícně pokyvovali hlavami. Čekali opravdu celou dobu jen na chvíli, kdy se vyplní sliby, které jim strany podílející se na vedení obou regionů daly. S politováním však posléze zjistili, že téměř nic se nezměnilo. Na Osmičce lidé často jen zaregistrovali nechutné aféry, v nichž se na radnici čachrovalo s veřejnými financemi, nebo se z médií dozvídali o tom, jak tamní představitelé znepříjemňovali život lidem ve veřejných funkcích (nebo je z nich dokonce propouštěli), kteří jim nebyli pohodlní. S tím šikanováním nepohodlných lidí byl ostatně velký problém i na Sedmičce. Starosta Sedmičky Čižinský nejdříve vyházel po nástupu do své funkce lidi, kteří nesdíleli jeho politiku, a pak zavedl tvrdé pracovní podmínky pro ty, kteří na úřadě zůstali. Ale navenek se tvářil jako lidumil a sliboval, co se dalo. Před minulými komunálními volbami, ale i po nich se nechal slyšet, že každá ulice bude mít své strážníky a že je lidé v ní bydlící budou osobně znát. A dnes? Procházíme-li jejími ulicemi ve večerních hodinách, nepotkáme nikoho, všude je pusto a prázdno.

Podmínky pro dopravu jsou zde v katastrofálním stavu, ubývá parkovacích míst, a nehledě na to, že na přechodech nefungují semafory tak, jak by měly. Nejsou seřízeny, a také intervaly mezi jednotlivými barvami neodpovídají bezpečnému přechodu. Téměř nejsou v provozu zvukové signalizace pro slabozraké a nevidomé. Když jde člověk po ulici a pohlédne na odpadkové koše, zvedne se mu s prominutím žaludek, jak jsou plné. Ostatně s těmi přechody, semafory a odpadkovými koši, jsou ty samé problémy i na Osmičce. Nejnechutnější na tom je však skutečnost, že jsou občané stále přesvědčováni o tom, jak vroucně se o ně na obou radnicích starají. Jsou to však především činy, které nejvíce prospívají starostovi Čižinskému a jeho společníkům na Praze7, ale i starostovi Petrusovi, a především hnutí ANO na Praze 8. Jsou zároveň jejich reklamou do blížícího se volebního klání.

A právě tyto projekty sežraly na obou radnicích nejvíce finančních prostředků. Pokud bychom měli mít pocit, že žijeme opravdu v demokratické společnosti, což zatím snad ještě máme, musíme se s takovým jednáním politiků včas vypořádat. Proto je nutné se ptát, jak se hospodařilo s penězi na obou radnicích, i když je veřejným tajemstvím, že obě kasy jsou prázdné. Kam ty peníze vlastně zmizely? To je otázka, na kterou nám radnice asi neodpoví. Musíme si tedy pomoci sami. A to tak, že vyženeme obě povedené partičky od vesla v nadcházejících komunálních volbách.