4. prosince 2012

Kam by se měla ubírat ODS Praha západ

Oblastní rada zvolená na říjnovém sněmu se již sešla na svém úvodním zasedání. Mimo jiné zde došlo k rozdělení té-mat mezi jednotlivé členy rady, kteří by do budoucna měli v těchto svých „resortech“ hledat otázky, jimiž se trápí občané naší oblasti.

Tedy oblasti s celkem zvláštním postavením jakéhosi „nárazníku“ mezi hlavním městem, z principu významně pravicově orientovaným, a dalšími oblastmi našeho kraje, kde již politická orientace není tak pevná. Přitom je jasné, že máme-li jako strana někde porozumět očekávání voličů, máme-li někde přednostně zaznamenat významné posuny jejich nálady, musí se tak dít tam, kde jich je nejvíc – tedy u nás. Prostě proto, že se o nich nejsnáze dozvíme.

V tom vidím hlavní smysl práce, která nás čeká. Musíme umět v terénu zjistit, co občany tíží, a informovat o tom vyšší patra stranické hierarchie. Ale současně musíme umět poslouchat naše ministry, členy parlamentu i zastupitele, abychom věděli, proč dělají to či ono a uměli to vysvětlit našim občanům – přátelům, sousedům, ale i neznámým lidem.

Oni to od nás čekají a dokonce mohou oprávněně předpokládat, že když jsme „uvnitř“, víme něco víc, že známe jeden dva dodatečné argumenty oproti těm povrchním a často tendenčním útržkům v médiích.

Vyžaduje to velké nasazení. Celostátních témat, u nichž bychom měli bránit postoje vlády, a témat regionálních, kde je tomu právě naopak, je obrovské množství (a to ani nemluvím o různých problémech v jednotlivých obcích a městech naší oblasti).

K tomu, abychom je uměli pojmout a zorientovat se v nich, nám poslouží pro každého otevřené odborné komise oblastní rady, ale například také kvartální konference nad tématy oblasti, které budeme organizovat.

Ing. Petr Makovský, MBA

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady