3. září 2012

Rozhovor s kandidátem č. 25

Ve Staré Pace působíte jako místostarosta, co se u vás v poslední době podařilo – na čem jste se mohl případně podílet i Vy?

Od roku 2002 pracuji jako zastupitel, od konce roku 2010 jako místostarosta Staré Paky. Snažím se navázat na dobrou práci starostky Věry Hlostové. V minulém roce se nám podařilo dokončit velkou akci zatrubnění bezejmenného toku – protipovodňové opatření souběžně s rekonstrukcí části kanalizace ve středu obce v řádu deseti milionů korun. Dále dokončujeme přípravu odkanalizování některých dalších částí Staré Paky. Snažíme se také řešit problematiku odpadového hospodářství. Rozšířili jsme systém sběru a třídění komodit, což umožní jejich druhotné zpracování. V naší obci se daří zlepšovat místní infrastrukturu, ať se již jedná o rekonstrukce či samotnou výstavbu. V minulém roce jsme úspěšně dokončili projekt „regenerace centra obce Stará Paka“, který byl kofinancován SFŽP a EU. Projekt nás přišel na jeden milion korun. Snažíme se občanům zlepšovat podmínky k volnočasovým aktivitám a vyžití v rámci naší obce, především sportovními a kulturními akcemi, které pořádají místní spolky a sdružení. V tomto roce bylo největší investiční akcí pro obec výměna starých dřevěných oken za nová plastová v Masarykově Základní škole v celkové výši 3 mil. korun. Ve výměně oken v obecních budovách, tj. v Mateřské škole a budově obecního úřadu, kde jsou okna v havarijním stavu, chceme i nadále v nejbližších letech pokračovat.

.

Potýká se vaše obec s nějakým problémem, který není možné v rámci legislativy či financí řešit?

Jako jeden z největších problémů u nás v poslední době vnímám sestěhovávání nepřizpůsobivých občanů do naší obce. Je to zdrojem kriminality a různých dalších s tímto nešvarem souvisejících problémů. Takto to nevnímám pouze já, ale i mnozí občané Staré Paky. Bohužel vedení obce naší velikosti má minimální nástroje, jak tento vývoj ovlivnit.

 

Proč jste se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva a v jaké oblasti byste chtěl v případě úspěchu působit?

Rád bych přispěl svými dlouholetými zkušenostmi z komunální politiky v krajské politice.

V současné době vnímám práci našich opozičních zastupitelů jako velice zodpovědnou. Na ní bych rád navázal. Své působení bych viděl v dopravním nebo pozemkovém výboru či komisi. Vidím také, že v tomto volebním období pod vedením sociálních demokratů je velkým problémem grantová a dotační politika. Je „zkostnatělá“ a neprůhledná. To by se mělo změnit!

 

Co byste jako krajský zastupitel rád změnil ve vaší obci a regionu?

Jako jednu z negativních věcí vidím stav komunikací zejména druhých a třetích tříd. Především pak na okraji našeho krajského území, neboť oblast Staré Paky sousedí s Libereckým krajem, kde jsou komunikace rekonstruovány a je o ně pečováno. Důkazem toho je množství cykloturistů a fandů inline. Komunikace II. třídy II/284 Nová Paka – Lomnice nad Popelkou je opravdu v ostudném stavu. Ještě horší je stav silnice III. třídy v Karlově na spojnici Staré Paky s Jilemnicí. Jistě se najdou i další obce, které by potřebovaly obnovit asfaltový povrch silnice patřící kraji. Správa a údržba silnic by ráda tyto komunikace opravila, jenže všichni víme, že bez peněz to nejde… Ale kde ty peníze jsou?! Kampak je socialistické vedení kraje „odklání“?

 

Co Vás v poslední době potěšilo a naopak, co Vás mrzí?

Osobně mě potěšilo, že se konečně začínají rozplétat různé kauzy zejména korupčního charakteru. A co mě zlobí? Rád bych řešil řadu věcí pro naše obyvatele, ale nejsou na to mnohdy nástroje. Problém máme, jak jsem již zmínil s nepřizpůsobivými občany, kteří nám v obci systematicky rozebírají železné věci, kradou zábradlí atd. My proti tomu chceme bojovat, ale nemáme žádné legislativní možnosti.

 

Mohou s tímto nešvarem dnešní doby vůbec obce a města něco dělat?

Odpovědnost nesoucí zastupitelé měst a obcí, ve kterých nepřizpůsobiví občané jakékoli barvy pleti žijí, se snaží v rámci možností a zkušeností různými způsoby umožnit pokojné soužití všech občanů i návštěvníků svých obcí a měst. Vyspělejší samosprávy se posunuly v tomto směru za pomoci státních orgánů, Policie České republiky a zástupců ministerstev z fáze represe do fáze prevence. Jako vzor může být považován právě Nový Bydžov. Dnes již vidíme, že tato velmi náročná práce vedení zdejší radnice v zastoupení starosty Pavla Loudy postupně „přináší ovoce“.

 


Máte nějaké osobní přání?

Jedno jsem si již splnil, dostavěl jsem dům, teď bych si přál dalšího potomka a spokojenou rodinu. Všechno je to ale o čase, kterého je tak málo. Pracuji i jako živnostník v oblasti geodezie, takže opravdu nevím, kam dřív.

 

Zbývá Vám tedy trochu času na nějaké koníčky či záliby?

Mám rád silové sporty. A obecně mám rád i řadu jiných sportů. Ve Staré Pace máme dobré sportovní zázemí a musím zdůraznit, že se snažíme financovat nejen sportovní kluby, ale také zdejší spolky. To vše pak v rámci možností našeho rozpočtu.

Josef Dlabola

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místostarosta