2. května 2014

Řešením je pro ODS diskuse. Nikoli vůdce

Jako dlouholetý člen ODS bych chtěl reagovat na článek Jana Rumla ODS se brání vlastní izolací (LN 17. 4.).

 
ODS má stále kolem 18 tisíc členů. Tato členská základna se během 20 let existence strany samozřejmě proměňovala. 
 
Část stávajících členů ještě dodnes tvoří bývalí členové OF, kteří se aktivně podíleli na odstraňování komunistického režimu v roce 1989 i jeho pozůstatků v následujících létech. 
 
Část vstoupila do ODS v jejích krizových obdobích – například po tzv. sarajevském atentátu nebo po svržení vlády v době předsednictví EU. Další členové vstupovali do ODS postupně v průběhu let, jak se rozhodovali politicky se angažovat, protože program ODS jim byl blízký. 
 
Mnozí byli a jsou dlouholetými zastupiteli nebo starosty a odvedli v komunální politice kus poctivé práce, stejně tak jako volení zástupci na dalších úrovních. Naprostá většina členů ODS jsou poctiví lidé, kteří cítí odpovědnost za veřejné dění a z členství ve straně žádný osobní prospěch nemají a neměli. Ale jako v každé straně, tak i v ODS jsou lidé, kteří dávají přednost vlastnímu úspěchu či prospěchu před péči o prospěch společnosti. Je-li strana na vzestupu, takových lidí přibývá, v okamžiku, kdy vliv strany klesá, ji opouštějí. Tak po "sarajevském atentátu" někteří členové ODS přešli do Unie svobody nejen z ideových důvodů, ale také proto, aby si zajistili další politickou kariéru. 
 
ODS ve spolupráci s ostatními demokratickými stranami pomohla položit základy svobodného demokratického zřízení v naší zemi, vždy se distancovala od zločinného komunistického režimu a podporovala nápravu křivd spáchaných na jeho obětech. Vždy hájila individuální práva a svobody občanů, včetně práva vlastnit majetek a svobodně s ním nakládat, a svobodnou hospodářskou soutěž. Obrovský pokrok, který kolem sebe vidíme například na vzhledu našich měst a obcí nebo na stavu životního prostředí, je výsledkem iniciativy mnoha lidí, milionů soukromých vlastníků, kteří dokázali, že se umí o svůj majetek postarat, když jim v tom nikdo nebrání. 
 
Ani výtka izolacionismu ze strany Jana Rumla vůči ODS není oprávněná. Vlády, v nichž měla ODS významný vliv, podaly žádosti o přijetí do NATO i EU. Premiér Klaus navzdory výtkám českých šovinistů společně s kancléřem Kohlem podepsal v roce 1997 česko-německou deklaraci, která definitivně uzavřela neblahou minulost a otevřela cestu ke spolupráci obou národů. 
 
V roce 2009 vláda Mirka Topolánka úspěšně předsedala EU. Pod heslem "Evropa bez bariér" usilovala o posílení konkurenceschopnosti Evropy ve světě a aktivně přispěla k uzavření dohody o obnovení dodávek plynu zemím jihovýchodní Evropy za tehdejší rusko-ukrajinské krize. 
 
Mnoho lidí podléhá iluzi, že jejich problémy vyřeší silný vůdce opírající se o "neideologickou" byrokraticko-policejní mašinerii namísto trpělivé politické diskuse a vyvažování zájmů. Takový vůdce bude však rozhodovat na základě svých vlastních představ a zájmů bez ohledu na zájmy jiných. A na politické kontrole nezávislá byrokracie neodstraní korupci, nýbrž ji jenom zakryje.
 
ODS v souladu se svou tradicí hájí občanské a ekonomické svobody a politickou politiku, tj. trpělivé vyvažování zájmů na základě veřejné diskuse. K tomu je připravena nabídnout síly a zkušenosti svých osmnácti tisíc členů. 
Ing. Jan Litomiský

člen strany
člen oblastní rady
člen regionálního smírčího výboru