25. září 2012

Někteří obyvatelé Hradce Králové se bouří kvůli územnímu plánu, je to nutné?

Projednávání variantního konceptu územního plánu Hradce Králové s veřejností vzbudilo velké emoce.

Mnozí z protestujících občanů, kteří podepisují petice, či píší připomínky, se pravděpodobně domnívají, že tak jak je koncept územního plánu předložen, je již projednán a schválen orgány města a jen formou hlasitých protestů se s tím dá ještě něco dělat.
Situace je ale zcela jiná, variantní koncept územního plánu zpracoval autorský tým podle zadání města, které ale pouze shrnuje hlavní zásady, kam by mělo město směřovat v návrhovém období a rozhodně neřeší jednotlivé funkční plochy. Postup pořízení, projednání a schválení územního plánu (ÚP) obce je dán stavebním zákonem.
A právě po odevzdání variantního konceptu ÚP začíná etapa projednávání se všemi dotčenými fyzickými i právnickými osobami. Stejně jako občané, tak i jejich volení zástupci se v této době musí seznámit s konceptem ÚP a připravit si připomínky. Až po té co úředníci magistrátu shromáždí a zpracují veškeré námitky a připomínky, budou zastupitelstvem města schváleny pokyny pro vyhotovení návrhu ÚP.
Tento návrh ÚP bude po odevzdání opět projednáván s veřejností i dotčenými orgány státní zprávy. Město Hradec Králové, nad rámec daný stavebním zákonem, zorganizovalo tři besedy s občany, věnovalo konceptu ÚP celé jedno vydání městského zpravodaje Radnice, a tak si myslím, že není dnes ve městě nikdo, kdo by nevěděl o tom, že se projednává koncept nového územního plánu. Rozhodně není fér kritika, že s občany nikdo nejedná.
Během práce na konceptu ÚP není možné, aby autorský tým projednával návrh řešení s jednotlivými vlastníky pozemků či nemovitostí, nyní má každý možnost vznést námitku (vlastník pozemku či nemovitosti), nebo připomínku (ostatní občané města). Práce na novém územním plánu jsou teprve na začátku, jeho konečný návrh by měl být podle harmonogramu schválen zastupitelstvem města v první polovině roku 2015.

Ing.arch. Lenka Zídková

předsedkyně místního sdružení
zastupitelka statutárního města