17. srpna 2012

Rozhovor s kandidátem č. 42

 Co je podle Vás pozitivní na činnosti ODS v krajském zastupitelstvu?

Jako opoziční strana nemá nyní moc možností, jak do činnosti kraje zasáhnout. Obávám se, že v krajských volbách bude ODS negativně spojována s činností vlády, jejíž kroky obvykle nejsou dostatečně vysvětleny nebo jsou objasněny špatně. To nám asi příliš nepomůže. ODS by měla především prosazovat, a tedy i ve volbách zmiňovat, konzervativně liberální přístup. Na rozsáhlou regulaci jsou zde jiné strany. Na všech stupních je nutné vytvořit podmínky tak, aby stát občany co nejméně obtěžoval. Zatím bohužel vidíme všude opačné tendence a ODS se na tom mnohdy též výrazně podílí.

Máte nějaké zkušenosti z komunální politiky nebo ze státní správy?
V roce 2006 jsem za ODS kandidoval do Zastupitelstva města Hradec Králové, kde jsem se umístil jako druhý náhradník. Ačkoliv jsem doposud zastupitelem nebyl, mám své představy o této práci a také určité názory na krajskou politiku. Myslím si, že pro obyvatele města i všech regionů by bylo dobré, když by politika byla dělána tím způsobem, aby dala lidem co největší prostor a volnost. Měli bychom se vrátit ke konzervativním a liberálním hodnotám a přestat s mnohdy nesmyslnými regulacemi. Dávám větší důraz na liberální hodnoty, i když se domnívám, že při pouhém liberalizmu bez konzervativních hodnot by zde byla anarchie. Kdyby se ODS těchto hodnot držela, možná by proti ní nebyla nyní taková averze. Nepopulární rozhodnutí, -ať na celostátní či městské úrovni, se dají dělat a vysvětlovat lidem jiným způsobem, a ne, že se řekne: „Je potřeba naplnit prázdnou kasu". A to se týká například nejen daní, ale třeba i hrazení parkovného a podobně.

Proč jste se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva?
Jako advokát jsem znám u určitého okruhu lidí, takže předpokládám, že by mohli i kvůli mně volit kandidátku ODS. Jako insolvenční správce bych však z důvodu nesmyslného ustanovení zákona, které má zabránit údajnému střetu zájmů, nemohl tuto funkci v případě zvolení vykonávat. Proto jsem sám v primárkách požádal o zařazení na nevolitelné místo.

Přesto, pokud byste byl zvolen, v jaké oblasti byste chtěl působit?
Na hradecké radnici pracuji v komisi pro městské památky, v případě zvolení bych se tedy v krajském zastupitelstvu rád věnoval této problematice. Jistě bych mohl být platný i v těch  oblastech, které souvisí s mým povoláním.

Co Vás v poslední době potěšilo či naopak, co Vám vadí?
Bohužel neustále převažují celostátní témata. Tyto krajské volby opět nebudou o tom, co by se mělo voličům předkládat, -co se v kraji podařilo či naopak, co se nepovedlo nebo co by se mělo udělat. Na jednu stranu se dělá odpovědná politika, na druhou stranu je ale až moc pragmatická. Co mě tedy potěšilo, je to, že politika ODS je odpovědná. Ovšem vadí mi, že nepopulární kroky, které se dělají, nehledí na názory lidí. Nikdo se jich neptá, co na to říkají. Také se špatně prezentují dobré věci, což je veliká škoda. Mám důvodné obavy, že na to můžeme doplatit nejen při těchto volbách, ale i při příštích parlamentních volbách.

Máte nějaké záliby či koníčky?
Historii, lyžování, potápění, turistiku.

Mohla Vás v životě ovlivnit nějaká významná osobnost? Máte svůj vzor?
Myslím si, že ne. Nejsem člověk, který by přebíral cizí názory. Možná mě ovlivnil trochu můj děda, který měl vždy zdravé názory, dnes by se řeklo pravicové.

JUDr. Petr Wildt, Ph.D.

člen místní rady
člen oblastní rady
člen regionálního smírčího výboru