22. září 2014

Hradec Králové potřebuje nové pracovní příležitosti

Také si někdy pokládáte otázku, proč dnešní mladá generace v převážné části uvažuje o odchodu z Hradce Králové ?

Také si někdy pokládáte otázku, proč dnešní mladá generace v převážné části uvažuje o odchodu z Hradce Králové ? Kolik mladých lidí znáte, kteří tak již učinili, nebo se k tomu právě chystají? Já jich znám nemálo, a z toho co pozoruji je jasné, že dnešní mladá generace již nechce pracovat v průmyslu tak, jak jej známe z minulosti. Ekonomika se změnila a průmyslovou revoluci rychle a nekompromisně začíná válcovat revoluce další, tentokrát informační. Pokud tedy chceme udržet krok s inovacemi a dynamickou přeměnou ekonomiky, musíme se zaměřit na vytváření prostředí a budováním infrastruktury k rozvoji podnikání v nových oblastech a zajišťování pracovních míst v těchto nových odvětvích.

Motorem každé ekonomiky jsou peníze, které v ní obíhají. Pokud tento kapitál není dostatečný, ekonomika ztrácí dech. Jestliže chceme, aby Hradec Králové byl bohatým městem a dobrým místem pro život, je nutné přísun těchto finančních prostředků zajistit. Je zapotřebí přilákat investice, ovšem nikoli toho rázu jak se ještě donedávna propagovalo, a to smyslu automatizovaných montoven a těžkého průmyslu, ale orientované na dnešní potřeby informačního věku. Tato ekonomika se totiž bude čím dál tím méně opírat o automatizovanou výrobu ve velkých halách a naopak se bude čím dál tím více opírat o menší společnosti se specializovanou výrobou a službami. Tato odvětví vznikající díky novým technologiím a způsobům komunikace budou působit tam, kde budou mít dostatečnou infrastrukturu a zázemí pro podnikání. To je nová příležitost pro Hradec Králové, protože využití nových příležitostí znamená zvýšení objemu finančních prostředků v lokální a regionální ekonomice a tím i zvýšení mezd a celkové životní úrovně.

V poslední době se stále více hovoří o podpoře toho, či onoho (podpora inovací, podpora podnikání atd.) ale samotné podnikání a samotné inovace již příliš řešeny dále nejsou, a to je zhouba, kterou musíme odvrátit. Věřím, že ve svobodné společnosti je největším ekonomickým stimulem lidský potenciál. Pokud se jej však budeme zbavovat s tím, že nám bude odcházet do jiných měst, nebude zanedlouho již jakýkoli smysluplný ekonomický stimul možný. Musíme se tedy ze všech sil snažit o samotný rozvoj podnikatelského prostředí, které zajistí dostatek dalších pracovních příležitostí a objem finančních prostředků v lokální a regionální ekonomice. To je úkol pro další generaci, která chce mít dobrý a kvalitní život v Hradci Králové.

Pojďte diskutovat, nejen o problematice zaměstnanosti, na můj facebook https://www.facebook.com/RehorODS

Mgr. Václav Řehoř

předseda místního sdružení
člen oblastní rady