5. dubna 2017

Jak hodnotíte neustálé personální změny realizované na úřadě MČ Praha 7?

Jako zastupitel naší městské části si samozřejmě častých personálních změn na úřadě všímám. Nechci ale šermovat nějakými dojmy, proto jsem si vyžádal konkrétní čísla. Jaká jsou fakta? Podle oficiálních údajů se po nástupu starosty Čižinského a nových radních podstatně zvýšila fluktuace zaměstnanců úřadu. Zatímco v roce 2014 odešlo 15 zaměstnanců (cca 7 %), v roce 2015 to bylo už 37 (cca 19 %) a vloni už dokonce 52 (cca 24 %). Základní příručky pro manažery přitom upozorňují, že přirozená míra fluktuace zaměstnanců je 5 až 7 procent.

Jistě, do celkového čísla za loňský rok se mohou promítat odchody zaměstnanců z radniční úklidové čety, i tak se ale jeví míra odchodů zaměstnanců z úřadu jako vysoká. Navíc oproti dřívějším letům počet zaměstnanců radnice opět začal růst (194 zaměstnanců v roce 2015, 216 v lednu 2017), přičemž v předchozích letech se dařilo počet zaměstnanců naopak snižovat (z 237 v roce 2006 pod úroveň 200 zaměstnanců v roce 2014).

K velké obměně došlo také na důležitých vedoucích funkcích v rámci úřadu. V průběhu let 2015 a 2016 byla vyměněna zhruba polovina vedoucích odborů. A za dva a půl roku od voleb má úřad ve svém čele už druhého tajemníka, přičemž důvody, proč vloni v létě úřad opustil „zkušený manažer“ Miroslav Vacek, který dal hnutí Praha 7 Sobě na volební kampaň 100 tisíc korun, stále neznáme.

Tyto skutečnosti určitě nedávají současnému vedení radnice dobré vysvědčení. Vedení radnice by mělo udělat všechno pro to, aby fluktuaci dostalo na dřívější úroveň. Občané by se ale měli zajímat o další důležitou věc. Zda se vůbec všichni úředníci vejdou do nové radniční budovy, jak vedení radnice slibovalo. Už teď jsou totiž některé odbory mimo budovu úřadu a další přesuny radní plánují. A to je pro občany jednoznačně špatná zpráva.


 

Petr Kantor,

předseda klubu zastupitelů ODS na Praze 7