15. listopadu 2015

Podivný výběr nové radnice

Současné vedení Prahy 7 slibovalo vybrat novou radnici transparentně, pro městskou část výhodně a s respektem k výsledkům referenda. Koncem října ale spustilo soutěž vyvolávající pochyby. Ty po otevření nabídek jen zesílily. Shora uvedená otázka tedy přesně ilustruje stav věcí: výběr nové radnice je podivný a uspěchaný.

Shrňme si fakta. V lednu se vedení radnice podařilo prodloužit nájem v současné budově do konce roku 2019. Pan starosta tehdy prohlásil, že naplánování nové radnice by mělo „vycházet z urbanistické koncepce, kterou připravíme“. A že do dvou let chce mít „realistický plán, jenž bude reflektovat výstupy z místního referenda“.

Je konec října a radní náhle vypisují veřejnou soutěž podle § 1772 až 1779 občanského zákoníku. Bez urbanistické koncepce, bez realistického plánu. Bez reflexe závazného referenda, podle něhož má výběr probíhat podle zákona o veřejných zakázkách. Na základě jednoho posudku od najaté právní kanceláře sice Rada MČ tvrdí, že je to v pořádku, existuje ale i opačný právní názor.

Výčet podivností pokračuje: radní stihnou za jediný týden zřídit výběrovou komisi, schválit podmínky i vypsat veřejnou soutěž s mimořádně krátkými lhůtami. Na předložení nabídek má stačit 15 dnů, na jejich vyhodnocení tři týdny. Při postupu podle zákona o veřejných zakázkách by byly lhůty podstatně delší…

Zarážející je, že vedení radnice před vypsáním soutěže konzultovalo některé realitní makléře. Je přípustné, že se tak někdo dostal k informacím o záměru koupit novou radnici dřív než ostatní?

Zarážející také je, že už 5 dnů od doručení projednává nabídky mimořádná Rada. A 23. listopadu dokonce i mimořádné zastupitelstvo. Proč ten spěch? Netají pan starosta a radní občanům důležitá fakta?

Je logické, že čím kratší lhůta, tím méně přijde nabídek. A čím méně nabídek, tím menší šance na výběr kvalitní nemovitosti. Podle ODS nepřinese ukvapený výběr dobrý výsledek. Rada chce navíc na koupi využít nemalé peníze, které na depozitní účet uložilo minulé vedení radnice. Jsou to dnes jediné volné prostředky Prahy 7. I proto ODS vyzvala k prodloužení lhůty pro podání nabídek. Bohužel bez reakce.

Na závěr tedy otázka, na kterou už snad radní zareagují: Jak naložíte s faktem, že koncové fyzické vlastníky firem, které podaly postupující nabídku, nelze dohledat v obchodním rejstříku? Dvě ze tří těchto nabídek předložila firma vlastněná společností sídlící na Britských panenských ostrovech, respektive na Kypru. Za tou třetí zase stojí akciovka s akciemi na jméno. To nevadí?

 

Petr Kantor,

předseda klubu zastupitelů ODS na Praze 7