21. září 2012

Vlastnosti dobrého politika

Jaký by měl být dobrý politik? Čím by se vedle chuti pracovat v politice měl ještě vyznačovat? Jaké by měl mít vlastnosti a dovednosti? Práce politika by měla být opřena o moudrost, odvahu a pokoru. Vždyť již stará kniha Moudrosti klade do souvislosti s vládnutím významnou podmínku, kterou je právě úcta k moudrosti: „Máte-li tedy ve vážnosti své trůny a svá žezla, vy vládcové nad lidem, musíte ctít moudrost, abyste kralovali na věky.“ A podle Platóna mají vládnout filosofové, protože jsou to milovníci moudr

Politik potřebuje odvahu, aby při své práci dokázal prosazovat to, co je dobré. A potřebuje také pokoru.  Protože každá (i drobná) forma vládnutí je vždy spojena s pokušením zbožštit sám sebe. Musí-li člověk zacházet s mocí, pak podobně jako při zacházení s bohatstvím má stále zápasit o vnitřní svobodu a střízlivost, aby tomuto pokušení nepodlehl. Je potřeba uchovat kritický odstup a pokoru. Protože moc, podobně jako bohatství, může člověka zaslepit a zkazit.

Člověku, který se chce uplatnit v politice, samozřejmě nestačí, aby byl moudrý, odvážný a pokorný. Politik musí být vzdělaný, musí umět vystupovat na veřejnosti, být dobrým řečníkem, formulovat cíle, získávat spolupracovníky, přesvědčovat, motivovat, spojovat lidi, nalézat kompromisy. Musí mít manažerské schopnosti a znalosti z psychologie řízení. Musí se umět rychle rozhodovat a musí být odolný, mít „hroší kůži“.

Václav Havel upozornil, že v politice je důležité mít také takt, instinkt a vkus. Je to důležitější, než politologické vzdělání. Souvisí to se schopností být zdvořilý při komunikaci, mít cit pro dobovou atmosféru, náladu lidí, povahu jejich starostí, jejich mentální rozpoložení. Politologické, právnické, ekonomické, historické i kulturní vzdělání je pro každého politika neocenitelnou výbavou. Ale vcítění se do druhého, schopnost oslovit ho, schopnost rychle se orientovat nejen v problémech, ale i v lidských duších, schopnost navazovat kontakt a cit pro míru jsou podle Havla v politice důležitější.   

Tou základní a nejdůležitější vlastností politika je prostá lidská slušnost. „Politika a slušnost, to vůbec nejde dohromady“, říkají někteří lidé. Politika je spojována se lží, korupcí, nečistým bojem o moc, dokonce i s organizovaným zločinem. Práce v politice je často vnímána jako cosi nekalého, souvisejícího s „ušpiněním si rukou“. To je pohled z jedné strany. Na druhé straně víme, že v politice pracuje hodně poctivých a čestných lidí. Můj známý kdysi řekl, že kdo bude slušný, ten bude vyhrávat volby. Věřím, že měl pravdu.

Mgr. Ludmila Kolářová

místopředsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady