13. října 2023

ČRo: Sněmovna definitivně hlasuje o přijetí konsolidačního balíčku. Pevné zařazení hlasování už bylo nutné

(Radiožurnál) Vládní úsporný balíček míří ve sněmovně do finále. O plánu úspor rozhodnou poslanci už dnes, koalice prosadila pevné zařazení hlasování na jedenáctou hodinu dopoledne. Opozice hrozí, že se kvůli tomu znovu obrátí na Ústavní soud. O chystaných úsporách a také postupu, který koalice zvolila, aby sněmovna už mohla o změnách hlasovat, budeme mluvit s poslancem a zpravodajem předlohy Jiřím Havránkem z ODS.

Celý rozhovor s Jiřím Havránkem si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Dnes v 11 hodin začnete hlasovat, i pokud se v rozpravě nevyjádří všichni přihlášení poslanci – což je podle opozice porušování práv poslanců. Bylo to nutné?

Podle mého názoru už bohužel ano. Věřím, že si pamatujete, že při prvém ani druhém čtení nedošlo k žádnému omezení rozpravy ani ke zkrácení možnosti vyjádření jednotlivých poslanců, nicméně v součtu čtení jsme na nějakých 60 hodinách projednávání. Už prošlo testem Ústavního soudu, že pokud dochází k takovému „omezování práv většiny“, že prostřednictvím obstrukcí dochází k zamezení prosazení toho zákona, má tedy většina Poslanecké sněmovny možnost uchýlit se i k tomuto kroku.

Opozice navrhuje změny, o kterých jste původně jednali i v koalici – třeba přesunutí balené vody do snížené sazby DPH. Je tato konkrétní změna stále ve hře?

Budu vycházet zejména z toho, jak hlasoval rozpočtový výbor, myslím si, že spíš ne. Jsem na druhou stranu rád, že veškerá diskuze probíhala, ať už to bylo od kojenecké vody přes balenou vodu, ale že pro všechny kolegy z koalice SPOLU a PirSTAN je důležité udržet základní parametry balíčku, tedy to, že pro příští rok to znamená úspory ve výši 96 a pro následující 150 miliard.

Pozměňovacích návrhů od hnutí ANO a SPD byly desítky. Dohodli jste se v koalici, které z nich případně podpoříte?

Celkem nás čeká 79 hlasování, jeden pozměňující návrh z opozice byl podpořen už rozpočtovým výborem, ještě se vede diskuze o jednom návrhu, nicméně není to nic, co by výrazně překopalo podobu vládního konsolidačního balíčku.

(Autor: Petr Král)

Jiří Havránek

poslanec PČR