13. dubna 2024

Nesmíme působit arogantně, říká nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix. Jaký problém považuje za nejpalčivější?

(Lidovky.cz) Občanská demokratická strana si na sobotním kongresu v Ostravě zvolila nové předsednictvo. Kromě staronových tváří Zbyňka Stanjury, Martina Baxy, Martina Kupky a Alexandra Vondry se do vedení ODS dostala i poslankyně Eva Decroix. V rozhovoru pro Lidovky.cz mj. prozradila, jak chce ke konzervativní straně přilákat nové voliče.

Ve svém nominačním proslovu jste akcentovala, že by ODS slušelo, aby měla i ženský pohled na věc. Jak se liší od toho mužského?

Ženský pohled jsem pouze zmínila, protože to jinak nejde – jsem žena. Ale nedávám na tento aspekt důraz, že by to bylo to hlavní. Přináším do politiky svůj osobní pohled, své zkušenosti, vzdělání, pohled na svět. Mluví za mě má dosavadní práce a do předsednictva přináším především chuť a odvahu pracovat.

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci uvedl, že vaší úlohou bude komunikace: jak dovnitř strany, tak navenek. Komunikace je vládě často vyčítána. Co zlepšíte?

Nepoužívala bych slovo komunikace, toho máme všichni už dost. Nejsme schopni vnímat, co to vůbec znamená. Pokud děláme obsahově správnou politiku, ale je neuchopitelná, nesrozumitelná, vzdálená pro naše voliče, tak to je to, co chceme změnit. Nastavit cesty tak, abychom byli blíže jak voličům, tak členské základně. To nejsou dvě rozdělené nádoby.

Musíme zapojit mladé lidi a vysvětlovat jim, že jde i o jejich budoucnost. Tím je třeba motivujeme, aby se stali našimi členy. Členové ODS jsou naprosto normální lidé, nejde o nějakou privilegovanou skupinu občanů. I našim členům je potřeba vysvětlovat, co se aktuálně děje v Poslanecké sněmovně. Protože se toho děje skutečně mnoho. Chci, aby ODS nepůsobila arogantně či odtrženě od reality, jak je nám někdy vyčítáno. Byť hrubě nesouhlasím, že by tomu tak bylo.

Máte v hlavě už nějaké konkrétní nápady, jak toho, co říkáte, dosáhnout?

Mám jich spoustu, jinak bych nekandidovala. Jsou věci, které již ve vztahu k členské základně činím, ale to není záležitost, kterou bych chtěla vzkazovat kolegům na kongresu. Je to o tom si nyní sednout a body rozpracovat. Mluvit za mě bude výsledek, ne rozhovor do médií.

Jak se stavíte k čínské sociální síti Tik Tok a působení českých politiků zde?

Stavím se k tomu zcela jasně: Nemyslím si, že kterémukoliv serioznímu politikovi by slušelo, aby zde ve videích tancoval a podobně. Na mě to působí trapně. Samozřejmě chápu, že jde o to upoutat pozornost, jako ostatně ve všem v marketingu. Je ale mnoho jiných kanálů, popřípadě Tik Tok lze využívat tak, aby to bylo důstojné a obsahově správně. Aby to politiku nezplošťovalo. V tom, že nejdeme po hlavě do všech nových možností, je možná trochu znát náš konzervatismus. Ale pokud chceme být vidět, musíme využívat maximum těchto kanálů.

Bude mít Petr Fiala účet na Tik Toku?

Jsem přesvědčena, že premiérovi by to neslušelo. Není možné na jedné straně říkat, že ona síť představuje riziko pro naše děti a také naše data, ale na druhé straně to sám využívat, protože vlastní profit je více než hodnoty. To pak přesně dělá člověka nedůvěryhodným. To neznamená, že nejsou platformy v rámci ODS – například Mladí konzervativci –, které by Tik Tok nemohly využívat.

Jste vy osobně na této síti?

Nejsem a nestydím se ani nahlas říci, že mé děti mají zakázáno zde býti. Stejně tak apeluji na své okolí. Technologie, doba i geopolitické dění jde dopředu tak moc rychle, že si vůbec neuvědomujeme, jaké to všechno může mít dopady do budoucna.

Nicméně jsou mladí lidé, které politika absolutně nezajímá, nesledují ji v médiích. Nemůže přece jen být taneček, byť trapný, způsobem, jak jim o sobě může dát politik vědět, že vůbec existují?

Mladí lidé nejsou pitomci. Dokáží odlišit, co je zaujme a co je hodno důvěry. Říkat si, že abychom zaujali mladé, tak ze sebe musíme dělat blázny, to nelze. Využívejme jazyk mladých, vnímejme jejich svět.

Ostatní místopředsedové mají – kromě Vondry, který byl ministrem v minulosti – exekutivní funkce. Na kongresu často zaznívalo, že zde bude další vláda Petra Fialy po příštích sněmovních volbách. Že koalice Spolu není projekt na jedno období. Máte ambici být v takové případné vládě ministryní?

Nyní aspiruji na to, aby koalice Spolu vyhrála volby a Petr Fiala se opět stal premiérem. Říkat si, co bude potom, to není můj styl. Ráda budu u toho, ráda to podpořím. Ale nyní je před námi práce a poté, až bude dokonána, tak se můžeme bavit o funkcích.

Jaký problém, který v současnosti vláda řeší, považujete za nejpalčivější? Je to důchodová reforma?

Nejpalčivějších témat je neuvěřitelně mnoho. Když začnu od toho, čemu se věnuji, tak je to bezpečnost. Ta je na prvním místě. Můžeme se bavit o školkách, veřejných financích či čemkoliv dalším, ale pokud nebude naše republika bezpečná, tak se to vše může rozpadnout. S tím souvisí i sociální soudržnost, sociální smír.

Nikdo nesmí mít pocit, že je hozen přes palubu. Jinak společnost nefunguje. Jsou to důchody, co musí fungovat. Ekonomika. Školství. Ale je to i ta dálnice. Záleží, z jakého pohledu se díváte. Podnikatele bude trápit nesmyslná byrokracie. Pro maminku z Vysočiny to bude celá škála věcí od toho, že nemůže sehnat místo ve školce až po to, že nevychází se svou mzdou, protože nedokáže sloučit svou práci s výchovou. Nelze vytrhnout jednotlivost.

Ve všech krocích postupujeme a myslím, že za dva roky jsme toho udělali hodně. Ale chápu, že lidé toho chtějí víc – znamená to, že jim na tom záleží. A je správně, že jsou na nás nároční.

Zaznělo zde také, že za 33 let fungování ODS zůstávají základní pilíře stále stejné. Jak se díváte na to, jak se s ODS ideově rozešel její zakladatel, bývalý prezident Václav Klaus?

Někteří muži neumí odcházet.

(Autor: Dominik Stein)

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady