3. února 2016

27. kongres ODS, 16. - 17. ledna Ostrava

Kongres očima delegáta z Vysočiny

Ostravský kongres byl tentokrát dvoudenní, neboť byl kongresem volebním.

Na počátku přivítal delegátky a delegáty krátkou zdravicí předseda Petr Fiala a následně i trojice hostů z českých politických stran a hnutí. Za TOP09 promluvil Miroslav Kalousek, hnutí Starostové a nezávislí reprezentoval Petr Gazdík a z vládních pozic pozdravil delegáty také Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Představitelé ODS pak přečetli i pozdravy ze zahraničí, od Jaroslava Kaczyńského, předsedy aktuálně vládní polské strany Právo a spravedlnost a také od britského konzervativního premiéra Davida Camerona. Dorazil i Richard Sulík ze slovenské liberální strany Sloboda a Solidarita, jehož projev několikrát rozesmál celý kongresový sál.

V kandidátském projevu dokázal Petr Fiala přítomným, že rozhodně není chladným bezvýrazným profesorem politologie, za nějž je někdy jeho kritiky označován. Jeho projev shrnul současný stav České republiky, ve které je stále více a více omezována svoboda jednotlivců politikou vládních stran. Shrnul také vývoj v ODS, která se dokázala odlepit ode dna své voličské podpory a pomalu znovu stoupá.  A pochopitelně se věnoval i složité zahraničněpolitické situaci. Zdůraznil fakt, že „ODS je zpět a je připravena vládnout“.  

Zajímavé podněty a vize předložili také kandidáti na místopředsednické funkce, z nichž jedním byl i následně zvolený zástupce Vysočiny, senátor Miloš Vystrčil.

Z pohledu účastníka kongresu však jako důležitou součást této události hodnotím i četné diskuse a setkávání v přestávkách v programu. Vládla zde velmi přátelská a optimistická atmosféra značící skutečnost, že slova o uzdravení ODS nejsou pouhými frázemi, ale faktem. Velmi pozitivní celkový dojem plynul také z absolutní absence kdysi slavných „kolibříků“, „býčích šíjí“ či „kmotrů“. Místo nich zde o budoucnosti ODS a zejména České republiky a jejich občanů diskutovali pravicově smýšlející lidé různých oborů činnosti i osobních zkušeností pocházející ze všech regionů naší země.

Večerní přestávku pak představitelé ODS z Vysočiny využili k neformálnímu setkání, na kterém se projednávaly otázky spjaté s letošními volbami do krajského zastupitelstva.

Za sebe mohu říci, že jsem se z 26. kongresu vrátil s velmi dobrým dojmem a s odhodláním pomoci ODS k tomu, aby znovu hrála významnou roli na české politické scéně a mohla tak zastupovat slušné a poctivé lidi, kteří chtějí o svých životech rozhodovat sami s minimálními zásahy státu. Ten je zde od toho, aby zajistil vnitřní a vnější bezpečnost a pomáhal pouze těm, kteří to skutečně potřebují.

ODS dostala druhou šanci a věřím, že již nezklame. Koneckonců, i každý z Vás může pomoci. Svým hlasem ve volbách a velkou radost budeme mít i z každého, kdo se rozhodne zapojit aktivněji.

Mgr. et Mgr. Miroslav Skalník

místopředseda místního sdružení Nové město na Moravě