20. září 2012

Volební speciál Martina Veselovského z Karlovarského kraje

(Karlovarský kraj ) Hostem předvolebního diskusního pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu z Karlovarského kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Petr Šindelář.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Už osmý ze série předvolebních speciálů. Dnes vysíláme z Karlových Varů, konkrétně z kina Drahomíra. V následující hodině uslyšíte, jaké plány mají s Karlovarským krajem lídři čtyř politických stran, které by se teď s největší pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. A já budu spolu s posluchači a voliči chtít vědět, tak jako v jiných krajích, jak chtějí tito politici váš kraj spravovat. Mezi pátým a dvanáctým zářím provedla v Karlovarském kraji společnost PPM Factum průzkum, kterého se účastnila více než tisícovka lidí a vytvořila z něho volební model. Ten říká, že dnes by se s 90% pravděpodobností do krajského zastupitelstva dostaly následující politické strany. Česká strana sociálně demokratická, ta by získala 22,9 % hlasů, vede ji současný hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Dobré odpoledne. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Dobrý večer vám tady v sále i posluchačům. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobré odpoledne, trval bych na tom, pane hejtmane, večer ještě není. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

No, tak podvečer. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře. Občanská demokratická strana by se také dostala do krajského zastupitelstva, dostala by 18,5 % hlasů. Tady pod vedením advokáta Petra Šindeláře. Dobré odpoledne i vám. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Hezké odpoledne. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Další v řadě je Komunistická strana Čech a Moravy s 16,7 %. Lídrem je náměstek hejtmana Jaroslav Borka. Dobré odpoledne pane náměstku. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Dobré odpoledne a hezký zážitek. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To bude do značné míry i na vás, jestli ten zážitek bude hezký. A do krajského zastupitelstva by se nyní dostaly i TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj s 11,1 % hlasů, zde je zastupuje primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Dobré odpoledne. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Dobré odpoledne všem. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

No a my začněme informací o samotném Karlovarském kraji. 

redaktorka:

Karlovarský kraj patří velikostí, počtem obcí i obyvatel mezi nejmenší kraje České republiky. V předchozích krajských volbách tady jednoznačně zvítězilo ČSSD. Následovaná s výrazným odstupem dvojicí ODS a KSČM. Ve volbách hlasovalo pouze 35 % oprávněných voličů. A to je nejmenší procento z celé republiky sociální demokraté po volbách vytvořili koalici s KSČM a hnutím Doktoři. Současný hejtman za ČSSD Josef Novotný bude letos svůj post obhajovat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tolik v krátkosti Karlovarský kraj. Pokud chcete dnešní předvolební debatu i sledovat, máte tak jako vždy možnost. I na zpravy.rozhlas.cz, kde už v tuto chvíli běží videopřenos. U mikrofonu je stále Martin Veselovský. Pánové, pojďme začít teď, ne možná tak úplně krajským tématem, ale velice aktuálně. Vysoce postavený diplomatický zdroj z evropské komise, řekl Radiožurnálu, že Česko musí zajistit, aby se otrávený alkohol nevyvážel, jinak mu hrozí, že vývoz lihovin zakáže přímo Evropská unie. To se vlastně popravdě řečeno, týká i Karlovarského kraje. Vy tady máte likérku Jan Becher, která už musela začít, řekněme, propouštět, nebo nechat bez práce několik lidí? Tak se vás ptám, jedná česká vláda v té metylalkoholové krizi správně? Josef Novotný místní hejtman a zástupce ČSSD. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já si osobně myslím, že ty opatření, které vláda dělá, jsou správné, protože opravdu je to tragédie. I v době, kdy například ve Velké Británii byla, já nevím, jak to byla, ne chřipka, ale prasečí chřipka, nebo něco podobného, tak tam zakázali, zakázali vývoz masa do zbytku EU. To znamená i tady si myslím, že ta opatření jsou na místě. Na druhou stranu chápu, že to postihne řadu provozovatelů, výrobců likérů, alkoholu a podobně, takže to opatření by mělo být co nejkratší. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Petr Kulhánek, TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj, máte pocit, že by měla a znovu opakuji, to by se týkalo případně Karlovarského kraje, že by měla vláda to opatření nějakým způsobem podnikatelům kompenzovat? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já jsem to přesně chtěl říct. Vláda se, myslím, zachovala zodpovědně, ale musí potom říci i to B, jak se s těmi následky vyrovná. To znamená, jednat s podnikateli na nějakém algoritmu vyrovnání. Bohužel to opatření, aspoň podle mého názoru, dopadlo zejména na ty, řekněme, poctivé lihovarníky. Karlovarská Becherovka je toho příkladem, protože si těžko někdo dovede představit, že Becherovka bude pančovaná. Její většina jde na export, tudíž jí to zasáhne maximálně a výsledek se dostavil, dva dny nevyrábí, což je špatně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To říká Petr Kulhánek. Petr Šindelář za ODS. Vy si jako advokát dokážete představit, Petr Kulhánek to nazval algoritmem, že se najde nějaký model, jak se vláda vyrovná i s místními lihovarníky a nakonec možná i s těmi, kteří alkohol prodávají? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Já jako advokát si toto dokážu představit pouze v případě, pokud by stát pochybil, pokud se jedná o dozor nad tímto trhem. Zatím je to otázka spekulativní. Opozice na té vládní úrovni na vládu útočí, že nezajistila dostatečný dohled. Pokud se to prokáže, pak si nějakou kompenzaci dokážu představit, jinak by to bylo velice složité. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Petr Šindelář za ODS a konečně za KSČM Jaroslav Borka. Jak vy se díváte na otázku případné kompenzace a když byste s ní tedy souhlasil, nebo jí chtěl případně, tak jak by měla být zhruba vysoká? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Vláda České republiky v současné chvíli se zachovala poměrně seriozně. Ovšem nemůžeme opomenout období předtím, to znamená, kdy opomíjela zcela evidentně tuto problematiku, která byla signalizovaná někdy možná před dvanácti lety. To je prostě naprostá chyba a zásadní nedostatek vládnoucí garnitury. Co se týká náhrady kompenzace, samozřejmě bude nutné hledat cesty a záleží samozřejmě na výši a na tom, co vlastně stát, jaké prostředky finanční na to sežene. V každém případě se domnívám, že by zejména legální výrobci měli skutečně nějakou náhradu obdržet. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Říkáte zejména legální, to vypadá, jako kdyby nějakou menší měli i ty nelegální. Tak jste to asi nemyslel. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak jsem to nemyslel. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře. Jaroslav Borka místní lídr KSČM, tady v tomto, řekněme panelu předvolebního speciálu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Vedle něho sedí Petr Kulhánek za TOP 09 a Starosty. Petr Šindelář za ODS a Josef Novotný za ČSSD. U mikrofonu je Martin Veselovský. A další aktuální věc, která už opravdu velice úzce souvisí s Karlovarským krajem. ROP Severozápad, je takové sousloví, které jinými slovy znamená Regionální operační program, ze kterého jdou evropské peníze, jak Ústeckému, tak Karlovarskému kraji. Pánové, předevčírem, nevím, jestli o tom víte, si už pošesté policisté na úřad ROP Severozápad, došli pro další dokumenty k dalšímu spornému, řekněme případu, či projektu. Tak by mě zajímalo, pane Borko, který tady sedíte za KSČM, jestli se cítíte vy, jako politická strana, která sedí v radě Karlovarského kraje a má také zástupce v regionální radě onoho ROP odpovědni za to, co se dělo, co vyústilo v to, že jeden člověk už je před soudem, ostatní, tuším čtyři jsou obviněni. Jaroslav Borka. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tato otázka samozřejmě nemůže nepostihnout ani odpovědnost, díl odpovědnosti komunistické strany a jejich zástupců. To je, myslím si, nabíledni. V každém případě ale říci, že tato otázka je otázka řešení dlouhodobých vlastně priorit, respektive systémů, jakým způsobem věci a čerpání finančních prostředků z ROP byly realizovány. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Moc se omlouvám, pane Borko, ale když to vezmeme úplně jednoduše, ono se ukazuje, že tam prostě někdo kradl. Tak, se ptám, jakou odpovědnost za to KSČM přebírá? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Přiměřeně tomu, že jsme měli dva lidi ve výboru, to je asi, to odpovídá procentuálně té odpovědnosti a samozřejmě měli jsem i zástupce v hodnotících komisích. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak ještě jednou se musím zeptat, co to znamená, když říkáte procentuálně. Za KSČM v regionální radě Severozápad, za Karlovarský kraj seděla za vaši stranu Iva Valientová a potom také Václav Jakubík. Tak, co tam bude, když budou dále zastupitelé i po dalších volbách, tak tam vesele mohou být dál i přesto, že u toho všeho byli? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Řekl bych, že už jsem to zopakoval, je to systémová záležitost. Je otázka, zda tito zastupitelé, kteří měli dva hlasy v šestnáctičlenném výboru mohli nějakým způsobem věci rozkrýt a nebo věci zastavit. To je otázka samozřejmě velice složitá. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Je to opravdu složitá otázka? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já myslím, že ano. Protože... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tady se nedá vyvodit nějaká osobní odpovědnost? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ale já si nedovedu představit, že člen výboru, který nebude dostatečně, respektive mít tolik informací, aby mohl například podat trestní oznámení, nebo aby mohl oslovit orgány činné v trestním řízení. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane Borko, děkuji pěkně zatím. Jenom připomínám, že se tady bavíme o, promiňte mi slovo, o průšvihu, který pro Karlovarský kraj může znamenat ztrátu až čtvrtiny ročního rozpočtu. Když to půjde, řekněme, tou horší variantou. Zajímalo by mě, co si o vyvození té odpovědnosti, jestli se to dá, po té, řekněme politické rovině vyvodit, myslí Petr Kulhánek za TOP 09 a Starosty? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


To, že tam došlo ze strany celého toho orgánu, to znamená skupiny lidí, k pochybení jednoznačné, je otázkou, jestli to muselo dojít až do tohoto stádia, kdy si každý den chodí policie pro některého z významných činovníků. Myslím si, že větší část zodpovědnosti padá spíše na projekty v Ústeckém kraji. Nicméně, ta rada je zastoupena jak Karlovarským, tak Ústeckým. To znamená, pokud se mám vyjádřit k odpovědnosti karlovarských členů, tak jednoznačně již při prvních náznacích toho, že je něco v nepořádku, tak se měli ozvat, ale podle mých informací se to tak nestalo bohužel. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Můžete mi říct, pane Kulhánku, vaší představu, protože Jaroslav Borka neřekl úplně jasně, co to je vyvození odpovědnosti, nebo jeho části. Jak by měla vypadat vyvození odpovědnosti u nominovaných zastupitelů? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já si nemyslím, že minimálně drtivá většina z těch lidí se dopustila něčeho úmyslného. Bylo to spíše ve formě určité nedbalosti, možná laxnosti. Z tohoto titulu je to odpovědnost, myslím si, naprosto jasně politická a lidská, to znamená, minimálně tito lidé by se v těchto strukturách samozřejmě po volbách už neměli angažovat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Petr Kulhánek za TOP 09. Za ČSSD je tu hejtman Josef Novotný. I vy jste seděl a sedíte stále v té radě, která řekněme je politickým dozorujícím orgánem. Tak, je to tak, jak říká Petr Kulhánek, že jste tam seděli a prachobyčejně jste si nevšímali těch věcí, které se kolem vás děly? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já to musím trošku rozdělit. Zaprvé teda je úřad regionální rady a potom je výbor. My jsme seděli ve výboru a pak je taky úřad. Do úřadu chodí policie si pro ty lidi. Do výboru si zatím přišla pro, říkám zatím, pro jednoho člověka, to je pan Kouda z Ústeckého kraje, ale jinak chodí do úřadu. To je jedna věc. Druhá věc byl nastaven nějaký systém. Ten systém byl nastaven v letech, řekl bych 2005 - 2006. Ten systém byl třístupňový. Dneska Evropská komise si dala požadavek, aby ten třetí stupeň toho hodnocení ubylo. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane hejtmane, moc se omlouvám. Ta věc přece není tak komplikovaná, jak vy jí líčíte. Ta věc je daleko jednodušší. Mohli jste si toho všimnout, nebo nemohli? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

My jsme si toho všímali. A řeknu to i takto. My jsme několikrát žádali, aby odstoupil pan Šulc, ale to hlasování je tam tak, že je tam osm zástupců z Karlovarského kraje a osm zástupců z Ústeckého kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dlužno podotknout, že pan Šulc, o kterém mluvíte, je bývalý hejtman Ústeckého kraje, člen ODS. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ano, ano a byl předsedou ještě před půl rokem, byl předsedou tohoto výboru a my jsme žádali už před dvěma roky, aby odstoupil. Ale k tomu je potřeba vždycky minimálně pět členů z Karlovarského kraje a pět členů z Ústeckého kraje, kteří musí zvednout ruku. Tak stanoví zákon. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře, tak to říká Josef Novotný, hejtman za ČSSD. Petr Šindelář za ODS. Z toho, co o tom víte, je to tak, že prostě byl Karlovarský kraj přehlasován Ústečáky? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:


Z toho, co vím, tak jsem přesvědčen, že takto to nebylo. Na začátku, když hovořil tady pan Borka, tak jsem mu chtěl začít tleskat, ale ono se to potom to slovo odpovědnost nějakým způsobem rozplzlo významově. Každopádně je to politická odpovědnost těch lidí, kteří tam seděli a politická odpovědnost stran, které je tam vyslaly. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Možná, pane Šindeláři, vy mi řeknete, co to je politická odpovědnost. Politická odpovědnost tady minimálně teď v tom podání, jak o tom tady mluvili pánové, vypadá, že se prostě řekne ano, jsme politicky odpovědní. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Protože já se na to dívám podobnýma očima jako vy. Vy jste tady na začátku říkal, že Petr Šindelář se necítí být politikem. Skutečně je to tak, necítím se být v tuto chvíli ještě politikem. Může se to změnit, máte pravdu. Myslím si, že ta politická odpovědnost je v tuto chvíli naprosto prázdný pojem, který se používá v médiích a dokud ta odpovědnost nebude osobní, majetková, trestně právní, tak je to v podstatě asi o ničem ta diskuse. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

No dobře. A potom je tady ještě jedna otázka. To, o čem tady mluvíme, o tom výboru, který kontroluje nějakým způsobem programy a projekty na ROP, tak to je politický orgán, jsou tam nominováni zastupitelé. Myslíte si, pane Šindeláři, že oni mohli vědět, co tam napáchal už teď souzený ředitel Petr Kusnierz, nebo o tom, co tam dělal pan Markvart, jeho nástupce například, nebo o tom, co dělal pan náměstek hejtmanky Vaňhové Kouda. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Pokud se bavíme o výboru regionální rady, tak to je nejvyšší orgán toho ROP. Ten rozhodoval prakticky o všem, rozhodoval o tom, kdy se sejde, kde se sejde. Já jsem přesvědčen o tom, že pokud tam seděli vyslanci jednotlivých politických stran, tak to měli být především profesionálové a měli se zajímat, měli vědět. Museli vědět. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Na druhou stranu Josef Novotný říkal, že marně žádali odvolání Jiřího Šulce. Tehdejšího šéfa tohoto orgánu. Tak víte o tom něco? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Nevím o tom, že by se tady dělo. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ještě Josef Novotný, proč se to nepodařilo, nebo nebyla možnost? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Protože ODS a ČSSD v Ústeckém kraji to měly v koaliční smlouvě, že pan Šulc zůstane předsedou do celé čtyři roky. Takže tam se niky nepovedlo zvednout ruku pro pět, nebo pět lidí z Ústeckého kraje nezvedlo ruku. Takže člen ODS pan Šulc zkrátka tam zůstal tak dlouho, dokud opravdu se nevyhrotilo do těch závěrů, do kterých se to vyhrotilo a já v současné době říkám, já osobně pokud se nezmění zákon, tak už v této, v tomto výboru nechci sedět, vůbec nikdo mě tam nedostane, jako zastupitele, nebo ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Proč, protože se bojíte, pane hejtmane? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ne, protože ten systém je špatnej. Protože je špatnej ten systém. Tam se nedá přehlasovat. Kdyby to bylo tak, že stačí osm plus jeden, tak se dá něco dělat, ale pět a pět, tak jako v tom případě nemůžete si jako prosazovat ten názor. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Hejtman Josef Novotný říká, že Jiří Šulc, člen ODS byl do značné míry za to zodpovědný. Je to tak Petře Šindeláři? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Já bych chtěl jenom říct, že pan Šulc byl sice předsedou, ale měl hlas jako kterýkoliv jiný člen toho výboru. Byl to jediný zástupce ODS. Nebyl z Karlovarského kraje a já jsem přesvědčen o tom, že pokud by členové výboru chtěli ho odhlasovat, teda odvolat, pardon, tak ho odvolají. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Posloucháte stále předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Tentokrát vysíláme z Karlových Varů, tedy z Karlovarského kraje. Josef Novotný, místní lídr ČSSD. Petr Šindelář z ODS. Jaroslav Borka za KSČM a konečně Petr Kulhánek za TOP 09 a 
Starostové pro Karlovarský kraj. Z toho průzkumu, který jsem vám citoval na začátku, ze kterého vzešel volební model a nakonec i ten klíč, díky kterému tady sedíte, pánové, vy čtyři, tak ten také vyprodukoval odpověď na otázku, co si lidé v Karlovarském kraji myslí o přítomnosti ruské menšiny v Karlovarském kraji. Ta odpověď je, že 59 % lidí si tady myslí, že přítomnost ruské menšiny kraji spíše škodí. Zajímalo by mě, co si o tom myslí Petr Kulhánek, který je primátorem Karlových Varů a má s tím osobní zkušenost. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano, ta zkušenost je velmi těsná. Já si myslím, že to nelze vnímat černobíle už z toho důvodu, že Karlovy Vary byly vždy destinací, která byla orientována na Rusko. Už od dob Petra Velikého to byla destinace, kam jezdila ruská šlechta. Přeneslo se to samozřejmě do dnešní doby, kdy je to významná klientela, která do Karlových Varů jezdí a ono to je v podstatě i otázka absolutního čísla, kdy třeba Praha má daleko více návštěvníků a trvale žijících Rusů, než mají Karlovy Vary, ale tady je ta koncentrace taková, že samozřejmě přehluší i ty ostatní segmenty, které máme třeba z toho anglosaského, nebo jiného kouta světa. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A pane primátore, proč si myslíte, že ta, řekněme, ruská menšina budí takové emoce a tak negativní postoj u místních lidí? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Jednak proto, že je ta koncentrace tak vysoká a jednak proto, že určitá a myslím si, že velmi malá část těchto lidí, kteří sem jezdí, mají výrazně jiné, řekněme standardy chování, než na které jsme zvyklí. A bohužel, pokud máte ve stohlavé skupině dva lidi, kteří se chovají nemožně, tak celkové vyznění té skupiny je negativní, a to si myslím, že je přesně náš případ. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jinými slovy říkáte, že mnozí, nebo někteří Rusové se neumějí chovat. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano. A to se týká jak té lidské stránky běžného života, tak se to týká i některých podnikatelů a investorů, kteří prostě zkoušejí taktiky, které si přivezli s sebou. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Není na vedení kraje, aby se minimálně těm praktikám, řekněme těch podnikatelů, nějakým způsobem postavilo? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Samozřejmě, že je stejně přenositelné, jako teď děláme v rámci města Karlovy Vary. To samé přenositelné na úroveň kraje, kdy opravdu stačí, si myslím, mít přesně vymezená pravidla, ale zejména je přesně vyžadovat. To si myslím, že ne úplně vždycky bylo v minulosti. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jaroslave Borko za KSČM, to vypadá, minimálně z toho, co říká pan primátor Karlových Varů, jako kdyby kraj v tomto ohledu něco zanedbal. Nakonec i ten průzkum možná tak hovoří. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já bych začal jedním konstatováním. Když nastupoval nový velvyslanec v Rusku, který přišel z New Yorku, tak jsem s ním měl velmi takový zajímavý rozhovor, kde on naznačil zcela jednoznačně, že by český stát se měl zbavit té zátěže z minulosti. Myslím si otázky tady vstupu vojsk a jednat v současné době jako rovnocenný s rovnocenným. To znamená ani jim nevycházet Rusům nějak výjimečně vstříc, ale jednat s nimi jako s obchodním partnerem, jako s kulturním partnerem a potom by se mohli řešit i jiné otázky. Co se týká té vaší otázky, jestli Karlovarský kraj zanedbává. Já ještě určitě, o tom bude mluvit i pan hejtman. My jsme absolvovali řadu výjezdů do ruské federace, řadu setkání s ruskými delegacemi tady na úrovni Karlovarského kraje, dokonce jsme využili i návštěvy současného patriarchy pravoslavné církve k tomu, abychom s ním tuto otázku rozebrali. On dokonce vystoupil... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane Borko, možná tomu úplně nerozumím. Ještě pořád se bavíme o tom, že někteří ruští podnikatelé si vydupávají, řekněme, výrazně jiné postavení jaksi v systému Karlovarského kraje? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já se k tomu dostanu. A tam bylo jasně řečeno, s čím my nejsme spokojeni. Samozřejmě, jestli někdo zná trochu ruskou povahu, tak je to otázka znalosti jejich zvyků. Já osobně se domnívám, že tyto věci, které by mohly být vyřešeny zaprvé tím, že by se naši lidi chovali k nim, jak by chtěli, aby se chovali oni k nám. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Moc se omlouvám, přeložte mi to teď do řeči člověka, který tady normálně nežije. To znamená, že Češi se k Rusům nechovají dobře? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Po roce 89 jsem si osobně já myslel, že spíš tato destinace bude destinací německou. Ale přišli Rusové, položili peníze na stůl a naši lidi, ne ani město, jim prostě poskytli spousta nemovitostí, které oni koupili, opravili na druhou stranu a investovali do tohoto majetku. Ale vzhledem k tomu, že se tam jednalo o peníze i myslím si na úrovni města, které byly získány některými představiteli nelegálně, to znamená, že se tam jednalo o určité úplatky, tak jsme je naučili tak chovat, že prostě kdo má peníze, ten může rozhodovat, a to je chyba. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Takže ono to je opačně. To, že jsou teď lidé, 59 % lidí v Karlovarském kraji nespokojeno s tím, jak tady funguje ruská menšina, tak je to vina těch samotných lidí. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já si myslím, že částečně určitě. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak, tolik Jaroslav Borka za KSČM. Petr Šindelář za ODS, představte si, kdyby jste byl hejtmanem Karlovarského kraje, což se za určitých okolností může stát, tak co byste v této věci udělal? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Já předně musím říct, že já osobně nepatřím mezi těch 59 % lidí, který to tady vnímají negativně. Ty zkušenosti, už jsem tady naznačil, jsem advokát, jsou takové, zastupovali jsme ruského investora, který tady opravoval nějaké nemovitosti v Karlových Varech, architekt ho sprostě okradl, když to řeknu, jak to bylo. Já jsem si představoval, že přijede nějaká banda s AK 47 teď tam vyskočí a rozstřílí toho architekta, ale takto to skutečně nefunguje. Probíhalo to naprosto legálně, transparentně, musím říct, tady v Karlových Varech nevybuchují granáty pod auty, nemám skutečně špatnou zkušenost s tou ruskou menšinou. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To znamená, že byste na případném chování krajské reprezentace vůči ruské menšině nic neměnil. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Já můžu tady vnímat výhrady jako občan. Nelíbí se mi, když jdu na kolonádu, tak že jsou tam v podstatě některé obchody označené azbukou. Nelíbí se mi, že tam obsluhují rusky hovořící prodavačky, ale já v těch obchodech stejně nenakupuji, takže mě se to... 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

A tím spíš, že vy kandidujete na hejtmana kraje, ne na primátora Karlových Varů, to až za dva roky tuším. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Teď teda nerozumím otázce, kam tím směrujete? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Předpokládám, že jako případně hejtman byste stejně s nápisy ve města Karlovy Vary nemohl nic dělat. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

No samozřejmě s tím jako hejtman nic neudělám. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře. Petr Kulhánek, hejtman Karlových Varů, teda primátor Karlových Varů. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Abychom se do toho nezamotali. Já si nemyslím, že s tím nejde nic dělat. Je pravda, že konkrétně ruské nápisy a chování v tom lázeňském území je primárně na kompetenci města, ale to, že s tím nejde nic dělat, to není pravda. V současné době už je v legislativním procesu úprava zákona o reklamě a na ochranu spotřebitele, který staví minimálně na roveň český jazyk tak, aby zmizely v podstatě pouze ruskojazyčné azbukové nadpisy, ale byly vždy doplněny minimálně stejně plnohodnotnou verzí českou. A to si myslím, že je řešení. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tolik Petr Kulhánek za TOP 09 a Starosty. Josef Novotný, hejtman za ČSSD, chystáte nějakou změnu, pokud byste opět byl hejtmanem? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já zaprvé začnu u těch nápisů. Tak společně s panem Chladem v Poslanecké sněmovně jsme předložili návrh, aby opravdu tady byly ty české nápisy. Bohužel ministr nám zatím, ministr průmyslu nám zatím tento shodil. Takže se to musí znova udělat a v tuto chvíli je to nastaveno tak, že obce a města si budou rozhodovat, budou mít tu pravomoc, pokud to sněmovna schválí a budou rozhodovat o těchto nápisech. Co se týče zklamání těch lidí, Karlovarský kraj nejsou jenom Karlovy Vary. Samozřejmě, že vnímám to, že a já nepatřím taktéž, jak tady kolega říkal, mezi těch 59 %. Já si myslím, že většina Rusů tady je buď poctivých podnikatelů, nebo turistů, kteří se chovají slušně, ale občas se objeví někdo, kdo tady postaví načerno stavbu a město není schopno jim to zakázat, nebo ji zbourat. To znamená přenášet odpovědnost na kraj, se mi v tuto chvíli zdá opravdu, řekl bych, podpásovka. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře. Josef Novotný hejtman za ČSSD, také kandidát do voleb do krajských zastupitelstev. Petr Šindelář za ODS. Jaroslav Borka za KSČM. Petr Kulhánek za TOP 09 a Starosty pro Karlovarský kraj. Posloucháte předvolební speciál z Karlovarského kraje, předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, který můžete poslouchat jednak na frekvencích Radiožurnálu, ale také na frekvencích Českého rozhlasu Plzeň. Tak, myslím, že je ten správný čas, protože je 17:31 hodin, na dotazy vás posluchačů a v podstatě voličů, kteří jste přišli sem do kina Drahomíra. Takže, kdokoliv bude chtít uchopit mikrofon a mluvit, tak se, prosím, přihlaste. Tak, rovnou k vám doprostřed, než k vám ten mikrofon doputuje, Jakub Kovář napsal, pánové, dotaz, když přicházel sem do sálu a ta otázka je jednoduchá. Co si myslíte o kumulaci funkcí pana hejtmana? Jen dodám, že Josef Novotný je hejtmanem Karlovarského kraje, zároveň také poslancem Parlamentu České republiky. Vezměme to od vás, Petr Kulhánek TOP 09 a Starostové. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Vzhledem k tomu, že mám bezprostřední zkušenost s pozicí primátora, nedovedu si moc představit, že bych k tomu přibíral další plnohodnotnou funkci, protože i tato jedna mi zabírá 12 - 14 hodin. Nedovedu si představit, že... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vy jste se vyhnul tomu hodnocení kumulace funkcí pana hejtmana. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

To je závěr. Já si myslím, že takto kumulovat funkce rozhodně není rozumné, užitečné a rozhodně některá z těch činností není vykonávána plnohodnotně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Která? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

To záleží už na tom, kdo ty funkce kumuluje a které dává prioritu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Rozumím. Jaroslav Borka, KSČM? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Vykonávat obě dvě funkce je velice náročné. Já se domnívám, že, protože znám tu situaci, která teď je, že se to zvládnout dá. Ale já osobně bych to nedělal. Já bych upřednostňoval výkon pouze jedné z těchto funkcí. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Petr Šindelář za ODS. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Tak, já se domnívám, že pan hejtman, nebo hejtman obecně by měl být hejtmanem a neměl by být současně poslancem nebo senátorem. Neměl by zastávat žádnou další funkci. Je to vysoká manažerská funkce, měl by se stoprocentně starat o kraj, stoprocentně se věnovat tomuto a z vlastní praxe a zkušenosti a bude to moje osobní zkušenost a panu hejtmanovi se to asi nebude líbit, byl jsem přítomen v Poslanecké sněmovně, když se projednávaly interpelace na ministra zdravotnictví pana Hegera. Zrovna interpeloval pan Bureš. Pan hejtman tam přijel limuzínou, pobyl patnáct minut. Nasedl do limuzíny a zase odjel. Tak takto si myslím, že by to probíhat nemělo. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A vaše reakce, pane hejtmane Novotný? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

No, to je hrůza, co tady slyším, protože jako, že jsem přijel vlastní limuzínou. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

No, byla s řidičem, tak já nevím, jestli vás někdo vozí. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Jo s řidičem, tak to teda opravdu s řidičem nebyla, ale je vidět, jaký používáte argumenty. Podívejte se, já jsem zaprvé byl na třináctém místě, když byly volby do Poslanecké sněmovny, to znamená na třináctém místě kandidátky. Lidé mě vykroužkovali a tím jsem se stal poslancem. To zaprvé. Za druhé je to o organizaci práce. Někdo opravu může pracovat 14 hodin denně a stihne toho tolik jako jiný, který pracuje zhruba čtyři hodiny denně. To je jedna věc. Další věc je to, že opravdu celá ta věc přináší, řekl bych celou řadu výhod. Například jednu z těch výhod tady sdělím. Nedávno jsme řešili lázeňství tady v tom kraji. Schůzky s panem ministrem Hegerem byly okamžité, přímo ve sněmovně. Zrovna tak, jako teď jsme řešili iktové centrum v Sokolově. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak, pane hejtmane, díky za vaše vysvětlení. První dotaz publika. Pojďte na to. 

osoba: 

Dobrý den. Jmenuji se Jaroslav a hned bych teda navázal na tady tu debatu o tom, jestli se mají kumulovat funkce, protože jak víte, R6 se tady staví dlouho a bude se stavět dlouho. Všichni mají před volbami plno řečí o tom, jak se má dostavět a zrovna při té kumulaci funkcí, tak nedávno se teď hlasovalo, byl to návrh sice, od komunistů na dostavení o tři sta milionech a naši poslanci za Karlovarský kraj, tak pan Novotný ten se nezúčastnil, pan Chlad za TOP byl proti a pro hlasovali akorát za Karlovarský kraj paní Suchá z VV, takže tady to ta kumulace funkcí určitě je špatná, ale jakoby hlavní otázku se chci zeptat, protože ten ROP Severozápad, který tady padl, tak ano, valí se na Karlovarský kraj velký průšvih, co se týká financí a následně se to bude týkat i vlastních měst a obcí. Dvě zastupitelstva na kraji, který byly poslední a řešily tento problém, tak i ta zastupitelstva probíhala tak, že ani se tam, vůbec se tam neprobíralo ... dotaz je ten, že ty problémy s penězi z ROP zatíží rozpočet takovým způsobem, takže chci vědět, jak to budou řešit, když do teď nejsou schopný odvolat ty lidi, kteří s tím byli spojení. Myslím, že to je nejrychlejší věc, kterou můžou udělat, tak proč do teď se tomu brání, neodvolají to, nenavolej tam nový lidi, aby se to mohlo nějak odpíchnout a jet dál. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Už tomu rozumím. Děkuji pěkně za dotaz. Hejtman Josef Novotný ČSSD, to je rozhodně i otázka na vás. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Podívejte se, všem těm členům toho výboru a nejsou to jenom zástupci ČSSD, ale jsou tam i členové z hnutí od Starostů a podobně, končí mandát třináctého října. To je jedna věc. To znamená, všichni tito členové přijdou o mandát. Druhá věc je potom, že budou muset být navoleni do toho výboru zase novým zastupitelstvem, podle toho zákona, noví členové. Další věc je to, že my jsme teď se snažili doplnit ten výbor, protože v tom výboru nám chybí osmý člen, jeden odstoupil a klub Alternativa, mám pocit, nominoval pana Kotka a klub ODS pana Zborníka. Oba tito členové odmítli být zvoleni, takže se ani nehlasovalo na zastupitelstvu, protože nebylo hlasovat o kom. Takže asi tolik, protože všichni už teď cítí, že do nových voleb prakticky nemá smysl ani odstupovat, ani tam nastupovat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tolik vysvětlení od reprezentace kraje Karlovarského. Další dotaz, prosím. 

osoba: 


Dobrý den, jmenuju se Petr Jurča, jsem zástupce strany soukromníků ČR a mám tady na přítomné dotaz, co uděláte pro živnostníky a drobné podnikatele v kraji? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Chcete si vybrat toho prvního, kdo bude odpovídat? Tak já ho vyberu za vás. Petr Kulhánek TOP 09 a Starostové. Buďte prosím stručný a konkrétní. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano. Karlovarský kraj, jeho nejvýznamnější valutou je cestovní ruch, lázeňství, obecně v celém kraji. To znamená, zvyšování atraktivity v regionu nutně s sebou nese vyšší návštěvnost, vyšší zájem o ten kraj a tím pádem vyvolává potřebu služeb a to jsou přesně ta pole pro drobné podnikatele a živnostníky tak, jak my bychom to mohli ovlivnit z pozice kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A co byste mohl konkrétně ovlivnit z pozice kraje? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Právě dát prioritu rozvoje lázeňství a cestovního ruchu, který těmi konsekventními efekty vyvolá vyšší návštěvnost toho kraje, která vyvolá samozřejmě vyšší poptávku po všech možných službách. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Už tomu rozumím. Petr Šindelář za ODS, co váš plán pro živnostníky? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

To, co tady řekl pan primátor Kulhánek, tak to je pravda, to je takový dlouhodobý v podstatě plán, vize. Tu má ODS také v programu. Jedno z těch rychlejších řešení jak podpořit místní podnikatele je v případě veřejných zakázek, které jsou vypisovány Karlovarským krajem, nebo organizacemi, které byly Karlovarským krajem zřízeny, tak do podmínek si dát pravidlo, že pokud vítěz veřejné zakázky bude využívat služeb místních podnikatelů, subdodavatelů, to se v praxi velice často děje, tak v případě, že by se dostal do platební neschopnosti, a tito místní podnikatelé by museli čekat na své peníze, tak ani ten vítěz tendru nedostane zaplaceno. To je konkrétní krok, který se v podstatě může realizovat v několika měsících a je to první prvek, jak chránit místní podnikatele. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak a ještě bych to chtěl slyšet od Jaroslava Borky za KSČM, prosím. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Jednou z variant by byla také, řekl bych užší spolupráce kraje s obcemi právě na podpoře tradičních řemesel, která například zmizela z některých obcí tohoto regionu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Proč se to nestalo doposud? Vy jste seděl, myslím tím vaše politická strana, v radě minulé čtyři roky. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ano. Je to otázka samozřejmě priorit a vzhledem k tomu, k té situaci, která v současné době byla zejména, co se týká ekonomické krize, nebo hospodářské krize, finančních prostředků, tak k této věci, řekl bych, jsme nedospěli. Je to otázka ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Teď k ní dospějete? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:


Teď? Teď jsme si to skutečně dali jako prioritu do volebního programu a domnívám se, že to je jedna z cest, jak oživit řemesla a podpořit živnostníky v těch odlehlejších místech regionu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, já jenom připomínám, že na frekvencích Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plzeň posloucháte předvolební speciál před volbami do krajských zastupitelstev. Ty proběhnou dvanáctého a třináctého října tohoto roku. A tady v Karlovarském kraji jsou čtyři politické strany, které by se s největší pravděpodobností dostaly do zastupitelstva a za TOP 09 a Starosty Petr Kulhánek, za KSČM Jaroslav Borka, za ODS Petr Šindelář a za ČSSD Josef Novotný. 
Další dotaz publika, prosím. 

osoba: 


Dobrý den, Josef Úlehla, Česká pirátská strana. Já bych položil otázku představitelům stran, nebo někdo tady má víc stran, jestli vaše strana mají otevřený bankovní účet, to jest, jestli váš stranický účet má tu vlastnost, že jsou automaticky zveřejňovány pohyby na něm bankou, ne že to nejde, takovou službu banky nabízejí a jestli vaše strany používají takový bankovní účet. A pokud ne, proč takový účet nemáte? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Díky pěkně za dotaz. Josef Novotný za ČSSD. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já to opravdu nevím, takže to je dotaz spíš na tajemnici, nebo na někoho takového, já nemám přehled tady o tom. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Neměl byste to vědět? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Z jakého titulu? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Víte, on se pan Úlehla ptá na to, jestli hospodaření s financemi vaší politické strany tady v Karlovarském kraji je transparentní. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Určitě. My jsme i zveřejnili, kolik dáváme na volby letos. To znamená, na rozdíl od ODS, která dává čtyři miliony, my dáváme milion a asi tři sta tisíc. Ale říkám, o finanční záležitosti já se nestarám v té straně, ano. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A jenom přijde vám to jako dobrý nápad, mít takto transparentně udělaný účet? To znamená, že všichni... 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já s tímhle nemám žádný problém. Já jsem v Otázkách Václava Moravce slíbil, že dáme na naše webové stránky kraje faktury, od prvního října by to tak mělo být. To znamená, každý se tam bude moct podívat, jaké faktury se proplácejí na kraji, takže budou, visí tam dneska všechny smlouvy a podobně, takže já osobně s tím žádný problém nemám. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Josef Novotný za ČSSD. Petr Šindelář za ODS. Co vy a ten transparentní otevřený účet. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:


Já jsem přesvědčen o tom, že ODS takto otevřený účet nemá. To tady říkám naprosto otevřeně. Pokud by se měl otevřít jenom ten účet, tak si myslím, že to asi moc vypovídací hodnotu mít nebude, protože tam budou vidět pravděpodobně asi jako na výpisu z bankovního účtu nějaké operace, kolik přišlo na účet, kolik z toho účtu odešlo na nějaká jiný čísla účtu. My v podstatě, co se týče transparentnosti, tak letošní krajské volby máme postavené tak jako v minulosti na naprosto transparentním čistém financování. Pan hejtman nám tady... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane Šindeláři, já o tom nepochybuji. Ta otázka zněla, jestli ten účet máte, nebo nemáte. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Takže nemáme. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jaroslav Borka KSČM. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ano, KSČM tento účet nemá otevřený. O té možnosti jsme zatím, ani já jsem o tom nevěděl, ani jsem o tom neuvažoval a nejsem úplně zcela přesvědčen, že v tom zápolení by to bylo podle mě dobré. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

V jakém zápolení? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

V politickém klání. Protože jestliže, já nevím, jaký mají účet kolegové. Samozřejmě předpokládám ODS a sociální demokracie mají daleko vyšší finanční prostředky, než KSČM, protože my zdaleka nemáme tolik sponzorů jako oni. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Na druhou stranu všichni usilujete o veřejně placené funkce, jinak řečeno funkce placené z veřejných peněz. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já jsem pro to, aby se zveřejnili třeba moje finance... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To po vás Úlehla nechtěl teda, mám pocit. Ne, nechtěl, říká, že ne. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Takže nemáme. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře. Petr Kulhánek TOP 09 a Starostové. 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Pokud mám znalost, tak nemáme otevřený účet. Důvodem může být to, že naše výdaje na volební kampaň jsou zlomkové oproti velkým stranám, protože se vyhýbáme outdoorové kampani. Jsou to opravdu náklady v řádu jednotek stovek tisíc. Může to být důvodem, proč nemáme otevřený účet, protože těch darů je zřejmě naprosté minimum většina kampaně je financována přímo z ústředí jak STAN, nebo TOP 09. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak, další dotaz z publika, prosím. 

osoba: 

Dobrý den, Aleš Hora, bez partajní příslušnosti, občan Karlových Varů. Já mám na pana hejtmana dva dotazy. Ten první, v kombinátu Vřesová se údajně chystá spalovna domovního odpadu. V jakém stádiu tato spalovna, tento projekt je? Je to věc, já jenom dodám, že tam, prosím pěkně, mohou vzniknout dioxiny, pakliže nebude spalován ten odpad osmi sty stupni a při naší technologické nekázni, je obava, že Karlovy Vary budou mít tuto prioritu, že budou zásobeny i dioxinem. Pak bych chtěl na pana hejtmana druhou otázku, můžu? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Nechte to u toho jednoho dotazu, buďte tak laskav, ať se dostane ještě na další. 

osoba: 


To je jeden důležitý. Dálnice do Prahy z Karlových Varů. Naprostý nesmysl. Neměli bychom býti sobci, aby z peněz v republice bylo ukrajováno na nesmyslnou dálnici, která není zapotřebí. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Děkuji pěkně. Necháme odpovědět, poslouchejte, necháme odpovědět pana hejtmana. Josef Novotný, také lídr za ČSSD. Nejdřív tu spalovnu, prosím. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ta spalovna. To je zaprvé dotaz na vedení Sokolovské uhelné. Co já mám informace, tak ta koncovka je už dávno v provozu. To znamená, tam se spaluje. Co se v současné době připravuje ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, je ten článek před tím, to znamená ta třídírna. To znamená, spalovna už dávno je v provozu a spalují se tam různé, řekl bych, paletky a mísí se to, já přesně tu technologii neznám. Je potřeba se spíš doptat v Sokolské uhelné a připravuje se projekt zhruba za osm set milionů na to, aby došlo k vytřídění toho odpadu a druhý dotaz byl k dálnici do Prahy. Já jsem přesvědčen, že tento region, pokud se má rozvíjet, dálnici do Prahy potřebuje v každém případě, protože bez toho spojení na tu Prahu opravdu tady budeme těžko přilákat investory a podobně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak, Josef Novotný za ČSSD. Nejste slyšet do vysílání, moc se omlouvám, musí mluvit ten, kdo má .... no vadí. Nejste slyšet do vysílání. Děkuji pěkně. Další dotaz. 

osoba: 


Dobrý den, Jindřich Čermák. Já mám jednu poznámku na pana hejtmana a potom jeden dotaz na pana Šindeláře. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Zkuste rovnou ten dotaz na pana Šindeláře. Víte proč? Deset minut zbývá do konce, tak... 

osoba: 


Ta poznámka je velmi důležitá. Ve výboru ROP Severozápad je jedenáct sociálních demokratů. Pokud nejsou sociální demokraté schopni domluvit se mezi sebou na odvolání pana Šulce, tak je to tristní a ukazuje to, jak ta strana funguje uvnitř. A otázka na pana Šindeláře, ve volebním programu ODS se zmiňujete v bodě kultura o podpoře souboru divadla v Karlových Varech. Já se vás chci zeptat, proč ODS ve spolupráci s ČSSD ten divadelní soubor zlikvidovala, když byla náměstkyně paní Makejová a proč ODS v Karlových Varech nepodpořila v rozpočtu divadelní soubor, když byl na programu a velmi populisticky se oháněla, že milion je malá domů pro známé pana primátora. Děkuji. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Také děkuji za položený dotaz. Petr Šindelář za ODS. 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Tak já, ačkoliv jsem členem ODS v Ostrově, místní sdružení Ostrov, tak samozřejmě jsem vnímal tady tu situaci kolem karlovarského divadelního souboru a pokud si dobře pamatuji, tak tady byla v minulosti petice na obnovu, nebo na zachování toho divadelního souboru, já jsem tu petici podepsal. Já nejsem s to hodnotit to, co se dělo na koalici na magistrátu v Karlových Varech, nezlobte se. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A ještě otázka na hejtmana Josefa Novotného. Ten počet členů sociální demokracie, řekněme v tom řídícím výboru, 11, kdybyste se dohodli, tak by to asi šlo hned s odvoláním Jiřího Šulce. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

No určitě by to šlo hned, kdybychom se dohodli, ale támhle posluchač neposlouchal to, co jsem říkal na začátku. ODS a ČSSD v Ústeckém kraji uzavřely koaliční dohodu na začátku, že pan Šulc zůstane předsedou. To znamená, nezvedli nikdy ruku pro to odvolání pana Šulce. Já to jenom dopovím... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ne. Abych si to vyjasnil. Já tomu možná nerozumím akorát. To znamená, že řekněme, soudržnost případné koalice, byť s pravicovou stranou je vyšší než soudržnost ve vaší politické straně. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Samozřejmě, že v tuto chvíli je vyšší, to já nebudu zastírat. My jsme do, to, co říkal pan Šindelář, to je vidět, že nesledoval zastupitelstva Karlovarského kraje, protože my jsme museli předložit tu žádost na odvolání pana Šulce. Nám to dokonce bylo, my jsme si to odhlasovali v zastupitelstvu a tohle to jsme udělali před dvěma lety. To znamená, my jsme opravdu žádali odvolání pana Šulce. A nikdy k tomu nedošlo, až teď v květnu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pojďme k dalšímu dotazu, kdo má mikrofon? 

osoba: 

Průha, Karlovy Vary. Všechny partaje, které tady sedí, tak říkají, že budou řešit nezaměstnanost. Mám v tom jisté zkušenosti, protože jsem v tom aktivně více než dvanáct let dělal. Je prakticky zlikvidováno učňovské školství. Je pravda, že téměř veškerá populace Karlovarského kraje, která má vysokoškolské vzdělání, z tohoto kraje prchá. Lázeňství má teď problém, protože je nový indikační seznam a do lázeňství půjde daleko méně komplexních léčeb, které vlastně jsou pro lázeňství rozhodující. Prosím, řekněte mi, jak to chcete, která strana udělat?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak začneme Jaroslavem Borkou, KSČM. Prosím, velice stručně. 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já jsem částečně už naznačil, je to podpora tradičních zaprvé výloh, zadruhé řemesel. Co se týká lázeňství, jednoznačně tlačit přes poslance na vládu, aby změnila toto ustanovení, o kterém vy jste hovořil, neboť lázeňství a cestovní ruch je skutečně dominantní. Je tady spor, respektive hovoří se o destinační agentuře, která by měla právě zastřešovat ten problém lázeňství a cestovního ruchu ve styku, nebo ve spolupráci s ostatními místy jak České republiky, tak i Evropy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tolik zástupce KSČM. Petr Šindelář za ODS, když jsem přijížděl do Karlových Varů dnes, tak jsem viděl váš předvolební plakát, na kterém píšete, že hodláte přivést zpátky do kraje vysokoškoláky. Pokud se výrazně nepletu, jak to chcete udělat? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

Cesta to rozhodně nebude jednoduchá a nebude to cesta na čtyři roky, to tady říkám dopředu. Budu se snažit v podstatě překlenout tu podporu, nebo vyrovnat podporu, která v současné době ze strany kraje šla na střední odborné školy, odborné učiliště i na víceletá gymnázia. Ta byla v minulosti během posledních čtyř let opomíjená. Ta podpora byla směřována do toho odborného školství. Musím říct, že z těch odborných škol po pěti letech zůstává v oboru asi 30 % absolventů, což je strašně málo, je to neefektivní. Naopak z gymnázií 95 % absolventů končí na vysokých školách, takže logicky budeme-li podporovat střední školy gymnaziálního typu, budeme podporovat i vysoké školství a budeme mít příležitost potom ty žáky, kteří odsud odešli z našeho kraje, aby se zase vrátili do toho našeho kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Petr Šindelář za ODS. Za TOP 09 a Starosty Petr Kulhánek. Je to tak, jak říkal pán v publiku, že učňovské školství je, tuším, použil termín zničeno tady v Karlovarským kraji? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano. Tím, že bylo spojeno se středním školstvím, tak v podstatě jako samostatná úroveň již není, neexistuje. V rámci středních škol. Nicméně, pokud se mám dotknout vysokého školství a ve vztahu lázeňství právě, tam si myslím, že cesta je a my na ní velmi usilovně pracujeme. Vznik balneologického institutu, který má prokazovat účinky lázeňské léčby a navazující komunikace třeba se Západočeskou univerzitou, nebo s Univerzitou v Bayreutu, by měla mít možnost zřídit zde, byť zpočátku dislokované pracoviště právě k vysokoškolskému vzdělávání lidí, kteří pracují právě balneologii a lázeňství. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To je, řekněme plán TOP 09 a Starostů. ČSSD a Josef Novotný? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Zaprvé musím, protože jsem zhruba 28 let dělal ředitele střední školy a učiliště, tak opravdu učňovské školství tady existuje, ne že neexistuje. Jsou tady dál obory elektrikář, automechanik, zedník a podobně. Horší je ovšem, kolik žáků tam studuje. Takže my jsme udělali to, že opravdu teď jsme podpořili výrazně technické školy v Ostrově, v Sokolově, dále v Chebu a do budoucna chceme začít podporovat, ono to totiž není na minutu, jo, to vysvětlit. Chceme začít podporovat to, aby se sem vraceli vysokoškoláci. Nastavíme teď systém, pokud teda budeme moci, systém stipendií tak, aby vysokoškoláci ve čtvrtém, pátém ročníku už uzavřeli smlouvu, chceme ten systém nastavit tak, aby do toho byli zainteresováni zaměstnavatelé a obce a města. Obce a města, aby přednostně přidělovali těmto lidem byty, zaměstnavatelé, aby jim dávali praxi, aby už ve třeťáku, ve čtvrťáku přišli do těch míst, kde by potom měli pracovat a mohli si ošahat to místo a zase obráceně ty zaměstnavatelé, aby věděli ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A pane hejtmane, to je plán na čtyři roky? 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Samozřejmě. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ne, ptám se, jestli třeba ne na deset. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ne, já si myslím, že to může začít fungovat už co nejrychleji, ale co se týče zaměstnanosti, tak kraje, tady nebudu slibovat něco, co slíbit nemůžu, protože to je zejména parketa zaměstnavatelů, kraje k tomu můžou pouze pomáhat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane hejtmane, díky i za vaší odpověď. Vzhledem k tomu, že čas tohoto předvolebního speciálu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu je téměř u konce, tak vám, myslím tím voličům v Karlovarském kraji zejména, dluží tito čtyři politici, kteří reprezentují politické strany, které by se s největší pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. Jednu odpověď na takovou negativně vymezenou otázku a ta zní, s kým z těchto mužů, respektive jejich politických stran, byste po volbách do koalice nešli? Josef Novotný ČSSD. 

Josef NOVOTNÝ, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Podívejte se, já jsem vždycky pro to, aby lidé se domluvili, aby spolupracovali. To znamená, my jsme ochotní jednat s každým. Pan Šindelář už dopředu deklaroval, že s námi jednat nechce. Je to na něm. To znamená. Samozřejmě, já znova opakuji, ale zatím konstruktivním partnerem pro nás je KSČM a uvidíme, jak dopadnou volby, ale v tuto chvíli my jsme ochotní, pokud oni budou ochotni se přiblížit, nebo jít do kompromisu programem, tak jsme ochotní jednat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Rozumím, tolik ČSSD. ODS Petr Šindelář, s kým ne? 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr krajské kandidátky ODS:

ODS nemůže principiálně vyjednávat s KSČM, to nám de facto zakazují stanovy a Petr Šindelář nemůže vyjednávat s ČSSD. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To jste si to pěkně ohraničil. KSČM, Jaroslav Borka, s kým ne? 

Jaroslav BORKA, lídr krajské kandidátky KSČM:

Levicová strana ČSSD ano, co se týká pravicových stran, tak pouze nad problémy. To znamená, my jsme se nikdy tomu nebránili jednat o problémech těch, které jsou ve prospěch občanů tohoto kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Rozumím. Petr Kulhánek TOP 09 a Starostové, s kým ne? 

Petr KULHÁNEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Do posledního dechu budeme hledat středu doprava, nedovedu si moc představit situaci, kdy bychom se měli spojit v koalici se současnou levicí na Karlovarsku. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Takový byl předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Z Karlovarského kraje. To, jak všechno dopadne, všichni z vás, kteří jste tady v kině Drahomíra a samozřejmě i u rozhlasových přijímačů, bude evidentní už odpoledne třináctého října, tedy po volbách do krajských zastupitelstev. Děkuji pěkně, že jste přišli, díky, že jste poslouchali. U mikrofonu tohoto předvolebního speciálu byl Martin Veselovský. 

Mgr. Petr Šindelář, LL.M.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionálního smírčího výboru