28. srpna 2012

Otázky Václava Moravce Speciál

(Karlovarský kraj ) Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce z Karlových Varů byl lídr karlovarské krajské kandidátky ODS Petr Šindelář.

Václav MORAVEC, moderátor

 

45 dní zbývá do okamžiku otevření volebních místností. Ve 13 krajích vyberete vy, voliči, své zastupitele. Volit bude i Karlovarský kraj. Je to ve vašich rukách. Vy rozhodnete, kdo ovládne kraje. Lidé bez práce, problémy s evropskými penězi a špatná kondice zdravotnictví, přichází chvíle zúčtování. Krajská pozitiva, snižování dluhů a poměrně velká otevřenost kraje. Vystavit účet však nebude snadné. Přání voličů versus politická odpovědnost. Hledání cesty začíná právě teď. Dobrý večer vám, divákům, zpravodajské 24, dobrý večer i vám tady, divákům v karlovarském hotelu Thermal. Vítejte, hezký dobrý večer.

 

Právě dnes, 45 dní před krajskými a senátními volbami, jejich prvním kolem, už víme, pod jakými čísly budou jednotlivé politické strany kandidovat. Tady v Karlovarském kraji vládla v uplynulých čtyřech letech levicová koalice, koalice sociálních demokratů a komunistů. Jaké jsou aktuální voličské nálady veřejnosti? Podívejme se na ně. Tady je volební model České televize uskutečněný dvěma agenturami - agenturou SC&C a agenturou STEM/MARK. Pokud by se dnes konaly tady v Karlovarském kraji volby, tak sociální demokraty by volilo 26,5 % dotázaných, komunisty pak 23,5 % respondentů. Občanští demokraté jsou na třetím místě s 15 %. Čtvrtá TOP 09 a Starostové mají 8 % hlasů. Šestici momentálně nejsilnějších stran a hnutí doplňují ještě zástupci Koalice pro Karlovarský kraj, tedy KDU-ČSL, Strana zelených a Hnutí O co jim jde? Ty podporuje 5 % voličů. A Hnutí nezávislých za harmonických rozvoj měst a obcí, tomu dalo v našem průzkumu hlas 3,5 % občanů Karlovarského kraje. Tento výzkum se uskutečnil na reprezentativním vzorku tisícovky respondentů, data byla sbírána dvěma na sobě nezávislými agenturami, jak bylo řečeno, agenturou SC&C a agenturou STEM/MARK. Je to momentální voličská nálada. Za 45 dní může být všechno jinak. Každého politika charakterizuje i to, koho má ve svém okolí. Představme si teď v abecedním pořadí šestici lídrů kandidátek stran a koalic. O kandidátech na pozici hejtmana budou mluvit lidé, které si politikové sami vybrali. Pro současného náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jaroslava Borku z KSČM je takovou osobou blízkou Zdeněk Musil, dlouholetý kamarád.

 

Zdeněk MUSIL (záznam):

 

Jardu Borku znám 25, přes 25 let. Domnívám se, že mohu tedy zhodnotit jeho svědomitost, pracovitost, zodpovědný přístup k práci, ke kolegům, ať už to bylo v zastupitelstvu města nebo v krajském zastupitelstvu. Pokud bude zvolen, může dobře zúročit všechno to, co za ta léta pochytil i třeba jako náměstek hejtmana.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Druhý v pořadí podle abecedy je lídr kandidátky Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí Josef Hora. Přál by si, aby o něm promluvil kolega, starosta a dobrovolný hasič Miroslav Egert.

 

Miroslav EGERT, starosta Bochova (záznam):

 

Pepíka znám již delší dobu. Je to osobnost s vůdčími schopnostmi, která se dokáže rozhodnout a za svým rozhodnutím si stát. Při svém rozhodování však nevystupuje autokraticky, nicméně naslouchá připomínkám kolektivních orgánů, kde ono rozhodnutí je přijímáno. Myslím si, že stejně jako já by o něm mohli mluvit jeho kamarádi z řad hasičů a sportovců.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Další v pořadí TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj, lídrem kandidátky je Jan Horník. Rozhodl se pro kolegu a nyní už osobního přítele, starostu německého Breitenbrunnu, Ralfa Fischera.

 

Ralf FISCHER, starosta, Breitenbrunn (záznam):

 

Jana Horníka znám 20 let jako naprosto spolehlivého komunálního partnera. Je to typický regionální politik, který v posledních letech dosáhl evropských rozměrů. Dokáže všechny úrovně propojit a spolupracovat, dokáže země sbližovat, je pro nás skutečně důležitý.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Podle abecedy čtvrtým diskutujícím je sociální demokrat, současný hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Představí ho Jan Picka, člověk blízký nejen názory, ale i zálibou ve sportu.

 

Jan PICKA (záznam):

 

Pana Josefa Novotného znám jako sportovce a tak vím, že k jeho vlastnostem patří smysl pro férovost a také kamarádství. Znám ho jako pedagoga, tak k těmto vlastnostem přihoďme ještě smysl pro odpovědnost. A znám ho jako politika, takže k těmto vlastnostem bych ještě přidal pracovní hyperaktivitu a také smysl vyjednat nebo umění vyjednat kompromis. Já mu na podzim samozřejmě držím palce.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Marek Poledníček, lídr kandidátky Koalice pro Karlovarský kraj, sdružující KDU-ČSL, Stranu zelených a Hnutí O co jim jde? Marek Poledníček chtěl, aby o něm promluvila kolegyně z ostrovského domu kultury Walburga Mikešová.

 

Walburga MIKEŠOVÁ (záznam):

 

Já jsem ho poznala jako nesmírně pracovitého, zodpovědného a cílevědomého člověka. Udělal spoustu práce v domě kultury, když dělal ředitele, nejenom z oblasti kultury, zmodernizoval dům kultury a myslím si, že se poučil i ze čtyřletého volebního období, kdy je v městě Ostrov zastupitelem.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Abecedně šestá tvář patří hejtmanského kandidátů v barvách občanských demokratů Petru Šindelářovi. Pro představení sebe sama zvolil blízkého přítele, narozeného i ve stejný den, fotografa Petra Malcáta.

 

Petr MALCÁT, fotograf, Ostrov (záznam):

 

Znám ho už od základní školy a vždycky byl všestranný a cílevědomý. Ale vždy byl přitom spolehlivý kamarád a férový člověk. Jsem přesvědčený, že takoví lidi do politiky patří. Zná problémy Karlovarského kraje, kterých není málo, a není mu jedno, co se kolem něj děje. Pokud se mu něco nelíbí, snaží se to řešit. Je si dobře vědom toho, že se věci nepohnou ze dne na den, ale znám ho dobře, tak vím, že Petr má svůj plán.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Dámy a pánové, vítáme šestici kandidátů, šestici lídrů Karlovarského kraje. Ještě jednou hezký dobrý večer vám všem, vítejte. Tato šestice bude dnes večer diskutovat v přímém přenosu, protože ve volbách má hlavní slovo volič. I voliči budou dostávat hlavní slovo v tomto pořadu, budou se ptát, ptát se budete i vy, televizní diváci, prostřednictvím sociálních sítí a prostřednictvím internetu. Jako první se ptá živnostník Petr Němec, který otevírá první téma, prosím.

 

Petr NĚMEC, živnostník:

 

Dobrý večer, dámy a pánové. Mě by zajímalo, jakým způsobem hodláte řešit vysokou nezaměstnanost v našem Karlovarském kraji. Ona je na třetím místě vlastně v České republice. Děkuji.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Začněme u Jaroslava Borky.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Nezaměstnanost je otázka, která samozřejmě zde vyvstala po roce 89. Já bych chtěl říct ale jednu zásadní věc. My se musíme podívat na příčiny, které toto způsobují. Mnoho starostů si stěžuje na to, že v jejich zejména odlehlých částech je malá nezaměstnanost, ale s tím souvisí i řada zrušených podniků a institucí, které kdysi v těchto místech byly. Já doporučuju, aby jsme se na úrovni kraje k těmto otázkám vrátili, je určitý projekt, který počítá i s finanční podporou záměrů, které by mohly vzejít z diskuse mezi podnikateli. Kraj toto může podporovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Že teď vstoupím do vaší řeči, je to to, co jste napsal do svého programu, když jsem četl v programu KSČM, prosadíme vybudování vědecko-technického parku, to je ono, o čem mluvíte?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Ano, je to, je to jedna část, která se toho samozřejmě týká. Vědecko-technický park vzhledem k tomu, že máme dvě velké školy s technickým zaměřením a projekt na vybudování určité centrály, která by mohla sloužit právě k vytvoření nových pracovních míst, tak si myslím, že to je to pravé.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A proč nemáte podrobněji, že zase vstoupím do vaší řeči, v tom programu napsané? Protože tam je jenom sousloví vědecko-technický park, málokdo si pod tím co dovede představit, a navíc kolik to bude z krajského rozpočtu stát. Kolik to tedy bude stát?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Ano, počítá se s částkou 300 milionů korun a chtěl bych říct, proč to nemáme podrobněji, protože já už jsem zažil za tu dobu mnoho programů, které hovořily vzletnými, širokými slovy, ale nakonec se z toho splnilo velmi málo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

No já jsem zase zažil mnoho programů, které taky vypadaly jednoduše ve volebním programu nějaké politické strany, ale pak se zjistilo, že to vůbec není propracované. A otázkou je, kdo bude financovat ten vědecko-technický park i v průběhu let. To znamená, jestli je možné garantovat tady voličům v Karlovarském kraji, že ten vědecko-technický park neskončí po jednom funkčním období zastupitelstva, které byste případně vedl jako hejtman.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Samozřejmě je to zásadní otázka a velmi složitá. My jsme se o tom poměrně hodně dlouho bavili i v zastupitelstvu Karlovarského kraje. Ale mohu říct jedno, bez toho, že se půjde do inovace, že se vymyslí programy, které budou právě nahrávat vytváření nových pracovních míst, tak prakticky tento malý kraj nemá do budoucna šanci.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Teď tady, s dovolením, Petr Šindelář, ve vašem programu jako ODS je napsáno: "zřídíme inovační inkubátor pro nové firmy, které mají ambici aplikovat vědu a výzkum a tím vyrábět s vysokou přidanou hodnotou," konec citátu. To je ten vědecko-technický park nebo inkubátor se liší od vědecko-technického parku?

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Je to, pane redaktore, v podstatě totéž.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Takže každý to jinak pojmenováváte.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Každý to zřejmě jinak pojmenoval.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A ta částka 300 milionů, ta platí i u vás.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Já mám představu jinou. My pracujeme s částkou nižší, 200 milionů korun. Ale u toho vědecko-technického parku musíme říct jednu zásadní věc. Vědecko-technický park, aby mohl skutečně plnohodnotně fungovat, tak musí být napojen na vysokoškolskou instituci. Příklad, technopark v Pardubicích. I když je napojen na vysokou školu, prohání se v tom areálu nyní pavouci, nefunguje to, stálo to vysoké peníze, vysoké náklady.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

No proto se na to ptám, že budeme mít několik technologických center za pár let v celé republice, které teď financuje Evropská unie, ale málokdo ví, kdo je pak bude platit za x dalších let, abyste tady neměli inkubátory a vědecko-technické parky a za 4 roky zastupitelstvo neřešilo, no podívejte se, kdo to bude financovat, nebudeme to zavírat?

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Proto to, pane redaktore, zmiňuji. Občanští demokraté se na to snaží dívat komplexně tady na tu problematiku, proto tady říkám i to ale.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A teď řekněte jednou větou, jak to komplexně vypadá a jestli máte zajištěné financování na nějakých 10, 15 let vašeho inkubátoru.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Tady ta otázka, na ní se velice těžko odpovídá, protože já tam můžu v podstatě argumentovat tím, že stojíme před velkým problémem, který se jmenuje ROP Severozápad. Na to tady určitě ještě dojde.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

No to si pište.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

To si píšu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

2,5 miliardy, o které možná můžete přijít.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

A pokud se tento problém skutečně stane realitou, tak můžeme zapomenout na investice typu vědecko-technických parků, můžeme zapomenout na investice rozvoje dopravní infrastruktury, protože tady budeme splácet dluhy, které sociální...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Je tady někdo z lídrů, kdo by na vědecko-technický nebo vědecký inkubátor nerezignoval, i kdyby dopadl ROP Severozápad, tedy regionální čerpání evropských fondů pro dva kraje, Karlovarský a Severočeský, špatně, je tady někdo z lídrů, kdo by se zavázal, že... Nikdo z vás? Všichni to spojí s evropskými fondy? Pane hejtmane.

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

Víte, pokud se bavíme o této problematice, tak dneska vědecko-technický park je zajištěn, to financování je už zajištěno. My jsme dostali grant od ministerstva průmyslu, to znamená, záleží teď na zastupitelstvu, které bude 13. září, zda schválí přijetí tohoto daru, ne daru, tohoto grantu od ministerstva průmyslu, který je ve výši, pokud si to dobře pamatuju, 230 nebo 240 milionů korun, a do těch 300 milionů korun by to musel dofinancovat Karlovarský kraj. To znamená, podstatná část toho financování toho vědecko-technického parku, té výstavby toho parku je zajištěna v tuhle chvíli.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ale jeho provoz není zajištěn, proto se na to ptám, aby pak za čtyři roky jsme se nesešli tady v Karlovarském kraji a neřešil se problém to, že z evropských peněz se teď něco vybuduje, ale kdo to pak zaplatí a jaké budou roční náklady fungování onoho parku?

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

Víte, tady v tom kraji v současné době máme podle statistických ročenek zhruba 150 výzkumných pracovníků. To je obrovsky malé číslo, my potřebujeme sem dostat nové lidi, nové vysokoškoláky, kteří se budou vracet z vysokých škol, a potřebujeme jim tady něco nabídnout. Ten vědecko-technický park musí sloužit k tomu, aby právě tito lidé měli kde začít, aby podnikatelé měli kde začít. A pokud to ze začátku bude něco stát, tak si myslím, že ty peníze budou dobře vynaloženy, protože bez toho se tento kraj neobejde. Nečasova vláda dělá všechno pro to, aby právě ty okrajové kraje neměly tady dostatek příležitostí k zaměstnání. Omezili investice, nemáme dneska tady prakticky co stavět, stát tady nic nedělá. To znamená, nemáme tady pořádný odbyt, protože proč? Tak dlouho nás strašili všichni Řeckem, až to dopadlo tak, že lidé přestali kupovat a v současné době nemám ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Teď mi krásně odbíháte od vědecko-technického parku a řešení.

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

No ale protože to s tím souvisí, to je nezaměstnanost, pane redaktore.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ale ta nezaměstnanost v Karlovarském kraji byla v rámci celé republiky vždy vysoká, i za vlád sociální demokracie, jak jsem se díval do statistik. To, že teď máte, á propos, víte, Jane Horníku, jak velká je nezaměstnanost v Karlovarském kraji?

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Bude kolem 17 %, je to možný?

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Vy nevíte.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ne, tak to nevím.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Na to, že TOP 09 a Starostové... Je desetiprocentní.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Desetiprocentní.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Takže o 7 % jste...

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ale tady byl dotaz na nezaměstnanost.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ano. No já se proto ptám, jak velká je nezaměstnanost v Karlovarském kraji.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ale tu musíme řešit a tady se mluví jenom o vědecko-technickém parku, který přinese, dobře, možná 150 pracovních míst, ale my vlastně jsme jako kraj zaspali 10 let předešlý období, protože my jsme nevyužili možnosti, který tady máme v oblasti služeb. Karlovarský kraj je velmi bohatý území na přírodní krásy, na léčivé prameny, na cestovní ruch, a to jsou všechno věci v té terciální sféře, kde se dá a v podstatě to tak i probíhá, protože nám ustupujou doly hnědouhelné a lidé se musí někde zaměstnat, a to jsou právě ty služby. A to je podle mého ten lék. To nevyřeší vědecko-technický park, naopak kraj má nástroj, a to je střední školství, a to musíme vyzvednout. A ne jako kraj to doposud sociální demokracie dělala tak, že šla kvantitou, vybudovala dva velké kampusy, v Ostrově a v Sokolově, které jsou nenaplněné, místo aby šla cestou kvality, přidala ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Počkejte, ale proto se na to ptám, i na ten vědecko-technický park, aby to nedopadlo podobně. Pokud by měl odpovědět Marek Poledníček z Koalice pro Karlovarský kraj na tu otázku týkající se nezaměstnanosti a popřípadě dalšího budoucího závazku, kterým bude nějaký inkubátor nebo vědecko-technický park.

 

Marek POLEDNÍČEK, lídr kandidátky KKvK:

 

My ve svém volebním programu nemáme vědecko-technický park, my chceme podporovat normální průmyslové zóny. Vědecko-technický park, jak slyšíme, to je zase megaakce, která spolkne strašnou spoustu peněz, my chceme především opravovat a udržovat současný majetek kraj, který dá, a tato práce dá zakázky celé řadě malých firem v Karlovarském kraji. Určitě...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Můžete mi propočítat, kolik máte majetku v Karlovarském kraji, na kterém by pracovaly místní firmy, a o kolik by se snížila desetiprocentní nezaměstnanost?

 

Marek POLEDNÍČEK, lídr kandidátky KKvK:

 

Vezměte si třeba silnice. To je taky majetek Karlovarského kraje. Silnice druhé a třetí kategorie jsou v žalostném stavu, měla by to být vizitka kraje.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Takže z části těch 10 % nezaměstnaných byste je dal do správy a údržby silnic a byli by z nich cestáři.

 

Marek POLEDNÍČEK, lídr kandidátky KKvK:

 

Určitě by to část mohla být. Je spousta budov, které potřebují opravit, a je velký prostor v té terciální sféře. Například vezměte si lázeňství, to je obrovský fenomén Karlovarského kraje. Do lázní přijíždí ročně 200 tisíc klientů a tihle ti klienti, to je boží dar. To jsou prostě lidi, kteří jsou v tom kraji tři týdny. A my máme obrovské pole působnosti nabídnout jim kulturu, památky a všechno možné, tam je ten potenciál.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

On se v té, v té souvislosti se ptá i Aleš Chmelík, další z našich diváků a voličů tady v Karlovarském kraji, prosím.

 

Aleš CHMELÍK:

 

Hezký večer, dámy a pánové, já navážu na první dotaz, který tady padl. Já se chci zeptat, jak hodláte nakládat s finančními prostředky, které budou určeny na podporu zaměstnanosti v kraji?

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A tady by mohl odpovídat Josef Hora, který se zatím ke slovu nedostal.

 

Josef HORA, lídr kandidátky HNHRM:

 

Finanční prostředky, které jsou vyčleněny na podporu v kraji, by měly být podle našeho názoru především věnovány na podporu školství, ale učňovského a odborného. Já příliš nesouhlasím s kolegou Horníkem, že tenhle kraj živí cestovní ruch a lázeňství. V minulosti okresy Sokolov a Cheb byly pověstné tím, že strojírenstvím živily tuhle tu oblast, a podpora učňovského odborného školství by měla být tím, co by vrátilo zejména do těchto bývalých okresů černé řemeslo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A vy si myslíte, že je dostatek ale firem, které to černé řemeslo provozují a nemají absolventy? To znamená, abyste v rámci struktury školství nevyráběl další nezaměstnané v rámci černého řemesla. Nebo spoléháte na to, že budou to živnostníci?

 

Josef HORA, lídr kandidátky HNHRM:

 

Ne, ono je trochu jinak. Za námi chodí zahraniční investoři a ptají se po soustružnících, frézářích, elektrikářích, zámečnících a my dneska musíme konstatovat, že to jsou profese, kde nejmladšímu je 40 let. A to je podle našeho názoru a podle zájmu investorů to, co by mělo být ve středním školství, učňovském školství podpořeno tak, abychom uspokojili zájem investorů o tato černá řemesla.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Když tady padla otázka, jak velká je nezaměstnanost v Karlovarském kraji, tušíte, která část vašeho kraje má největší počet lidí bez práce podle červencové statistiky ministerstva práce a sociálních věcí?

 

Josef HORA, lídr kandidátky HNHRM:

 

Já mohu hovořit, tak to znám za sokolovský okres, kdy na Chodovsku třeba je nezaměstnanosti kolem 13,7 %, ale jsou oblasti, například Vřesová, kde je nezaměstnanost blížící se 40 % nezaměstnanosti. Takže je to lokální, ta nezaměstnanost je roztříštěna do celé oblasti Karlovarského kraje.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ano, celé to Sokolovsko, což je ten region, na něž jsem se ptal, tak má zhruba 13 % nezaměstnaných a je nad krajským průměrem. Myslíte si, že vůbec kraj má dostatek nástrojů v té současné situaci, aby pomáhal řešit tu složitou problematiku počtu lidí bez práce, což je jeden z problémů Karlovarského kraje? A vezměme to tentokrát od pravice až po KSČM. Stručné odpovědi.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Ty nástroje určitě Karlovarský kraj má. Mohu jmenovat dvě agentury - Karlovarská agentura rozvoje a podnikání a Agentura projektového a dotačního managementu. To jsou příspěvkové organizace, které byly zřízeny krajem. Ta první dává práci šesti úředníkům, ta druhá dokonce dvaadvaceti úředníkům. Podotýkám, že ta druhá agentura byla zaměřená na přípravu projektu v rámci ROP Severozápad, kdy žadatelem byl přímo Karlovarský kraj, tam už je to na útlumu. Nicméně máme tady 30 úředníků, dvě specializované agentury, z jejichž názvu již vyplývá, že by měly se zabývat touto problematikou a jako běžný občan Karlovarského kraje vůbec nevím, že takovéto agentury existují a že nám mají přinášet nějaký užitek, nějaký benefit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

To znamená, že tady by mělo dojít k zásadnímu zlepšení v těch dalších čtyřech letech.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Určitě ano, protože jenom když si spočtu mzdové náklady, kolik tady ta, ten provoz v podstatě těchto dvou příspěvkových organizací musí Karlovarský kraj ročně stát, tak to je nezanedbatelná částka a určitě ta práce by se měla zefektivnit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Marek Poledníček.

 

Marek POLEDNÍČEK, lídr kandidátky KKvK:

 

Karlovarský kraj jako každý kraj by měl především koordinovat celkový rozvoj kraje a myslím si, že by měl koordinovat právě nabídku školních systémů a vzdělávacích programů s poptávkou zaměstnavatelů, takže myslím si, že to jeden z prostorů, které kraj má.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A zatím to nečiní podle vás jako Koalice pro Karlovarský kraj.

 

Marek POLEDNÍČEK, lídr kandidátky KKvK:

 

Zatím to dělá velice, zatím velice v omezeném množství.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Pane hejtmane.

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

Tak já to odmítám. My samozřejmě nástroje máme a využíváme je. Tím jedním důkazem je to, že v současné době v Ostrově za podpory Karlovarského kraje vzniká nebo je tam průmyslová zóna, kterou v současné době naplňujeme právě velkým investorem, který by postupně tam měl přinést až 1 500 pracovních míst, tak to je jedna věc. Za druhé, zavedli jsme stipendia právě pro učňovské obory a technické obory. Já jsem ze Sokolovska a vím, že tam je málo strojařů, obráběčů, svářečů a podobně. To znamená, to není nenaplněná škola, to je naplněná škola. Dokud Sokolovsko dávalo uhlí a energii i na Boží Dar, tak to bylo v pořádku, teď když se tam postaví nová škola, tak se říká o tom, že teda je to megalomanská stavba. Není to pravda. Je to moderní nová škola, která se tam, která tam patří do Sokolova, zrovna tak jako patří do Ostrova. Takže my jsme podpořili tyhle ty technické školy. Další nástroje ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ale pane hejtmane, když se na to podívám obecně s tou, proto jsem se ptal i na to, zda mají kraje dostatek pravomocí na, a na to se ptal i divák, aktivní politiku zaměstnanosti a řešení této problematiky, tak podíváme-li se na účet alespoň podle toho, jak ho vidí voliči, to znamená jednotlivé oblasti uplynulých čtyř let v Karlovarském kraji a jejich hodnocení, tak zjistíme, že právě sociální problematika, nezaměstnanost, patří k těm, kde lidé většinově tvrdí, že se situace zhoršila. Podívejme se tedy, sociologické šetření agentury SC&C a STEM/MARK v Karlovarském kraji pro dnešní diskusi jasně ukazuje, že podle většiny dotázaných se zhoršila v posledních čtyřech letech ekonomická a sociální situace obyvatel Karlovarského kraje. To jsou ta aktuální data. Tady vidíte odpovědi respondentů, tisícovky respondentů, statistická odchylka plus minus 2 %. Z hlediska pozitivního hodnocení kraje dopadla v Karlovarském kraji nejlépe oblast životního prostředí. V ní víc než třetina obyvatel vnímá zlepšení za poslední čtyři roky, kdy Karlovarskému kraji vy vládnete jako hejtman společně s KSČM, která je s vámi v koalici. Podívejme se ještě na další oblasti hodnocení tak, jak je máme k dispozici v rámci výzkumu agentur SC&C a STEM/MARK o životním prostředí, stav silnic druhé a třetí třídy, o tom jsme se částečně tady zmínili, zlepšení vidí necelá třetina obyvatel. Zdravotnictví, stejně a dokonce zhoršení 45 % obyvatel Karlovarského kraje, to jsou názory respondentů. A na závěr právě ono zmiňované školství, 36 % lidí vidí zhoršení, na stejné úrovni 33 % a zlepšení. To je jasný obrázek toho, jak to vidí volič, jak to vidí veřejnost, kterou jsme oslovili.

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

Pokud je to otázka na mě, tak samozřejmě kraj může leccos ovlivnit, ale nemůže ovlivnit třeba základní školství. Pokud je tam dotaz na základní školství. Samozřejmě nemůže ovlivnit to, že se přestalo investovat. Stát přestal investovat a tudíž tady chybí pracovní místa. Řada stavebních firem zavřela svoje provozy nebo je zásadně omezila, protože nemá co stavět. To znamená, to jsou všechno dopady, které ty lidi trápí. A já to chápu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ptá se další divák a navazuje na to téma, Zdeněk Vršecký, prosím.

 

Zdeněk VRŠECKÝ:

 

Dobrý večer, dámy a pánové. Já bych se chtěl zeptat zde přítomných hostů, jak v následujícím volebním období chtějí podporovat turistiku, cestovní ruch v Karlovarském kraji a s tím samozřejmě spojené lázeňství, protože jak asi všichni víme, tak současná vláda spíše tuzemské hosty odrazuje, než láká. Děkuji.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Jaroslav Borka z KSČM, náměstek hejtmana Karlovarského kraje.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Turistika a cestovní ruch samozřejmě patří k fenoménům Karlovarského kraje, je to dominanta, která, jak už tady bylo řečeno, je sice první v popředí zájmů, ale určitě by neměla být poslední. Co se týká ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Přesto tady je ale propad. Jak jsem se zase díval do statistik, takže čím víc se o tom mluví, čím politici říkají, že budou tu oblast podporovat, tím ta oblast trpí.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Já bych řekl, že je to otázka celkového přístupu. Víte, že tady byl pokus, respektive bylo v plánu vytvořit agenturu, takzvanou destinační, která bohužel z různých důvodů zatím nebyla ustanovena, ale v této agentuře podle mého názoru do budoucna se soustřeďuje právě zájem podnikatelů, zájem politiků, zájem i občanů. A tato agentura vlastně ve své podstatě by měla vytvářet takový image celé té oblasti, kterou Karlovarsko bezesporu tedy je. V tom já vidím tedy přínos jak do budoucna, tak i potom pro podnikatele, kteří mohou prosazovat určité názory, určité náměty k tomu, aby se právě návštěvnost Karlovarska nebo Karlovarského kraje v lázeňství zvyšovala.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Před vámi sedí chasník z Orlických hor. Nebo stojí. Pokud byste mě měl nalákat do Karlovarského kraje a říct, že je dobré sem přijet, tak jak se to změní po té agentuře, o níž mluvíte?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Agentura, jak je tomu například v Rakousku nebo v mnoha jiných zemích, nabízí komplexní program, jak přesvědčovat a jak tedy prezentovat výsledky, které léčebné účinky pramenů skutečně přinášejí. Je to o tom, že se publikují, za prvé...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Počkejte, ale zatím v daleko větší míře lákáte lidi z Východu. Omlouvám se, jsou to příliš obecné, obecné fráze. To znamená, konkrétně člověka z Orlických hor, který má pár peněz, ušetřil si a chtěl by se podívat do Karlovarského kraje, ale zatím nemá dostatek informací.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Dostatek informací samozřejmě je na každém portálu lázeňských za prvé sanatorií, které jsou tady, za druhé je tam i agentura nebo tato agentura, o které jsem hovořil, by měla mít celostátní mezinárodní dosah, a za třetí ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A jejím zřizovatelem bude kraj.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Jistě. A Karlovarský kraj, to by byl Karlovarský kraj. A Karlovarský kraj už vydal mnoho, řekl bych, materiálu, propagačního materiálu nejenom v našem jazyce, ale i v zahraničních jazycích, takže ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

No ale přesto klesá zájem o lázeňství v tom trojúhelníku, který je klíčový a který by mohl přilákat lidi k vám sem do Karlovarského kraje, proto se na to ptám, že někde je chyba, pane náměstku.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Já si myslím, že chyba je i v tom, že například česká klientela z důvodů, které jsou všeobecně známy, to znamená opatření vlády, daleko méně navštěvuje nebo začala navštěvovat lázeňské prostředí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Takže je to možné svést na vládu a tím se obracím na Jana Horníka z TOP 09 a STAN, protože vy máte ministerstvo zdravotnictví jako TOP 09 a Starostové a nezávislí.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Já s tím zásadně nemůžu souhlasit. Tenhle kraj a jeho krajské vedení vůbec nevyužilo potenciál, který tady máme. Vemte si, že jsme oblastí, která nemá krytá záda, když to řeknu takhle zjednodušeně. Máme Bavorsko, Sasko, Durynsko. My jsme nevyužili potenciál, který tady máme v tom příhraničním regionu. My jsme neudělali statistiky, my jsme nezjistili, jestli občan z Orlických hor má zájem k nám přijet a když přijet, tak proč přijet, potřebujeme nové produkty cestovního ruchu. Já sám osobně jsem takový produkt i dokonce vymyslel, takže ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A co s tím může udělat kraj? Představte si, že jste hejtmanem a vyjmenujte mi jeden, dva, tři kroky.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

No určitě bych nedělal nějaký destinační managementy nebo něco takového, já bych si nejdříve udělal vůbec průzkum, ale mimo Karlovarský kraj, to znamená...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Jak to tak v politice chodí, průzkum se dělá rok, stojí to 50 milionů, pak se zjistí, že 20 z toho je vyhozených.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ne, ne, ne, 50 milionů to stojí sociální demokracii, ale nás by to určitě takovýhle peníze nestálo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Vás by to stálo kolik?

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Bylo by to velmi levný. Já mám dojem, že je to o tom, aby...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Aby to nebylo jako v některé zakázce, kde jste se pak musel omlouvat, protože se ukázalo po všech prošetřeních, že jste příliš kritizoval neprávem strany, které tady vládnou, ČSSD a KSČM.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

To teda nevím, na co narážíte, ale to je jedno.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Na ROP, za chvíli vám to řeknu.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Já si myslím, že je to o tom vyslat lidi z krajského úřadu, který mají na starosti cestovní ruch a kteří jsou odborníci, do míst, odkud bychom mohli očekávat klientelu. Je jedno, jestli je to Holandsko nebo severní Německo zrovna, anebo je to i ten Východ. A tam třeba například Karlovarský kraj skoro nic neudělal pro to, aby se podařilo změnit vízovou politiku k nám do České republiky a aby všichni, kteří k nám přijíždějí z třetích států, měli stejný podmínky jako v okolních státech té sedmadvacítky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Teď se omlouvám, že vám příliš nerozumím. Karlovarský kraj neudělal nic pro to, aby se změnila vízová politika. Kdo má ministerstvo zahraničí?

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ano. Je to ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ano. A to ministerstvo zahraničí spravuje kdo?

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ano, spravuje to TOP, ale jako ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Tak když ČSSD a KSČM nic neudělaly pro to, mohl jste jít příkladem. Váš stranický...

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Já jsem šel příkladem, ano.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Váš stranický šéf vede ministerstvo.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Já jsem šel příkladem.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Kam jste došel?

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

A jako poměrně v tom hodně konám a vypadá to na to, že se podmínky incomingové zejména z Východu k nám zlepší a změní.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

To znamená, že Karel Schwarzenberg vám přislíbil zjemnění...

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Jednáme s jeho pracovníky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Zjemnění vízové politiky vůči Rusku.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

S jeho pracovníky a s pracovníky ministerstva vnitra, to je zapotřebí vědět, protože zrovna víza dělají ministerstva vnitra.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

No ale zároveň vízovou politiku po dohodě s ministerstvem vnitra ovlivňuje ministerstvo zahraničí i kvůli tomu, jaká je vízová politika Evropské unie, takže zas to nepřehrávejte.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Ne, já to nepřehrávám.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Ministr vnitra není členem ODS.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ale je to nestraník, kterého si Petr Nečas... To je zajímavé, jakmile jde o řešení konkrétního problému, tak Kubice nepatří, komu tedy patří Jan Kubice?

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Já nevím, zavolejte panu premiérovi. Já nemám informace jako, kdo řídí ministra vnitra v této republice.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Nejsem členem ODS a vy jste hejtmanem, možným budoucím hejtmanem, chcete být budoucím hejtmanem Karlovarského kraje, tudíž předpokládám, že jste vy volal premiérovi.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Mně nebere telefon. Asi taky žehlí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Vám nebere telefon. A můžete mi tedy říci, v programu Občanské demokratické strany je problematika lázeňství zpracována tím, že říkáte, že byste sjednotili aktivity, které se týkají lázeňství a cestovního ruchu a opět jsem nenašel detaily.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Tak já vám, jestli dovolíte, tak bych vám to vysvětlil na takovém stručném, opravdu stručném příkladu. Minulé léto jsem byl s rodinou na Lipně a tam existuje agentura destinačního managementu. Jmenuje se to Infocentrum. Člověk tam přijde, vybere si z nabídky ubytovacích zařízení, kde bude ubytován, dostane speciální kartu, na základě které mu budou poskytnuty slevy na sportovištích, v bazénu a podobně, a dostane v podstatě do ruky i nabídku veškerých kulturních akcí, které se v následujících čtrnácti dnech tam budou konat, takže toto ve zkratce, co jsem tady řekl, je popis agentury destinačního managementu, a když bychom si řekli, že se to bude vztahovat na celý kraj, tak se to akorát znásobí, vynásobí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

To je vaše představa. Pane hejtmane, kolikrát jste byl na ministerstvu vnitra a ministerstvu zahraničních věcí?

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

Já to řeknu následovně. Byl tady na návštěvě, na třídenní návštěvě pan prezident České republiky. My jsme dlouze tady o té problematice hovořili a já jsem ho požádal, zda mu můžu předat dopis, který by řešil problematiku víz, takže on s tím byl svolný, já jsem mu ho předal a on napsal panu ministrovi zahraničních věcí. Dostal odpověď, že všechno je v pořádku, kterou mi přeposlal, takže z toho je vidět, jak pan Horník teda vaří z vody, jak neví, o čem mluví a jenom napadá, napadá lidi. Takže opravdu jsme to řešili několikrát, ta odpověď je založená, můžu jí doložit, opravdu z ministerstva, potažmo teda od pana prezidenta, že mu bylo odpovězeno, že je všechno v pořádku v této věci, ale že se o to dál bude zajímat. Takže jsme to řešili.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Mě překvapuje, že se pan prezident s touto odpovědí spokojil. Pro tuto chvíli tedy uzavíráme téma pracovních příležitostí a téma, které se týká nezaměstnanosti. A za pár okamžiků otevřeme téma další. Už o tom byla řeč, že uplynulé čtyři roky vládla a stále ještě vládne Karlovarskému kraji koalice levicová, tedy sociálních demokratů a KSČM. Podle nejnovějších volebních preferencí, volebního modelu, který už sami vidíte, by právě levice posílila. Sami vidíte data z exkluzivního bleskového výzkumu dvou agentur na sobě nezávislých, sociologický vzorek - víc než tisícovka, statistická odchylka plus minus 2 %, tedy ČSSD a KSČM by dohromady daly 50 % voličů. Připomínám, je 45 dní před volbami aktuální voličské nálady, to se může ještě změnit, ještě není rozhodnuto, protože žhavá fáze předvolební kampaně právě teď začala. My míříme za Janou Hamanovou, ředitelkou výzkumu agentury SC&C, která je hostem Otázek. Vítejte, hezký dobrý večer.

 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

 

Dobrý večer do Karlových Varů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Karlovarský kraj byl při těch minulých krajských volbách krajem, ve kterém byla nejnižší volební účast. Jak to vypadá dnes, 45 dní před volbami, krajskými volbami s ochotou lidí jít k těm volbám? A byla by účast vyšší?

 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

 

V současné době odhadujeme, že by volební účast mohla dosáhnout až 44 %, ale je pravda, že všechno je v rukách voličů. Je potřeba si uvědomit jednu věc, že zhruba polovina z nich deklaruje, že si myslí, že vlastně ty volební výsledky vůbec neovlivní kvalitu jejich života. Takže já si myslím, že je to především o tom, jestli politici dokážou přesvědčit lidi, že přece jen ta volba v krajských volbách může nějakým způsobem změnit jejich život.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Jen pro úplnost, Jano, minule, v roce 2008 byla tady v Karlovarském kraji pětatřicetiprocentní volební účast, jak velký je vlastně zájem lidí v Karlovarském kraji o fungování zastupitelstva kraje i radu kraje, která ovlivňuje, řekněme, zásadním způsobem životy lidí v Karlovarském kraji?

 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

 

Bohužel musím konstatovat do značné míry pasivitu, pokud jde o občany Karlovarského kraje. Ve čtvrtině případů se vůbec nezajímají o fungování krajského zastupitelstva, dalších 40 % se zajímá pouze výjimečně. Je to hodně spojeno s tím, jestli si právě lidé myslí, že vůbec má smysl chodit k volbám a jestli jsou také rozhodnuti s tím k těm volbám dojít, takže v případě voličů nebo v uvozovkách v současné době voličů, to znamená těch, kteří pravděpodobně k volbám půjdou, tak tam ten optimismus nebo zájem je výrazně vyšší než u těch, kteří už v současné době deklarují, že vlastně k volbám nepůjdou.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

V té souvislosti opět jedna věc, která se týká předvolební kampaně, ta teď jde do té žhavé fáze, politické strany mají zhruba 44 dnů, aby ještě změnily v jednotlivých krajích České republiky uvažování voličů, zásadní roli hrají celostátní témata a regionální témata. Jak to vnímají lidé v Karlovarském kraji? Jsou pro ně celostátní témata z hlediska rozhodování, koho by volili v těch krajských volbách, zásadní?

 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

 

Určitě nejsou zanedbatelné. Ta krajská témata jsou o něco, mají o něco vyšší důležitost, ale celostátní témata, na ně se opravdu nesmí zapomenout, protože to rozdělení je zhruba 50 ku 43, takže vidíme, že je to velmi vyrovnaný stav. Navíc platí, že v Karlových Varech, to znamená v krajském městě, lidé tíhnou více k těm celostátním tématům, v malých obcích si více všímají těch regionálních krajských témat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

To, co vy jste v uplynulých dnech v rámci našeho bleskového výzkumu společně s kolegy z agentury STEM/MARK sebrali a to, co je ještě zajímavé, které údaje by to byly a které bude ještě zajímavé sledovat v čase, jak se proměňují, až spolu budeme sedět ve volebním studiu a budeme probírat pak skutečné výsledky Českého statistického úřadu?

 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

 

Já si myslím, že opravdu důležité je, do jaké míry voliči mohou vnímat to, že ty volby změní nějakým způsobem jejich život, a také do jaké míry si vlastně uvědomují, že došlo k nějakým změnám v těch jednotlivých tématech, o kterých jste mluvil, za posledních čtyři roky. To znamená, jestli si uvědomují v současné době, že docházelo ke zlepšení nebo ke zhoršení té situace, protože jakoby ten pohled zpět a určité jakoby zúčtování, o kterém jste už trošku mluvil, tak si myslím, že by mělo hrát roli v rozhodování voličů a v tom, jestli si nakonec uvědomí, že má smysl ten hlas jít dát.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Říká pro tuto chvíli Jana Hamanová z agentury SC&C, ředitelka výzkumu. Pro tuto chvíli vám děkuji. A hlavní slovo má volič, voliči se ptají dál. Student Matěj Krčín, který je hostem našeho publika, které opět odpovídá sociologickému vzorku. Vy, diváci České televize, máte prostřednictvím internetových stránek na adrese www.ct24.cz/volby šanci přihlašovat se v těch jednotlivých krajích a být u toho přímého přenosu zpravodajské 24 a ptát se v každém kraji šestice lídrů, protože letos poprvé Česká televize nejde podle té pětiprocentní hranice, o níž rozhoduje pak zastupitelstvo, respektive o tom, kdo se do zastupitelstva dostane. Prosím, ptejte se.

 

Matěj KRČÍN:

 

Dobrý večer, dámy a pánové. Já bych svou otázku směřoval především k panu hejtmanovi Novotnému. Chtěl bych se zeptat, jestli vám přijde vhodné se v rámci regionálních voleb opět zaměřit na celostátní problematiku, která s jednotlivými kraji v podstatě nesouvisí a dle mého úsudku se jedná pouze o čirý populismus?

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Máte nějaké konkrétní téma, které vnímáte, které vnímáte jako populistické v té souvislosti?

 

Matěj KRČÍN:

 

Řekl bych, že se dá jednat o církevní restituce nebo valorizaci důchodů nebo zvýšení DPH třeba.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Pane hejtmane, odpovězte.

 

Josef NOVOTNÝ, lídr kandidátky ČSSD:

 

Podívejte se, já si myslím osobně, že všechno souvisí se vším. Zrovna tak já k církevním restitucím budu velice stručný, já nesouhlasím s tou podobou církevních restitucí, jak jsou nastaveny, máme dneska ve státě daleko větší problémy. A teď vydávat takovéto obrovské peníze, tak si myslím, že na to není vhodná doba. Já dám jeden příklad, jak to spolu souvisí. Například kraje dostávaly před rokem 2012 8,92 % z DPH, v současné době dostávají 8,29, což je zhruba v našem rozpočtu 300 milionů. A to jsme museli nějakým způsobem vyrovnat, takže opravdu si myslím, že všechno souvisí se vším a nelze to oddělovat. Mohl bych mluvit o školství, o zdravotnictví a o všech možných dalších věcech.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Je nějaké, protože vy jste teď viděli názory vašich voličů tady v Karlovarském kraji, že je to zhruba půl na půl, že i stále polovina nebo necelá polovina lidí si myslí, že ta celostátní témata jsou důležitá a mají dopad na kraje. Která témata vy vidíte v rámci té celostátní úrovně jako důležitá a budou se týkat Karlovarského kraje v těch následujících čtyřech letech? Petr Šindelář.

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Já bych tady jenom reagoval na to, co řekl pan hejtman. Pokud příjmy z daně z přidané hodnoty tvoří významnou část krajského rozpočtu, tak by měl jako sociální demokrat fandit zvyšování této sazby daně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

No jo, pokud, promiňte, ale pokud to zvyšování daně opravdu přináší výsledky, ale když máte zvyšování daně, které do rozpočtu ty výsledky zase nepřináší v tak velké míře, jak vláda očekává, tomu vy fandíte?

 

Petr ŠINDELÁŘ, lídr kandidátky ODS:

 

Ne, já jsem to samozřejmě říkal, pane redaktore, s nadsázkou, abych reagoval.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Omlouvám se za tu svoji hloupost, že nechápu nadsázku. Marku Poledníčku, existuje nějaké téma, které je z celostátní roviny důležité a ovlivní to, jak bude kraj fungovat?

 

Marek POLEDNÍČEK, lídr kandidátky KKvK:

 

Já si myslím, že pro celou Českou republiku je důležitý cestovní ruch. A dopověděl bych svůj příspěvek k tomu minulému tématu. Já si myslím, že destinační agentura ano, ale rozhodně nezávislá. Neměla by to být instituce, kterou bude zřizovat Karlovarský kraj. Tady by Karlovarský kraj měl jenom opět plnit tu roli toho koordinátora a měli by zde zasednout zástupci z lázní, ubytovatelů a jako jeden ze členů Karlovarský kraj.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Tak, Jan Horník.

 

Jan HORNÍK, lídr kandidátky TOP 09:

 

Já si myslím, že naše krajská vláda zaspala i s celostátními tématy, jako když se na ně obrátilo ministerstvo dopravy v rámci zpoplatnění R6, tak vlastně krajská vláda na to nereagovala. Dneska tady máme poplatek a v podstatě nemůžeme z toho vyskočit, protože obdobné úseky po republice by se musely taky nějakým způsobem odzpoplatnit, že. Takže takových věcí je hodně. Je to celonárodní téma, R6 je celonárodní téma. Samozřejmě všechno, co dělá vláda, co dělá parlament, má dopad na konkrétní kraje. Takže se z toho nemůžeme vymanit, a já mám samozřejmě takovou tu blbou pozici tady právě, protože ty rozhodující ministerstva mají zrovna lidé z TOP 09 a Starostové a nezávislí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Naštěstí vy máte ministerstvo dopravy, proto jste zmínil tu R6, že tady můžete činit hejtmanovi a jeho náměstkovi, že zaspali, protože to zpoplatnění, opravdu tomu nešlo, pane hejtmane a pane náměstku, zabránit, zpoplatnění R6?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Já bych se napřed vyjádřil, jestli dovolíte, ještě k tomu, k těm celostátním tématům. Já myslím, že stěžejní budou korupce a aféry s tím spojené. To prostě ovlivňuje jak ostatní kraje, ovlivňuje to i nás, protože jak známo, tak stát, potažmo vláda za léta letoucí, co vládnou, tak promrhala tolik prostředků na různých nepodařených věcech, že to ovlivňuje celou ekonomiku tohoto státu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Škoda, že třeba v rámci rozpočtového operačního programu Severozápad, kde máte své zástupce jako vedení kraje, takže jste neukázali vládě, jak by se to dalo dělat lépe? Když tady kritizujete celostátní úroveň?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Jistě máte pravdu. Skončilo to ale nakonec tím, že v čele stojí přeci jenom komunista. To je za prvé. Za druhé, je to jak řekl jeden člověk z týmu pana Horníka, je to systémová záležitost. A ta systémová záležitost byla.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Já se omlouvám, v čele čeho stojí komunista, teď jsem přemýšlel.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Regionální rada soudržnosti Severozápad.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Stojí komunista?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Jistě, předsedou je komunista.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ne, ale teď mně jde o to, že tam ještě nevíte, jak ta věc bude dotažena. Vy si myslíte z toho policejního, že teď už se změnily podmínky.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Teď se mění podmínky, jak víte, bylo vypuštěno to kritérium číslo 3, to znamená, hodnocení, zúžilo se to. Přichází se na podmínky, které vlastně dala Evropská komise, potažmo ministerstvo financí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Ale přece klíčové je řízení toho samotného úřadu. Vezměte si, máte jednoho ředitele Petra Kusnierze nepravomocně odsouzeného na 7,5 roku a policie pokračuje v dalším šetření.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Pane Moravče, já jsem jenom chtěl zdůraznit, že to je otázka systémová. To  znamená, byly kontrolní mechanismy, které zřejmě nefungovaly, jak měly.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Takže zase to padá na celostátní úroveň?

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Samozřejmě, že ano. Protože někdo ty projekty schvaloval, někdo jim dával certifikaci a jak to, že se tedy přišlo až po takové době, když tady přišel pan Kusnierz, tak se najednou přišlo, objevily se věci, které samozřejmě zřejmě fungovaly už tak špatně v dřívějších letech, takže to není.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Pak mi tedy vysvětlete, když půjdu dál v té vaší logice. Jestliže ten problém je celostátní, proč všechny ROP v České republice nemají takové problémy, jako má ROP Severozápad.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Samozřejmě ještě jednou opakuji, je to otázka kontrolních mechanismů. A jestliže se tady nepovedlo něco, tak zřejmě.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

A já ještě jednou opakuji, jak to, že na tom ostatní ROP nejsou tak špatně jako ROP Severozápad, když je to problém systémový na celostátní úrovni a špatně nastavené mechanismy.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Zřejmě jsme tady byli v tom negativním slova smyslu, řekl bych, aktivnější než mnohde jinde.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Takže vy jste ukázali ostatním.

 

Jaroslav BORKA, lídr kandidátky KSČM:

 

Ještě jednou hovořím o kontrole. To znamená, jestliže není kontrola, tak potom je lehká cesta k tomu, aby se tam ledacos udělalo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

 

Na toto téma navazuje i téma další, které se týká absurdity kraje. Nekonečná výběrová řízení na vybavení krajské nemocnice, jeden z nejčastějších terčů kritiky opozice, ale i místních. Tendr na výběr postelí zlomil časový rekord. Trval téměř tři roky, podle kritiků je to boj o lukrativní zakázky.

 

Antonín BRUŠTÍK, redaktor:

 

Už nejméně dva roky se mohli pacienti Karlovarské nemocnice léčit na nových postelích. Ty, které dosluhují v Chebu, už před léty vyřadili lékaři v Německu. Průtahy pronásledovaly téměř všechna výběrová řízení na nemocniční přístroje. Pokaždé šlo o lukrativní zakázky za desítky milionů korun.

 

Josef NOVOTNÝ, hejtman Karlovarského kraje /ČSSD/ (záznam):

 

Trvalo to hrozně dlouho, protože tam se dohadovaly takové věci jako velikosti koleček, chodilo to k ÚHOS a všechno se to potom prodlužovalo. Jednou se tam stalo to, že byla otevřená obálka, pokud si vzpomí

Mgr. Petr Šindelář, LL.M.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionálního smírčího výboru