9. července 2012

Věřím, že těsně vyhrajeme

(Karlovarský kraj ) Petr Šindelář, úspěšný devětatřicetiletý advokát z Ostrova, je v politice nováčkem. "Že nejsem známý, je můj velký hendikep, to uznávám," říká kandidát na prvního muže Karlovarského kraje.

Berete všechny případy, které vám přijdou pod ruku? 

Trestní právo nedělám. Jinak jako "venkovský" advokát musím zvládat více právních oblastí - od rozvodů po ostře sledovaný spor o KV Arenu. Zastupujeme jednu ze žalovaných společností. 

Spor o KV Arenu vypadá podivně. Město si ji nechalo postavit a teď ji nechce. 

Myslím, že pokud jde o určení vlastnického práva, město nemůže vyhrát. Žaloba nemůže v žádném případě dopadnout tak, že vlastníkem KV Areny je trio Metrostav, Baustav, Syner. Klidně se s vámi i vsadím. Hodně si věřím. Ale přiznávám, že už jsem se mnohokrát spálil. Vše závisí na soudcích, kteří takové spory rozhodují. Osobně znám jednu soudkyni, na první pohled šarmantní dámu, která ale nezná hmotné právo, nevzdělává se a je jí jedno, že jí odvolací soud vrací rozsudky plné chyb. Takový člověk vás dokáže pěkně otrávit. 

Karlovarský soud je špatný? 

Ne, to pozor. Rozhoduje rychle a je obsazen zkušenými soudci. Ale všude narazíte na blbce. V servisu, v nemocnici, v obchodě, na poli i v advokátní kanceláři. Ale když má na sobě talár, je to tragédie. Jsou rozhodnutí, která dokážou zničit lidské životy. Nebo nabourat podnikatelské aktivity. Zažil jsem případ, kdy až po třech letech nám dal Nejvyšší soud za pravdu, ale to už mému klientovi nepomohlo, byl v likvidaci. Aby mohl člověk dělat advokacii, musí být trochu otrlý a být nad věcí. 

Není to střet zájmů, když jako právník a lídr
 ODS hájíte firmu proti magistrátu? 

Ne, dělám jen svou práci. Kandiduji do kraje. A žádnou kolizi tam nevidím. Snad jen, že kraj má v KV Areně pronajatý skybox (smích). Jsme jedna z mála kanceláří, která pro magistrát nikdy nepracovala. U ostatních advokátů tedy kolize byla. Proto klient sáhl po mně. 

Vybírá si vás více klientů, když jste se dal na politiku a jste známější? 

Nejsem známější. 

Visí vám po Varech billboardy. 

Možná až teď díky billboardům budu známější. Po slávě tohoto druhu ale netoužím. Mám větší radost, když mne klient doporučí někomu dalšímu. 

Co žene úspěšného a poklidně žijícího advokáta k tomu, aby se pustil do riskantního podniku, jakým je politika? 

Já nic neriskuji. Jen to, že politice věnuju čas a peníze. Když ve volbách neuspěju, mám super povolání, které mě ohromně baví. V tom se liším oproti profesionálním politikům, kteří se bojí, aby z kolotoče nevypadli, protože by se museli živit jinak. 

Jak to, že neriskujete? Dáváte všanc své jméno. Nesete odpovědnost za lidi na kandidátce pod vámi.
 

Já se na to teď dívám krátkodobě. Co bude po volbách, to fakt neřeším. 

Kde nastal zlomový moment a kývnul jste, že se stanete lídrem pro krajské volby?
 

Měl jsem týden na rozmyšlenou, jestli na nabídku kývnu. Překvapila mě. Jeden klient mi cestou od soudu z Plzně říkal: Vy byste měl být v politice výš. Já na to: Dejte pokoj. Za čtvrt roku přišla nabídka. 

Klient zapracoval. 

To asi ne, on je jen řadovým členem ODS. Na kmotrovské praktiky moc nevěřím, zatím jsem se s nimi nesetkal. Neznám tady nikoho v ODS, kdo by z veřejných rozpočtů dostával prebendy a ovlivňoval zakázky. 

Můžete dát ruku do ohně za to, že pod vaším vedením se nikdy nic takového nestane? 

Kdybych si lidi vybíral na kandidátku sám, tak bych vám to určitě garantoval. Ale vygenerovaly je oblasti a já se s některými osobně ani neznám. Dejme tomu, že se znám s první patnáctkou kandidátů. Vytváříme program, makáme na přípravě voleb. Kandidátka se mi zdá bez problémových osobností. ODS v Karlových Varech prošla očistou a posunula se kupředu. 

Jste připraven na to, že lidé na vaši morální očistu nevěří a ještě jedno nebo i více volebních období zůstanete v opozici? 

Jsem na opozici připraven. Osobně nejsem zastáncem velkých modro-oranžových koalic. 

Jistě sledujete práci vašich kolegů z ODS v krajském zastupitelstvu. Co na ni říkáte? Mně připadá, že jsou slabou opozicí. 

Na nové kandidátce je ze současných zastupitelů Karel Jakobec a Jan Bureš. A ten ještě na jednom z posledních míst. Bureš dělá svou práci dobře. Ostatní nechci soudit, asi nemají čas na opoziční politiku. Ale když do politiky šli, měli by se jí věnovat naplno. To se podle mě nedělo. Ale nechci je hodnotit, já je ani moc neznám. 

Před pár měsíci jste mi řekl, že přinesete do politiky "jiný styl". Co si pod tím mají voliči představit? 

Chtěl bych si udržet nezávislost na politice. Kdyby názorové neshody v týmu přerostly únosnou mez, odešel bych. 

Máte s nimi nějaké negativní zkušenosti? 

Moje starší sestra se kvůli přihlouplému kádrovému posudku od soudruha ředitele gymnázia nedostala na medicínu. Přitom byla premiantkou. Ano, mám s nimi a jejich centrálním plánováním a sociálním inženýrstvím problém. To nemluvím ani o osobních svobodách. Při výuce ve škole by měli učitelé dětem ukazovat webové stránky KSČM. Aby věděly, co jim hrozí. Nová generace neví, co byly výjezdní doložky, Tuzex, lágr v Jáchymově, kdo byla Milada Horáková. 

 ODS sestavila volební program? Mohl byste zmínit stěžejní body? 

Je téměř hotový a zaměřený pozitivně, ne konfrontačně. Zděsil jsem se nad čísly, že kraj má jen 66 procentní výkonnost HDP oproti republikovému průměru. A jen osm procent vysokoškolsky vzdělaných lidí v pracovním procesu. Program je stavěn prorůstově, abychom tento propad zastavili. 

Jaká opatření v programu máte?
 

Nechám si jejich představení až na září, aby nám někdo nevykrádal myšlenky. 

Jak byste zhodnotil krajskou vládu ČSSD a KSČM? 

Dotahovala do konce spoustu projektů, které připravila ještě ODS. ČSSD s vlastními projekty prakticky nepřišla a na další období tu žádné nerozpracovala. Zkazila řadu výběrových řízení, u kterých panují pochybnosti. Třeba na nákup lůžek pro nemocnici. Vznikl také velký problém s financováním z evropských fondů. Pevně věřím, že volič bude mít rozum a paměť. Aspoň tu krátkodobou, když už se začíná zapomínat na pravý význam slova komunismus. 

Jak volby podle vás dopadnou? 

Věřím, že těsně vyhrajeme. I když průzkumy veřejného mínění vypadají teď jinak. Ale hrnec s veřejným míněním se stále přetřásá. Věřím, že lidé v kraji si dokážou vyhodnotit sociálně-demokraticko komunistický experiment a dají své hlasy středopravicovým stranám. Nedokážu skousnout, že 23 let po Listopadu nám tu vládnou komunisté. To je divné. 

Jak chcete voliče oslovit, když ČSSD přijde zase s nějakým celostátním tématem, které s kraji nesouvisí? 

Musíme na mítincích vše vysvětlovat. Pokud budou říkat, že církevními restitucemi se okrádá stát, není to pravda. Církve budou muset dokládat, že majetek vlastnily. Stejně se postupovalo i při pozemkových restitucích. 

Vy jste zastáncem církevních restitucí? 

Ano. Nejsem sice pokřtěný, ale jsem věřící. Před dvěma lety jsem se přihlásil i na katechismus k faráři do Ostrova. Naše společnost je morálně vyšumělá, rodina to jako základní prvek společnosti přestala zvládat. Začali jsme se honit za penězi a byznysem. Děti se ocitly ve vakuu, rodiče na ně nemají čas a ony si pro radu kliknou spíš myší na internetu. Církve by mohly sehrát roli morální autority a být nezávislé, pokud se jim vrátí majetek. Díky nim se začne hospodařit v lesích a na polích. Je to správný krok. ČSSD toto téma zneužívá a já jen doufám, že občané nezapomněli, jak je stejná strana před čtyřmi lety obalamutila třicetikorunovými poplatky. 

Když jste doma řekl, že vezmete z rodinného konta 200 tisíc korun a věnujete je straně, co jste slyšel? 

Máš to zapotřebí? 

Co jste odpověděl? 

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jako advokát umím peníze vydělat. Ne že by mi na nich nezáleželo, 200 tisíc je i pro mě dost vysoká částka. 

Co děláte, když nic neděláte? 

Rád vařím a vymýšlím nové recepty. Zdědil jsem to po tátovi. Také hraju basketbal, to je pro mě relax. Snažím se věnovat maximum času dětem. Mám dvě holčičky, 11 a 6 let, mladší jde v září poprvé do školy. 

Kdybyste se stal uvolněným krajským zastupitelem, zbavíte se podílu v advokátní kanceláři? 

Musel bych s těžkým srdcem pozastavit advokátní praxi. 

Platově byste si pohoršil? 

Pohoršil. Do politiky nejdu kvůli penězům. 


(Autor: Bohumil Zeman)

Mgr. Petr Šindelář, LL.M.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionálního smírčího výboru