21. května 2012

Otázky pro lídra ODS do krajských voleb

Audit projektů financovaných z rozvojového operačního programu ale ukazuje, že nešlo o nějaké drobné chyby typu "chybí čestné prohlášení".

Co říkáte na to, že Karlovarskému kraji hrozí riziko vracení 800 milionů korun čerpaných z regionálního operačního programu?

Pro náš kraj je to hodně špatná zpráva. Riziko, že kraj bude muset vracet oněch 800 milionů korun, které chybně čerpal z evropských zdrojů, je značné. Nebudeme si nic nalhávat, může to být průšvih jako hrom.

Jak k tomu vůbec mohlo dojít?

To se musíte zeptat pana hejtmana Novotného. Audit projektů financovaných z rozvojového operačního programu ale ukazuje, že nešlo o nějaké drobné chyby typu "chybí čestné prohlášení". K velmi vážným pochybením mělo docházet přímo při výběrových řízeních, kdy se v jejich průběhu měly měnit zadávací podmínky. Věc naprosto neslýchaná. Vůbec se nedivím Evropské unii, že chce tyto praktiky vyšetřit.

Pokud skutečně bude muset kraj peníze vracet, dokážete si vůbec – jako kandidát na hejtmana – představit, že jej budete řídit? Jak – bez peněz?

To bude skutečně hodně složité. 800 milionů znamená skoro šestinu ročního rozpočtu kraje. Bohužel se objevují informace, že to může být i o hodně víc. Ale zvládnout to budeme muset. Ve své právní praxi jsem se setkal s případy, kdy se do podobné situace dostaly obce. Pomáhal jsem jim to překonat, bude to muset jít i v případě celého kraje. Mé zkušenosti advokáta tak mohou být jistou výhodou.

Mgr. Petr Šindelář, LL.M.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionálního smírčího výboru