11. března 2013

Občanští demokraté z Břeclavska znají lék na státní dluh Mikulovskou výzvou chtějí zahájit diskusi odborníků i politiků

Jedinou cestou, jak vymanit Českou republiku ze zadluženosti a ozdravit její ekonomiku, je správný způsob užití Evropských dotací. Peníze z Bruselu by měly být použity na úhradu státního dluhu. Jedině tak se může Česká republika odrazit ode dna a začít prosperovat. Navrhovaný přímý způsob využití unijních dotací odbourá i lobbismus a korupci.

S tímto návrhem předstupují před odbornou veřejnost i politiky členové oblastního sdružení Občanské demokratické strany z Břeclavska. Na zveřejnění se shodli na svém posledním zasedání, které se uskutečnilo v pátek 8. 3. 2013 v Mikulově. Návrhy zformulovali do takzvané Mikulovské výzvy a chtějí na dané téma zahájit diskusi.

 

Návrh představil člen oblastního sdružení a starosta obce Vranovice Ing. Jan Helikar, který je také členem Ekonomické komise ODS. Podle něj je k úspěšnému prosazení nutná odvaha. Spočívá v rozhodnutí vlivných politiků, ekonomů, ale i lobbistů k tomu, aby se oprostili od získávání vlivu, který jim umožňují současné mechanismy rozdělování dotací.

„Je třeba najít odvahu pro změnu, tak aby užití všech nevyčerpaných dotací z plánovacího období do r. 2013 a celou kvótu pro další období 2014 – 2020, bylo použito na úhradu státního dluhu.  Vše dle principu řádného hospodáře „každý získaný dar (dotaci) použít na snížení zadlužení,“ uvedl Ing. Jan Helikar v návrhu.

 

Očekávané úspory:

Podle Mikulovské výzvy přinese změna užití dotací několik zásadních úspor ve státním rozpočtu. Jednak díky zjednodušení administrativního aparátu, ale také výrazným snížením obsluhy státního dluhu, následným odstraněním korupce a konečným zefektivněním investic.

 

  • Jednoduchost čerpání evropských dotací uspoří náklady na správu a administrativu, hodnocení a následnou kontrolu. Úspory se odhadují na 3 až 5 miliard korun ročně.
  • Úhrada státního dluhu. Úspora nastane v nákladech na obsluhu státního dluhu (úroků), které představují pro letošní rok řádově 80 miliard Kč a každoročně rostou.
  • Zásadní zúžení korupčního prostředí – nastane v momentě omezení vlivu veškerých zájmových skupin a lobbistů. Odhad úspor se rovná odhad výše korupce, řádově se jedná o desítky miliard korun ročně.
  • Zefektivnění veškerých investic. Investovat se začne pouze do potřebných a dlouhodobě připravovaných aktivit.

 

 

Tento způsob je jedinou cestou jak zbavit Českou republiku zadlužení a přitom ji ochránit před inflačním tlakem na znehodnocení finančních úspor a před dalším zvyšováním daňového zatížení.

Nezadlužený státní rozpočet je jediným dlouhodobým prorůstovým opatřením.

 

Břeclavští občanští demokraté si uvědomují, že o změně určení dotací bude nutné jednat s Evropskou unií.

 

Uskutečňování návrhu povede také k obnově důvěry veřejnosti.

 

Tisková zpráva OS ODS Břeclav, vydána dne 11. 3. 2013

Ing. Jan Helikar

starosta obce Vranovice