18. srpna 2014

Chodníky v Pardubicích

Poslední dobou se rozvířila debata o vhodném povrchu nově zbudovaných chodníků v Pardubicích - viz přiložený dokument.

Jsme již samozřejmě o „kus“ dále, než abychom slepě souhlasili s asfaltovými povrchy chodníků, kde projde tisíce lidí, projedou stovky kočárků s malými dětmi, nehledě na vozíčkáře. Ano, jedná se mi teď zcela konkrétně o ulici Jana Palacha, ale i o ostatní komunikace v městském obvodu Pardubice V.

To, že jsme v minulosti požadovali opravu celé šíře chodníku v případech překopů či zásahů majitelů podzemních sítí do komunikace bylo samozřejmostí. Také jsme velice aktivně jednali se zástupci institucí, které rekonstrukce investovaly (kraj, město) právě o površích chodníků.

Proto se domnívám, že by bylo velice vhodné povrchy chodníků přizpůsobovat povaze a charakteru okolí. Znamená to – slepě nesouhlasit pouze s povrchy asfaltovými, ale více využívat zámkovou dlažbu, která je pro chodce a další vhodnější. Vždyť v létě rozpálený asfaltový povrch mnohdy neumožňuje chůzi lidem, natož našim psím miláčkům, kteří tímto trpí nejvíce. Chce to ale více odvahy ze strany obvodních starostů a zastupitelů vůči investorům a nenechat se odbýt argumenty, že na to nejsou finance.

Štítky:
Pardubice