10. října 2012

Zateplení trutnovské nemocnice

Jako zástupce Trutnovska jsem samozřejmě rád, že dochází k zateplení pavilonu interny a hlavní budovy v Oblastní nemocnici Trutnov.

To je krok chvályhodný a naše nemocnice jej nutně potřebuje. Celková investice je ve výši 33,5 mil. Kč, z toho činí 13,5 mil. Kč dotace z fondů Evropské unie.

Jenom bych rád na tomto místě zrekapituloval investice do této nemocnice za období existence krajských samospráv, které zahájily svoji činnost v roce 2000 a do vínku mimo jiné dostaly i úžasný „dar" – nemocnice, které do té doby vlastnil stát a řídil je prostřednictvím Okresních úřadů. Vůbec se nechci zmiňovat o jejich zadluženosti, kterou kraje také převzaly.

První etapa rekonstrukce trutnovské nemocnice proběhla v období 1992 – 1999, tedy ještě v době existence Okresního úřadu, nějaké období bylo zřizovatelem i město Trutnov. Druhá etapa rekonstrukce se uskutečnila v letech 2000 – 2003 v celkovém finančním objemu 451 711.000 Kč, z toho vlastní zdroje investora činily 24 132 000 Kč. Mimo druhou etapu proběhly i samostatné akce s účastí státního a krajského rozpočtu včetně vlastních zdrojů v období 2001 - 2006 v celkovém objemu 119 395 000 Kč. A to vše v době, kdy byla ve vedení kraje ODS.

K zamyšlení se nabízí otázka, zda nemalé finanční prostředky, vydané na proplácení poplatků u lékaře, což byl hlavní slib ČSSD voličům před minulými krajskými volbami, který mimochodem moc dlouho nevydržel, nebylo vhodnější investovat do potřebných investic v krajských nemocnicích. To by ve svém důsledku pacientům našeho kraje prospělo mnohem více.

Miroslav Vlasák

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta
krajský zastupitel