3. října 2012

Rozhovor s kandidátem

Ve funkci starosty města Žacléř jste již poměrně dlouho. Čím si to vysvětlujete?

Ve funkci starosty jsem už pátým volebním obdobím, od roku 1994, což je poměrně dlouhá doba. Předtím jsem byl od roku 1992 místostarostou. Na radnici v Žacléři tedy pracuji už hodně dlouhou dobu. A čím to je? Nevím. Možná tím, že se k lidem snažím chovat slušně a hlavně pro ně i pro město něco udělat. To je totiž podle mě podstatné.

 

Čím byste chtěl přispět k rozvoji našeho kraje?

Rád bych využil své dlouholeté zkušenosti z funkce starosty Žacléře, člena zastupitelstva Královéhradeckého kraje i předsedy Euroregionu Glacensis při rozvoji kraje, zvláště při dalším rozvoji přeshraniční spolupráce s našimi polskými sousedy.

 

Co se Vám ve funkci starosty například podařilo?

Řekl bych, že jsme jedním z nejúspěšnějších měst z hlediska čerpání evropských dotací – a to jak z Operačního programu Životní prostředí, tak hlavně z Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR – PR 2007 - 2013. Jsme na hranicích, máme dobré partnery, takže se snažíme získávat peníze z investičních i neinvestičních projektů. ODS, nebo lépe řečeno sdružení ODS a nezávislých kandidátů, je v našem městě ve vedení od roku 1994 a zasloužilo se o celkový rozvoj města i o získání značných investičních prostředků - jak z národních zdrojů, tak i z fondů Evropské unie. Dle mého názoru není mnoho měst a obcí v našem kraji, které by byly tak úspěšné při čerpání evropských dotací.

 

Můžete říct, co je podle Vás pozitivní na činnosti kraje ve vztahu k městu Žacléř, kde jste starostou?

Naše město vznikem kraje získalo partnera na vyšší komunální úrovni, činností kraje je i pozitivně ovlivňován jeho rozvoj. Určitým přínosem je také možnost čerpání krajských dotací a grantů, ale to není z mého pohledu to podstatné. Kraj přispívá k rozvoji města i podporou činnosti svazků obcí, ve kterých jsme členy.

 

Již jste zmínil, že jste také předsedou Euroregionu Glacensis…

Ano, v tomto roce jsem předsedou Euroregionu Glacensis. Tato funkce je vždy na rok, naposledy jsem ji vykonával před devíti lety – v roce 2003, před vstupem do Evropské unie. Ke standardní práci je to časově náročné, ale tato práce v Euroregionu Glacensis je pro mě osobně i pro naše město významná. Díky této činnosti mám možnost získat řadu informací, mohu se podílet i na přípravě Operačního programu přeshraniční spolupráce pro příští období. Vše se snažím dělat tak, aby to bylo ku prospěchu obcí a občanů.

 

Tyto Vaše zkušenosti jsou jistě přínosné ve vašem působení na kraji…

Členem krajského zastupitelstva jsem druhým volebním obdobím. Už v předešlém volebním období jsem se podílel na přeshraniční spolupráci. Mnozí starostové mě v Polsku znají, mluvím polsky – za ty roky jsem se to naučil celkem obstojně.

 

Pokud tedy teď budete zvolen, co chcete, aby patřilo mezi Vaše priority?

Vzhledem k tomu, že dlouhé roky dělám starostu, rád bych se věnoval regionálnímu rozvoji. S tím souvisí doprava a řada dalších oblastí. Prioritou je pro mě pomoci i dálnici – když jsem byl malý kluk, a to už je hodně dávno, tatínek mi říkal, že tady povede dálnice. Malý kluk už nejsem, tatínek už taky není, ale ta dálnice zatím končí u Hradce Králové. Mými prioritami tedy jsou regionální rozvoj a přeshraniční spolupráce. Je mi to hodně blízké, řadu let se v této oblasti pohybuji.

 

Prozraďte nám něco o sobě – co patří mezi Vaše koníčky?

Snažím se hýbat. Zhruba třicet let hraji závodně za Žacléř stolní tenis. Hodlám v tom pokračovat, dokud to zdraví a výkonnost dovolí. Mým koníčkem je také cyklistika a běžecké lyžování. Občas zajdu na tenis.

 

Co Vás v poslední době trápí?

Zejména nesnášenlivost mezi lidmi. Musím říct, že se to projevuje i v našem zastupitelstvu. Obecně lze konstatovat, že bych uvítal lepší vztahy mezi lidmi. Myslím si, že lidé jsou stále stejní, jen ti nesnášenliví jsou více slyšet.

 

Proč kandidujete a proč by lidé měli volit právě Vás?

Kandiduji, protože bych rád uplatnil své zkušenosti z komunální politiky ve vyšší komunální politice. Kraj je podle mých zkušeností klasická komunální politika, samozřejmě s větším rozsahem. Tak, jak se svou prací snažím prospět Žacléři, tak bych chtěl prospět i kraji.

 

Jaké přání byste chtěl, aby se Vám při práci na kraji splnilo?

Přál bych si, aby lidé v našem kraji byli spokojeni. Proto je důležité, aby kraj fungoval. Aby byl rozvoj v celém kraji, nejenom v regionu Hradce Králové. Přál bych si, aby se lidem v našem kraji líbilo.

 

Miroslav Vlasák

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta
krajský zastupitel