3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

1) Neúspěch v krajských volbách je pro ODS signálem ke kritické sebereflexi. Sebereflexe nesmí znamenat pouze abstraktní diskusi, nýbrž konkrétní činy. Vzdalujeme se našim ideovým kořenům tudíž i voličům. V tuto chvíli nemáme jasné ideové zakotvení, jsme jako loď plující po moři, která nemá kompas a marně hledá správný, PRAVÝ směr. Ukončeme ideovou ambivalentní agónii, nikoli vládu, sestavme novou ideovou identitu a ukažme členské základně, voličům i veřejnosti, že jsme ta silná, tradiční a spolehlivá pravicová strana hájící menší stát, podporující podnikání a strana, která nedopustí nástup komunistů k moci!

2) Pro tento účel navrhuji sérii "Setkání čelních představitelů ODS s členskou základnou a pravicovou veřejnosti" ve všech krajských a v každém kraji alespoň v 1 či 2 okresních městech. Ze všech Setkaní vznikne "Nová modrá šance", což bude publikace zachycující konkrétní kritiky ODS od členů i pravicové veřejnosti doplněné a zkorigovaná politiky ODS, kteří zodpovídají za danou problematiku (netřeba tisknout, stačí ji "vyvěsit" na internetu). S organizací mohou pomoci Mladí konzervativci - mládežnická organizace spolupracující s ODS (šetření nákladů na organizaci).

3) Kritika vládní politiky, které nerozumí ani pravicový volič, ani člen ODS - současná vláda realizuje obzvláště v daňových reformách spíše levicovou politiku připomínající ČSSD. Tristní komunikace s veřejností i dovnitř členské základny. Vedení ODS se již neobjevuje v regionech a oblastech, řadoví členové mají pocit, že jsou zbyteční, a že jejich názory vedení ODS nezajímá.

 4) V rámci nutné komplexní reflexe ODS chci načrtnout fakt, ze naše strana opomíjí genderová témata a dává velmi málo prostoru ženám, což je rezerva, na kterou bychom se měli zaměřit, získáme tím sympatie ženského pohlaví, voliček, které by jinak k volbám nesly, nebo šly a volily jinou pravicovou stranu. Jsem proti kvótám, ale větší prostor ženám bychom dát každopádně měli, vymaníme se tím z až zpátečnického mužského konzervatismu,  přiblížíme se obrazu moderní pravicové strany a získáme sympatie nejen žen, ale též i progresivně a moderně uvažující veřejnosti. V dnešní situaci je pro nás každý jeden hlas, každá nová sympatie vůči naší straně nesmírně cenná.

 5) Na závěr chci konstatovat, že bych považoval za velkou chybu, kdyby ODS začala rušit či jinak redukovat síť oblastních manažerů - oblastní manažer je nepostradatelnou hybnou silou činností strany v každém okrese a naložit na předsedy místních sdružení administrativu, kterou doposud vykonává oblastní manažer, bude problematické a z časových důvodů pro většinu předsedů i nereálné. Rotující oblastní manažer není žádným řešením (kde bude, budou-li oblastní rady, sněmy atd. probíhat paralelně v několika oblastech?). 

Ing. Jan Zedník

předseda místního sdružení
člen oblastní rady

Štítky:
23. kongres ODS K23D