24. května 2021

Co přinesl seminář zastupitelů k hotelu Metuj?

Jedním ze dvou témat semináře bylo podrobnější seznámení se studií pro využití bývalého hotelu Metuj na sociální byty, startovací byty a byty pro invalidní občany.

Připomeňme si jen, že zastupitelstvo města ve zjitřené atmosféře a v časové tísni schválilo v červnu 2020 koupi bývalého hotelu Metuj za 15 milionů korun. Nutné je také zmínit, že jej město v minulosti prodalo za 7,5 milionu korun.

Ačkoliv řádný hospodář má před nákupem majetku představu o jeho využití, na výše uvedeném jednání ZM naprosto převládla atmosféra strachu, aby objekt nekoupil někdo jiný, který by z něj udělal ubytovnu pro zahraniční dělníky. O tom, že atmosféra byla opravdu vypjatá, svědčily i osobní útoky Josefa Hylského k tehdejší zastupitelce Ireně Kupkové. Pravda, vedení města předem svolalo na prohlídku budovy všechny možné komise a odborné útvary, ale hlas stavebních odborníků z komise pro výstavbu a rozvoj (KVR) bohužel vyslyšen nebyl – vzhledem k technickému stavu objektu nekupovat za tak vysokou cenu. Naopak, stále jsme se dozvídali, že téměř všechny komise a odborné útvary byly pro koupi. Následně rada města rozhodla o zadání vypracování studie rekonstrukce na různé typy bytů v budově. Studii zpracovala projektová kancelář ORGATEX Náchod včetně propočtu nákladů. Studii rada města postoupila k vyjádření i komisi pro výstavbu a rozvoj, která konstatovala, že propočet 35 milionů korun bez DPH je přespříliš podhodnocený a optimistický a upozornila, že přestavba objektu bude stát minimálně 60 milionů korun bez DPH. Rada města, jak je obvyklé, vzala zprávu KVR pouze na vědomí.

A nyní již k semináři. Přítomní projektanti zodpověděli několik dotazů. Z nich byl jeden velmi důležitý – „Za kolik peněz se opravdu dá rekonstrukce provést?“ Odpověď – „Bude stačit maximálně 10% rezerva.“ Tato odpověď ale byla prakticky obratem zpochybněna, jelikož vyšlo najevo, že v ceně není projektová dokumentace, jejíž cenu sami projektanti odhadli na 2 miliony korun. Dále v ceně není ani dozor investora se střízlivým odhadem v hodnotě půl milionu korun. Takže z projektantem vyslovená rezerva 4,2 milionu korun se okamžitě snížila na 2,5 milionu korun, respektive musí se tento náklad ještě přičíst k celkové ceně. Z další diskuze vyplynulo i to, že projektanti plnili zadání města. Nicméně to, že zadání bylo hodně vágní, je patrné přímo ze studie. Studie je opravdu povrchní, nepracuje s moderními technologiemi, nevěnuje se dostatečně problematice (oslunění, osvětlení, odvětrání, zateplení, střecha...) a působí dojmem „zrekonstruovat objekt za co nejnižší cenu“. A takto připravenou propočet předložilo vedení města zastupitelům k seznámení. Na dotaz „Jak se bude dále postupovat?“ se zastupitelé dozvěděli, že bude uspořádána soutěž na dokumentaci ke stavebnímu řízení (DSŘ) a zároveň na prováděcí dokumentaci (DPS) – za předpokládané 2 milióny korun. Z DPS vzejde i položkový rozpočet, který teprve reálně ukáže celkové náklady. A ty budou výrazně vyšší, než je 35 miliónů korun v předloženém pětiřádkovém propočtu. A co bude následovat? Zastupitelstvo města bude postaveno před „hotovou věc“. „Musíme to za ty peníze zrealizovat, protože jsme do toho tolik peněz už vložili.“ Co bylo alespoň trochu pozitivní, že byl vedením města, alespoň prozatím, akceptován návrh z pléna na rozdělení soutěže na 2 projekty – měla by se konat soutěž na DSŘ s vypracováním přesnějšího rozpočtu a po předložení zastupitelstvu města následně další soutěž na DPS včetně podrobného položkového rozpočtu.

Rozsáhlá diskuze se odehrávala také nad financováním, respektive získání možné dotace. Nicméně se ukázalo, že by dotace na určitý typ bytů mohla být celkem zhruba 4 miliony korun a navíc závazek na 20 let, kdy by město nemohlo byty zařadit do jiné kategorie využití.

Tento seminář byl jednoznačně vedením města koncipován tak, že nic jiného než sociální, startovací byty v budově nebudou. Jako by všichni zastupitelé měli stejný názor jako rada města, která bez konzultace se zastupiteli zadala vypracování výše uvedené studie a nehledala další možnosti využití budovy hotelu Metuj.

Bude určitě velmi zajímavé sledovat, co budoucnost tomuto projektu přinese.

Pavel Kašpar

člen Komise pro výstavbu a rozvoj