30. ledna 2012

Čtvrtý náměstek? To ne

Jednání o ustanovení nové koalice ve městě Karlovy Vary má další posun. Přestože se může na první pohled zdát, že se jedná o posun pozitivní, při hlubším zamyšlení může být některým pozorovatelům i aktérům dost špatně.

Prosincové jednání, které bylo ukončeno obrazně „za minutu dvanáct“, a to ustanovením Karlovarského klubu zastupitelů (KZK), končilo s již finálními parametry. Programové prohlášení, koaliční pojistky, akceptovatelná personální shoda a sestava KOA, TOP09, ODS a tři nezávislí kandidáti zvolení za Alternativu. KZK, který byl prezentován jako projekt z iniciativy členů hnutí O co jim jde?!, pánů Homolky a Fujdiara, vznikl s hlavním posláním, a to aby se ODS nedostala do vedení města. Z jejich strany to bylo jediné možné řešení, neboť z původních jednání o nové koalici se vyloučili sami. Klub KZK byl při svém vzniku podpořen i přestupem členky ODS Radky Patákové, která to již v ODS a jejím klubu nemohla vydržet, a i pro ni samotnou bylo smysluplné, aby strana, za kterou byla zvolena, se do koalice nedostala. Ze samotné ODS však nevystoupila, prozatím, za to však zřejmě reviduje svoje pohnutky. Hlavní posun, ke kterému nyní došlo, bylo přehodnocení postoje KZK a to, že je připravena vstoupit do koalice s ODS.

Nemá to však být zadarmo. Jedna podmínka je zástupná, a to je, že ze sestavy navržené ODS do rady města, která je po celou dobu konstantní, ve složení Bursík, Donth, Balcar, není znovu akceptovatelný zastupitel Donth. Druhá zásadní podmínka je, že za zlomení odporu části členů KZK vůči ODS požadují zřízení dalšího uvolněného náměstka. Je téměř jisté, že vedle Jaroslava Růžičky, na kterém panuje všeobecná shoda, má být tím druhým náměstkem člen hnutí O co jim jde?! z dvojice Homolka – Rusev. Z úhlavních nepřátel se můžou stát přátelé, a to pod vidinou 60tisícového platu za virtuálně zřízenou pozici náměstka. Nevím, kam zmizely proklamace o úsporném politickém aparátu. Mnohem větší logiku mělo to, když TOP09 usilovala o zřízení neplacené pozice náměstka pro vnější vztahy, protože nijak nezatíží městskou kasu. Zřízení nového placeného náměstka pro člena hnutí O co jim jde?! jako lék na překonání odporu vůči ODS považuji už za vrchol pokrytectví. Nevidím smysluplnost tohoto řešení a mnohem férovější by bylo rozdat karty znovu – novými volbami. Vím ale, že se jedná o proces složitý a pro chod města nijak pozitivní. Vyléčit odpor členů O co jim jde?! a naší bývalé členky klubu zřízením nepotřebného náměstka, který zatíží městskou kasu i s odvody téměř miliónem korun ročně, považuji pouze za pokus, u kterého snad nikdo nepředpokládá, že ODS bude chtít být.

Jiří Vaněček

předseda MS ODS Karlovy Vary