31. srpna 2012

Rozhovor s kandidátem č. 27

Přestože nejste členkou obecního zastupitelstva v Častolovicích, pracujete v různých komisích, takže Vám komunální politika již tolik cizí není. Co se podle Vás podařilo vybudovat ve Vašem rodišti?
Je zde řada zrenovovaných budov a cest, parkoviště u hřbitova atd. Velmi dobře se daří udržovat čistotu a zeleň v ulicích. V obci je také znát podpora kultury, sportu a velká úcta k památkám a historii našeho městyse. Kromě Hudečkovy galerie bylo přímo v budově úřadu nedávno otevřeno Muzeum Častolovicka. Máme vyřešenu dopravní obslužnost hromadnými dopravními prostředky, nemalá je i podpora turistického ruchu. V nejbližší době bude v Častolovicích dokončena část cyklostezky, která je součástí páteřní cyklostezky, jež do budoucna spojí Hradec Králové až se Zábřehem na Moravě. Musíme ale řešit i resty z minulého období, kdy u nás působila starostka, která je v současné době trestně stíhána. Takže jsou postupně vytahováni kostlivci ze skříní, a tím se musí nové vedení zabývat.

Jak se zdá, společenský život zde v Častolovicích rozhodně neskomírá...
To určitě ne. Spolkový život je zde na slušné úrovni, zahrádkáři, hasiči, fotbalisté, rybáři či myslivci pravidelně pořádají soutěže a různé akce pro veřejnost, kterých se občané rádi zúčastňují. Máme tu také velmi aktivní, mnoho akcí pořádající místní knihovnu. Podpora ze strany obce je dle možností jistě nadstandardní.

Je něco, co Vás tady trápí?
Nechci si stěžovat, ale samozřejmě, že i u nás je co zlepšovat. Pokud se na to však podívám ze širšího pohledu, tak vidím velký problém v řešení silnice I/11 respektive její průběh centry některých obcí a mnohaleté snažení o obchvaty - Častolovice, Kostelec nad Orlicí, Doudleby nad Orlicí. Silnice je jednak nebezpečná pro přecházení, o čemž svědčí poměrně velké množství dopravních nehod, zároveň však přispívá k znečišťování ovzduší, které už tak dost trpí působením firmy ISOVER (dříve ORSIL), která je největším znečišťovatelem v kraji. Obyvatele v mé obci a okolí také rozhodně trápí nejistá situace rychnovské nemocnice patřící do krajského holdingu. Hrozí zde rušení některých oddělení.
V rámci svého působení v sociální a zdravotní komisi jsme navázali kontakt i s SOS poradnou – ochrany spotřebitelů, kterou dotuje kraj. V letošním roce však poradna dostala tak malou finanční podporu, že jí hrozily existenční problémy. Je to škoda, protože se jedná o jedinou takovouto poradnu v celém kraji a její provoz není nikterak drahý.

Co je podle Vás pozitivní na činnosti kraje ve vztahu k vaší obci?
Nemáme tu žádné velké akce ve spolupráci s krajem. Vybavují se mi teď dva příspěvky z kraje z poslední doby: Jednak ze životního prostředí na opravu komína, na němž sídlí čápi. Za což patří velký dík, protože čapí komín je po kostelu a zámku nejznámější dominantou Častolovic. Dále pak příspěvek na činnost nadějných cyklistů z místní základní školy, kteří se už zhruba 10 let umísťují na prvních třech příčkách na mistrovství Evropy mladých cyklistů.

Co se Vám naopak nelíbí v činnosti kraje?
Nelíbí se mi nerovnoměrné rozdělení podpory jednotlivým oblastem (okresům) resp. obcím v kraji. Je třeba podezřele nápadné, jak velké krajské peníze se v letošním předvolebním roce investují na Náchodsku.
Také se nám nelíbí podmínky nastavené pro čerpání dotací z krajského Programu obnovy venkova. Náš městys nemá téměř šanci dosáhnout na dotaci, neboť má více jak 500 obyvatel, takže nedosáhne na 20 bodů za toto kritérium, a zároveň není dělen na části, takže opět nedosáhne na dalších 20 bodů za toto kritérium. Přitom jsme sídlem spíš venkovského typu a je neustále co budovat a opravovat, což při nepříliš velkém rozpočtu je bez dotací velmi obtížné.
Rovněž bych uvítala řešení dopravní situace v ulici Komenského (silnice II. třídy, tedy krajská), která trpí nadměrnou kamionovou dopravou, přilehlé domy jsou zatěžovány velkou hlučností, trpí vznikajícími otřesy, ulice je úzká, takže při jejím vyústění na kruhový objezd při míjení dvou kamionů tyto se vyhýbají až na chodník. Řešení ze strany SÚS je zatím velmi laxní.

Můžete uvést něco, co Vás v poslední době potěšilo?
Co mě potěšilo? V osobním životě toho je hodně, hlavně moje rodina a malý syn Honzík. Mám radost z různých drobností, které neberu jako samozřejmost. V politice mě vždy potěší, když potkám slušného, chytrého člověka a ne samé lumpy, jak to vypadá podle informací z médií. V Častolovicích mě potěšilo například již zmíněné nově otevřené Muzeum Častolovicka, velmi zkrášlené a osvětlené okolí hřbitova, mimořádná turistická známka vydaná k letošnímu výročí 670 let od první písemné zmínky o založení Častolovic. Také číhám, až se budu moci s kočárkem, na kole či na bruslích vydat po nové cyklostezce.

V jaké oblasti byste chtěla pracovat, pokud byste byla zvolena do krajského zastupitelstva?
Určitě bych se zaměřila na sociální oblast, ta je mi blízká.

Zbývá Vám čas také na koníčky či záliby?
Mám ráda různé sezónní sporty, hraju na klavír, baví mě i ruční práce, např. umím paličkovat krajky, jsem náruživý čtenář a navštěvuji naši místní knihovnu, kromě různých rádců pro maminky si neodpustím knihy od Paula Coelha.

Veronika Bartošová

předsedkyně místního sdružení
oblastní manažerka