2. května 2014

První ocenění Národního centra nábytkového designu z Bystřice pod Hostýnem

V červnu 2013 vzniklo v Bystřici pod Hostýnem Národní centrum nábytkového designu, obecně prospěšná společnost.Jeho zrodu předcházely dva roky příprav, tříbení cílů a hledání právní formy této nové neziskové organizace.

Cílem Národního centra nábytkového designu je propagování a podpora nábytkářstvía nábytkového designu jako součásti fenoménu obytné kultury v kontextu kulturního dědictví a vytvoření prostoru pro tříbení názorů na současnou tvorbu ve vazbě na silnou tradici tohoto oboru v regionu východní Moravy.

Projekt je zaměřen na vznik metodického centra,pořádání konferencí, seminářů a  vydávání  odborné  a metodické literatury, školení pro odbornou veřejnost z řad výrobců nábytku, studentů tohoto designérského oboru a zájemců o jeho dějiny.

Nové Národní centrum nábytkového designu se poprvé veřejně představilov roce 2012 na výstavě Tradice a inovace, která prezentovala současnou nábytkovou tvorbu na Moravě.

V rámci letošního Mezinárodního veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEXv Brněocenilo NCND poprvé mladé designéry nábytku dvěmazvláštními  cenami v rámci soutěže ve studentské sekci soutěže GRAND PRIX MOBITEX:první získala Kateřina Skotálková ze Střední školy umění a designu, stylu a módy v Brně za stojanový věšák Kale z ocelových prutů, druhou cenu obdržel Ondřej Tichý z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně za celodřevěnou židli v zajímavé dvoubarevné kombinaci. 

V místě svého působení, Bystřici pod Hostýnem, uspořádá NCND na podzim letošního roku výstavu pod názvem Ohýbaný nábytek 20.století, která se bude konat v podzimním termínu v Bystřickém zámku. 

Národní centrum nábytkového designu bude v příštích letech spolupracovat s městem Bystřice pod Hostýnem při tvorbě výstavního programu v zámku a pořádání odborných akcí k posílení významu nábytkářství v našem regionu i na národní úrovni.

Mgr. Vladislava Bělíková

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
místostarostka