6. září 2012

Nové Centrum pro seniory

Centrum pro seniory Zahrada v Bystřici pod Hostýnem bude slavnostně otevřeno ve středu 19. září 2012 v 11 hodin.

V krásné lokalitě pod Zábřehem v Bystřici pod Hostýnem stojí budova nového domova pro seniory. Zastupitelstvo města na svém zasedání 14. září 2011 schválilo založení obecně prospěšné společnosti Centrum pro seniory Zahrada. Zařízení pro seniory zajišťující kompletní péči v Bystřici pod Hostýnem po léta chybělo. Je velmi důležité, aby se lidé na stáří nemuseli stěhovat daleko od svých rodin a přátel, ale mohli využít profesionální péče v tomto centru a přitom jim zůstat  na blízku.

Jediným zakladatelem společnosti je Město Bystřice pod Hostýnem. Město při jeho stavbě využilo státní dotace ve výši83,2 mil. Kč (85 procent nákladů), stát se bude podílet i na financování provozu CPS Zahrada, o.p.s..

Obecně prospěšná společnost bude nejen provozovat samotné centrum pro seniory, ale může poskytovat i další sociální služby, pronajímat prostory, vařit cizím strávníkům, pořádat odborné kurzy a školení atd. Garantem naplňování představ zakladatele společnosti a jeho vůle budou tři členové správní rady, kontrolu bude zajišťovat tříčlenná dozorčí rada. Ředitelkou Centra pro seniory Zahrada, o.p.s. byla jmenována Mgr.Šárka Jelínková, která má dvacetiletou praxi v sociálních službách. Je inspektorkou kvality sociálních služeb a také bývalou ředitelkou podobného zařízení v Kroměříži.

Centrum bude uvedeno do provozu 19.9.2012 a bude mít kapacitu 74 lůžek.

Financování přechodného provozu společnosti od založení do doby oficiálního zahájení je zajištěno prostřednictvím finančního vkladu města v celkové částce 1.400.000 Kč ve dvou letech. Město Bystřice pod Hostýnem se tímto počinem přihlásilo k povinnosti pečovat o své občany, kteří potřebují pomoc a podporu v době, kdy už užívají zasloužený odpočinek po celoživotní práci.

 

Mgr. Vladislava Bělíková

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
místostarostka