4. července 2013

Střípky starosty

Účast Města Hořice na mezinárodní konferenci

V pátek dne 28. června 2013 se město Hořice účastní 1. česko-maďarského setkání partnerských měst. Setkání organizuje Velvyslanectví ČR v Budapešti a město Tata ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu, společností Czech Trade a Českým centrem.

Jako příklad spolupráce měst Česka a Maďarska vystoupí město Kerepeš a Hořice v rámci bodu „Význam partnerství měst, česko-maďarské vztahy, přínos dvoustranné spolupráce a spolupráce V4. Mimo tohoto bodu na programu setkání bude také ekonomická spolupráce a její možnosti s ohledem na hospodářskou spolupráci partnerských měst a formy kulturní výměny, jako inspirace pro spolupráci partnerských měst. Přínosem pro naše města by účast na tomto setkání měla umožnit případné další čerpání finančních prostředků
z Vyšegradských fondů.

 

Výběrové řízení na ředitele Městské nemocnice Hořice

Výběrové řízení na ředitele Městské nemocnice Hořice bylo zrušeno bez udání důvodů. Čteme-li však mezi řádky můžeme si odvodit, že důvodem pro zrušení prvního řádně vypsaného VŘ byl velice úzký výběr kandidátů na tento pro nás velmi důležitý post. Do VŘ se přihlásili pouze 2 uchazeči.

Z tohoto důvodu rada města vypsala VŘ nové, s termínem uzávěrky do 4.9.2013 a ponechala tedy zájemcům delší časový prostor pro podání přihlášek. Zároveň jsme tímto aktem dali najevo, že chceme dát opravdu férově šanci tomu nejlepšímu. Nové VŘ je zveřejněno v řadě místních, oblastních a regionálních periodik. Dále jsme vsadili na vyhledávání vhodných kandidátů formou regionálních zpravodajských webů a největších portálech s nabídkou pracovních míst. Na základě toho očekáváme, že v září budeme mít dostatečné množství kvalitních uchazečů na obsazení tohoto klíčového postu.

 

Analýza sociálních služeb na Hořicku

Na základě rozhodnutí Zastupitelstva města Hořice odmítnout nabídku společnosti Asklepion společně provozovat Městskou nemocnici Hořice a Sociální služby města Hořic bylo uloženo zadat vytvoření analýzy, která nám napoví, jak lépe ekonomicky provozovat tyto služby v následujících letech. Na základě rozhodnutí zastupitelstva proběhlo jednání mezi sociálním odborem Královéhradeckého kraje, sociálním odborem města a vedením města, na kterém byla přislíbena spolupráce s KHK na projektu analýzy sociálních služeb. Dodavatelem našeho projektu by byl KHK, který by nesl náklady našeho projektu. Na nás by bylo dodání vstupních dat, která by si vyžádal KHK nebo jím vybraný subjekt. Pro nás je tato alternativa velmi výhodná, protože nemusíme žádat o finanční prostředky na tento projekt. Nemusíme se zabývat zúčtováním dotací, ale analýza nám bude dodána dle odsouhlaseného zadání, které by nás nadále mělo provázet vývojem sociálních služeb, zdravotních služeb a demografickým vývojem nejen v Hořicích, ale ve všech obcích, které patří do působnosti ORP Hořice. To značí, že služba bude pro nás provedena bez jakékoliv spoluúčasti města.

 

Příslib zlepšení kvality vody v Hořicích

Příslibem zlepšení kvality pitné vody v Hořicích by mohla být dobrá zpráva o komplexní rekonstrukci úpravny vody v Březovicích, kterou zde plánuje VOS, a.s. Jičín. Financování projektu „Intenzifikace úpravny vody Březovice“ je přislíbeno Fondem soudržnosti Evropské unie, operačním programem Životní prostředí. V současné době byl vysoutěžen dodavatel projektové dokumentace. Hodnota celého projektu by se měla pohybovat okolo 60 mil. Kč. Rekonstrukce sice nesníží cenu vody v Hořicích, protože náklady na provoz zůstanou stejné, ale výrazně by se měla zvýšit kvalita z tohoto pro nás strategického zdroje. Pro představu uvádím, že tržby VOS, a.s. Jičín od obyvatel a podniků našeho města činí ročně zhruba 12 mil Kč a výdaje na úpravu vody dosahují částky 6 mil. Kč. Financování se nikterak nedotkne rozpočtu města.

 

Povodně v ORP Hořice

V souvislosti s dlouhotrvajícími dešti, důsledkem kterých byla zasažena i řada obcí našeho ORP Hořice, zejména na toku říčky Javorky, Bystřice a dalších jsme si mohli vyzkoušet, jak v praxi funguje naše Povodňová komise a Krizový štáb. V těchto krizových dnech jsme nabyli spoustu zkušeností, na základě kterých máme povinnost se nad zjištěnými poznatky sejít a vyhodnotit je. Existující metodika je velmi těžkopádná. Musí dojít k jejímu jednoznačnému zjednodušení tak, aby z ní zasahující mohli skutečně čerpat. Informace by se měli udržovat v živém a funkčním stavu a doplňovat je o nové poznatky. Co nejvíce rozšířit o možnosti použití technik a strojů, včetně spojení na jejich dodavatele. Jednoduše stanovit povinnosti pro jednotlivé účastníky toho řetězce informací. Vývoj situace si musíme vždy vyhodnocovat a nemůžeme předvídat, ale musíme vědět, co se odehraje, když…..

Musíme umět vyhodnotit průtoky v jednotlivých obcích v návaznosti na další vývoj situace. Zcela určitě voláme po tom sejít se s Povodím Labe, HZS KHK, starosty a dalšími a sdělit si, co nám ta pro mnohé obyvatele našeho ORP smutná praxe dala. Myslím si však, že naše Povodňová komise, Krizový štáb SDH, HZS pracovali velmi dobře, ale vše se dá zcela určitě ještě zdokonalit. Musíme být připraveni na to, že přírodní živly si s námi budou pohrávat stále častěji. Největší dík patří samozřejmě přímo těm zasahujícím, čili SDH Hořice a HZS HK.

 

Situace v hořickém středním školství

Co se týče naší písemné nabídky Královéhradeckému kraji na pronájem budovy, ve které je provozováno gymnázium, za symbolické nájemné, prozatím nám nepřišla od paní radní žádná odpověď. Jelikož jsem byl přítomen u jednání na Hořickém gymnáziu, kde paní radní Šormová, zodpovědná za školství spolu s paní vedoucí školského odboru KHK paní Šulcovou zaujímaly k naší nabídce záporné stanovisko, můžeme tedy očekávat každým dnem výpověď smlouvy o pronájmu z těchto prostor. V případě, že výpověď bude podána
do konce měsíce června 2013, gymnázium bude opouštět tuto budovu a samozřejmě platit nájemné
do 31.8.2014. Všichni velice dobře víme, že o budovu projevil zájem soukromý subjekt, který by zde v našich prostorách provozoval gymnaziální školské obory.

Jistě si každý z nás dokáže představit, že KHK, který bude v tu chvíli mít proti sobě nasazenou konkurenci, nebude mít zájem gymnaziální obory v našem městě provozovat a naopak bude mít důvod k útlumu těchto oborů. Tolik jenom k tomu nebezpečí, které nám zcela určitě logicky s příchodem nového subjektu hrozí.

 

Lesy ČR „Oznámení záměru“

Firma Lesy ČR minulý týden v úterý poslala předběžnou nabídku na odprodej prostor hořického zámku. Zastupitelstvo města Hořice vzalo nabídku pouze na vědomí s tím, že máme možnost si tuto nabídku nějakým způsobem vyhodnotit a po prázdninách k němu zaujmout stanovisko na pracovním

zastupitelstvu města. Musíme vyhodnotit naše možnosti, případně možnosti získání financování pořízení tohoto majetku. Pokud bychom se rozhodli pořídit hořický zámek, je nutné připravit seriozní záměr. Těch variant je celá řada, ale nejprve by měla proběhnout k této nabídce obsáhlá diskuse. Lesy ČR mají zájem zde v Hořicích postavit zařízení, které bude svým objemem lépe vyhovovat jejich potřebám.

 

Česká Pošta stanovisko k pozemku

Protože se občas objeví zájemci o drobnou komerční výstavbu a centrum města se nám zvolna posouvá směrem k nové zástavbě v ulici Aloise Hlavatého, dotázali jsme se tedy na ředitelství České pošty, zda stále počítá s výstavbou nového objektu v oblasti kruhové křižovatky. Specialista na řízení požadavků Ing. Radim Burda nám odpověděl, že v letošním roce výstavbu nové budovy pošty prozatím neplánují a co se týká roku příštího, tak ještě rozhodnutí nepadlo.

O případném zpětném odkupu by se nedalo ani jednat, protože současné legislativní postavení dané pozemky prodat ani neumožňuje. Tolik citace z odpovědi pana Ing. Radima Burdy.

 
Ivan Doležal

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
uvolněný starosta města