6. června 2013

Nabídka Královéhradeckému kraji

Z jednání mezi zástupci města a kraje na počátku března tohoto roku vzešel podnět řešit využití budovy gymnázia od školního roku 2014-2015. Královéhradecký kraj uvedl jako jednu z variant opuštění budovy stávajícího gymnázia a sestěhování gymnaziálních oborů do budovy bývalé Obchodní akademie a Střední průmyslové školy kamenické, případně do bývalé budovy SOŠ a VOŠ Hořice.

Z tohoto důvodu vedení města zaslalo dopis radě Královéhradeckého kraje, ve kterém nabídlo zřizovateli, dnes již sloučených škol, ponechat gymnaziální obory v budově gymnázia a zredukovat pronajímané učebny pouze na prostory potřebné současnému stavu studentů. V budově celého gymnázia je 28 učeben a využíváno je pouze učeben 18. Královéhradeckému kraji byla nabídnuta přední část budovy Husova č.p. 1414 za symbolické nájemné a druhá část budovy č.p. 2105, která je od hlavní budovy oddělitelná, by byla nabídnuta k pronájmu třetí osobě.

Královéhradecký kraj by tak měl zajištěn potřebný počet učeben, které by v případě opuštění budovy musel složitě a nepřehledně řešit náhradními  prostorami. Gymnaziální obory by i nadále byly  v prostorách, kam historicky patří, což bude zároveň zcela určitě přijatelnější nejen pro veřejnost, ale i studenty navštěvující tuto naši tradiční školu. 

Královéhradecký kraj, jako zřizovatel školy by navrhovaným opatřením ušetřil nemalé peníze na nájemném, ale i další na provozních nákladech školy. Decentralizace gymnaziálních oborů ze stávající budovy gymnázia by vedla k velmi rychlému útlumu tříd gymnázia a k jejich postupnému rušení.

Ivan Doležal

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
uvolněný starosta města

Štítky:
Sloupky starosty