17. září 2012

STOP předražování veřejných zakázek!

Někdy už mám dojem, že korupce a ceny předražených veřejných zakázek jsou u nás nějakou platnou normou. Vypadá to, že zde jde o systémové předražování veřejných zakázek, jež nemohu a nechci tolerovat.

Celkově se jedná o stamiliony a miliardy z veřejných rozpočtů, jde tedy o peníze nás všech. Je to katastrofální zjištění a zklamání.

Zaměřím-li se na stavebnictví, tak například ve výkazu výměr, který vymezuje druh, jakost a množství požadovaných prací, dodávek a služeb, potřebných ke zhotovení vaší stavby, a je tak podkladem pro zpracování nabídkové ceny stavby, jsou uváděny práce, které jsou zcela nelogické a uměle tak prodražují stavbu. Dále jsou u některých položek uvedeny ceny, jejichž výše přesahuje cenovou hladinou ÚRS, která se používá pro porovnání nabídek dodavatelů dle aktuální cenové hladiny směrných cen vydávaných jednotlivými garanty. A samozřejmě pak vznikají „vícenáklady". Je nutné zamezit svévolnému předražování zakázek a nákupů materiálu, přístrojů a zboží, jejichž ceny jsou  založené na tichém kartelu soutěžících firem, zkorumpovaných úředníků a politiků.

Strany nekradou, ale kradou lidé ve stranách. Stav veřejných financí obcí, krajů a státu pak má negativní dopady na ceny energií, vodného a stočného, nájmů i na stav komunikací v našich obcích. Dochází tím i ke krácení příspěvků ze státního rozpočtu třeba invalidům. V tom horším případě, když instituce (stát, kraj, obec) „nedokáže" uhlídat úniky, tak stát zvyšuje DPH v době hospodářské krize a nebo recese, tím dělá pravý opak toho, co by se mělo dělat pro zvýšení spotřeby obyvatel. Obec pak zvyšuje ceny nájmů, vodného a stočného, záplatuje silnice namísto zhotovení jejího kvalitního povrchu. A to opět všichni platíme!. Myslíte, že by takto někdo „hospodařil" na svém účtu a nebo se takto nezodpovědně choval při stavbě domku či garáže? Já si to nemyslím. Ani nejnižší cena (jak je dnes zvykem, že vyhrává) neznamená u zakázky, že dílo bude provedeno řádně a za použitých materiálů z projektové dokumentace.

Co s tím? Jednoznačně musí být posílena veřejná kontrola, a to od samého začátku každé zakázky. Veřejnou kontrolu myslím tím, že například na webových stránkách kraje, města, obce (nebo na jejich veřejných deskách) budou  zveřejněny informace,  jakým způsobem a za jakou částku byla zakázka vysoutěžena, dále jaké jsou podmínky a nabídky, jaký je průběh a celková cena. V otázce anonymních akcií bych se přikláněl k variantě, že ten, kdo nepředloží vlastnickou strukturu společnosti, bude vyřazen ze soutěže. Nebude postačovat, že vlastník má sídlo někde v Tichomoří.  K tomu je nutné upravit legislativu. (Akcie na majitele v listinné podobě jsou na zeměkouli povoleny bez omezení pouze v Česku, dále toto mají Marshallovy ostrovy a Nauru.) Samozřejmostí je, že  policie a státní zastupitelství bude mít volné ruce pro vymahatelnost práva.

Důležité je zavedení majetkové odpovědnosti státních úředníků i veřejných činitelů, kteří svým jednáním způsobí škodu na státním nebo veřejném majetku. Je nepřijatelné, aby selhání při výkonu funkce zaplatili namísto viníků všichni daňoví poplatníci.

Měl by být zvolen postup a zákon, který přikáže zveřejňování všech smluv, faktur a objednávek státu, ministerstev, krajů, obcí, veřejných vysokých škol, Lesů ČR, ČEZu atd.

Věřím také, že bude zákonem upravena povinnost obcí elektronicky hlasovat a zveřejňovat jmenný seznam hlasování zastupitelů k bodům jednání zastupitelstva města.

Někde se už konečně začít musí a jako první krok bych podporoval změnu financování politických stran!

Rudolf Fiala

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
krajský zastupitel